5 Bin Türk İslam Eseri Depoda

Etkinlikler
İsviçre’de 5 bin Türk İslam eserinin ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek Bern Tarih Müzesi’nin depolarında bekletildiği bildirildi. Almanya doğumlu Türk Arkeolog Dr. Bilgehan Köhler, ...
EMOJİLE

İsviçre’de 5 bin Türk İslam eserinin ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek Bern Tarih Müzesi’nin depolarında bekletildiği bildirildi.

Almanya doğumlu Türk Arkeolog Dr. Bilgehan Köhler, açıklamada, İsviçre’nin başkenti Bern’deki Tarih Müzesi’nde yaptığı araştırmalarda müzenin depolarında Türk-İslam sanatına ait 5 bin eser bulunduğunu ancak bu eserlerin ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek sergilenmediğini ve depolarda bekletildiğini söyledi.

TÜRK İSLAM SANATININ TANINMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Bu eserlerin dünyaca ünlü bir Türk-İslam eserleri koleksiyoneri Henri Moser (1844-1923) tarafından Türk İslam coğrafyasındaki ülkelerden toplandığını belirten Köhler, şöyle devam etti:

”Sanayici bir ailenin oğlu olan Henri Moser, 21 yaşında Türkiye’ye ve Türklerin yaşadığı ülkelere giderek o ülkelerde çalışır. Orta Asya Türk ülkelerinde çalışırken toplamış olduğu sanat eşyalarını bir müze haline getirir. Henri Moser ölmeden önce sahip olduğu 5 bin eseri, İsviçre halkının Türk-İslam sanat ve kültürünü tanıması amacıyla Bern Tarih Müzesi’ne bağışlar. Bu serginin mali bağlamda desteklenmesi için de bir vakıf kurar. Moser, Bern Tarih Müzesi’nde topladığı bu eserleri ölmeden bir yıl önce 1922 yılında sergiler. Bu eserler zaman içerisinde dünyanın başka şehirlerinde de sergilenir.

Moser’in kurduğu bu vakıf ona ait bu eserlerin Bern müzesindeki mali desteğini sağlayacaktı. Fakat Henri Moser Vakıfı’nın zaman içinde kapanması ve mali yetersizlikler nedeniyle müzedeki eserler sergiden kaldırılarak müzenin deposuna kilitlenmiş. Yıllardan beri depoda unutulan bu eserlerin yeniden sergilenmeye başlanması, Avrupa insanının Türk İslam sanatını tanıması açısından son derece önemli.”

SERGİ KÜLTÜRLER ARASI ETKİLEŞİMİ HIZLANDIRIR
Dr. Bilgehan Köhler, Moser’in Türk İslam coğrafyasındaki ülkelerden topladığı 5 bin eserden oluşan sergisinin, Bern Tarih Müzesi’nde ilk olarak 88 yıl önce açıldığını kaydederek, söyle devam etti:

”1922 yılında açılan bu sergi 1969 yılına kadar açık kalmış. Henri Moser Vakfı’nın kapanmasının ardından sergi 20 yıl sonra Henri Moser’in yeğeni Roger Nicholas Balsiger’in gayretleri ile 1989 yılında yeniden açılmış ve 2003 yılında tekrar kapatılmış. Ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek 7 yıldan beri açılmayan serginin yeniden açılması halinde İsviçre ve Avrupa’da yaşayan Türklerin bu sergiye büyük ilgi göstereceğini ümit ediyorum.

Türk İslam eserleri sergisinin yeniden açılması, Avrupa’ya Türk İslam kültürünü tanıtma ve kültürler arası etkileşimi hızlandırması açısından da ayrı bir önem arz ediyor.”

AA