500 yazar Çukurova’da okurlarıyla buluşuyor

Etkinlikler
Adana’da düzenlenen 12. Çukurova Kitap Fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. Yılın ilk kitap fuarı olan Çukurova Kitap Fuarı’na 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Fuarda, panel, söyleşi, ...
EMOJİLE

Adana’da düzenlenen 12. Çukurova Kitap Fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. Yılın ilk kitap fuarı olan Çukurova Kitap Fuarı’na 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Fuarda, panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 70 kültür etkinliği gerçekleştirilecek. Ayrıca fuarda düzenlenecek imza günlerinde 500 yazar da okurlarıyla buluşacak.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar 13 Ocak’a kadar 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Bir önceki fuar 340 bin 395 kişiyle ziyaretçi rekoru kırmıştı.

 

Açılıştaki basın toplantısında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk kitap üretiminde, geçen yıllara kıyasla yaşanan artışın düştüğünü dile getirdi. YAYFED Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu verilerine göre 2015’ten 2016’ya yüzde 5,23’lük bir artış gösteren toplam bandrol sayısının, 2016’dan 2017’ye gelindiğinde sadece yüzde 0,89 arttığına, yüzde 1’e dahi ulaşamadığına dikkat çeken Kocatürk; 2018’in ilk 11 ayında üretilen kitap sayısına bakıldığında üretimin yerinde saydığını belirtti. Kocatürk, 2017’de üretilen 60.335 yeni başlık adedinin ise 2018’de 67.135’e yükselerek genel toplamda yüzde 11,27’lik bir artış gösterdiğini de sözlerine ekledi.

‘YERLİ KAĞIT ÜRETİMİ ŞART’

Kâğıt, boya ve tutkal gibi ithal girdilerde yaşanan yükselişin, yayıncıların maliyetlerini yüzde 80 artırdığını kaydeden Kenan Kocatürk, yerli kâğıt üretimine geçmenin şart olduğunu belirtti. Basılı kitapta ve e-kitapta KDV’nin kaldırılması gerektiğini de belirten Kocatürk, yayıncılıkta, üretimde yüzde 8 ila 18 arasında, satışta ise yüzde 8 olan KDV oranlarının yüzde 1’e indirilmesini isteyerek ağır vergi yüklerinin kaldırılmasıyla, yayıncılık sektörünün ve kültür endüstrisinin gelişmesi adına yeni eserlerin kültür dünyamıza girişinin önünün açılacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde okuma kültürü, kitap, kitaplık ve okul kütüphaneleriyle ilgili bir içerik bulunmamasından duydukları üzüntüyü de dile getiren Kenan Kocatürk; kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, büyük şirketlerin, yazar ve yayıncıların elbirliğiyle bir okuma kültürünü geliştirme seferberliği başlatması gerektiğini kaydetti.

Kenan Kocatürk son olarak, eğitim yayıncılığının sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. Yasaklayıcı yönergelerin öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği yarattığını; özel okullarda okuyan öğrenciler her türlü materyale ulaşabilirken, devlet okullarında okuyan öğrencilerin kitaplarla ilişkisinin engellendiğini belirten Kenan Kocatürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim hamlesinde yayıncıları dışlamaması ve dünya standartlarına ulaşmış Türkiye yayıncılığının içerik kalitesine, birikimine ve iyi içerik geliştirme becerisine güvenmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

 

Kaynak:Birgün