400 Milyon Euro’luk Fon Sanat Projeleri Bekliyor

Etkinlikler
Kültür Bakanlığı’nın İstanbul’da kurduğu ‘Kültürel İrtibat Ofisi’ bu fondan yararlanmak isteyenlere destek sağlıyor. Avrupa Birliği tarafından oluşturulan ‘Avrupa Kültür ...
EMOJİLE

Kültür Bakanlığı’nın İstanbul’da kurduğu ‘Kültürel İrtibat Ofisi’ bu fondan yararlanmak isteyenlere destek sağlıyor.

Avrupa Birliği tarafından oluşturulan ‘Avrupa Kültür Programı’, kültür ve sanat alanında Türkiye’den katılımcılar bekliyor. 2007-2013 yılları kapsayan altı yıllık zaman aralığında kültür-sanat etkinliklerine verilmek üzere ayrılan 400 milyon euro’luk fondan sadece üye ülkeler değil, aday ülkeler da yararlanabiliyor.

Programın Türkiye ayağı yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı bu fondan daha fazla yararlanılması ve kurumların bilgilendirilmesi için İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın Şişhane’deki merkezinde ‘Kültürel İrtibat Noktası’ oluşturdu.

Bu ofiste çalışan Hale Ural ve Hakan Tanrıöver, amaçlarının Türkiye’deki kültür sanat kurumlarının bu fondan daha fazla yararlanmasına aracılık yapmak olduğunu belirtiyorlar. Ancak, Ural ve Tanrıöver’in ‘nihai’ hedefleri başka: Türkiye’deki kültür kurumları ile Avrupa Birliği ülkelerindeki kurumlar arasında kalıcı işbirliğinin temellerini atmak.

Proje ortağı bulmak şart
Çünkü, bu fondan yararlanabilmek için öncelikle başka bir ülkeden ‘proje ortağı’ bulmanız gerekiyor. Örneğin bir tiyatro topluluğu, başka bir ülkedeki topluluk ile ortak bir projenin temellerini attıktan sonra bu fona doğrudan başvurabiliyor. Böylece proje maliyetinin yüzde 70’ine kadar ulaşan bir destek alabiliyor. Hakan Tanrıöver, bu tür başlangıçların ilerleyen dönemlerde kalıcı işbirliğine dönüşmesinin önemine dikkat çekiyor.

Hande Ural ise programın hedeflerini şu sözlerle açıklıyor: "Programın genel olarak iki hedefi var. Birincisi, kültür ve sanat eserlerinin uluslararası platformda görülmesinin sağlanması. İkincisi ise toplumlararası kültürel diyalogların artırılması. Bu kapsamda yapılacak her türlü faaliyet bu programdan destek alabiliyor"

Ural’ın verdiği bilgiye göre destekler ‘Kültürel eylemler’, ‘Kültür alanında Avrupa düzeyinde faaliyet gösteren kurumlar’ ve ‘Kültür politikaları alanında değerlendirme ve etki analizi yapan kurumlar ağı’ başlıkları adlında veriliyor.

Bu fondan yararlanmanın tek koşulu uluslararası bir ortakla çalışıyor olmak. Kültürel alanda faaliyet gösterin tüm kurumlar (sivil toplum kuruluşları, sanat toplulukları, enstitüler vb) projelerine destek almak için bu fona başvurabiliyor. Peki, Türkiye’den bu programa dahil olmak isteyenler ‘Kültürel İrtibat Ofisi’ ile mi bağlantıya geçmeliler.

Hale Ural cevaplıyor: "Doğrudan başvuru yapmak gerekiyor. Programın görevi bütün ülkelerdeki kültürel faaliyetlerin yaygınlaşmasını sağlamak. Ama biz teknik destekte veriyoruz. Gerektiği durumlarda yabancı proje ortağı bulunmasına yardımcı oluyoruz. Aynı şekilde başka ülkelerdeki kurumlara Türkiye’den proje ortağı bulmaya çalışıyoruz. Gönüllü olarak, Türkiye’deki projeler orda da başarılı olsun diye. Mümkün olduğu kadarda kurumları motive etmeye çalışıyoruz."
Biz teknik destek veriyoruz. Zaten, Kültürel İrtibat Noktası’nın www.ccp.gov.tr adresinde programa ilişkin kapsamlı bilgiler mevcut. Bunlar yeterli değilse, ofise uğrayıp bir çaylarını içebilir, istediğiniz yanıtları alabilirsiniz.

Hale Ural’ın verdiği bilgileri göre, bu fondan en fazla yararlanan ülkeler Fransa, Almanya ve İtalya. Her ülke bu fona nüfusu oranında bir katkı sunuyor. Ural, "Türkiye başvuru koşullarını yerine getirmek için belli bir para ödüyor. Ama o paranın her zaman geri dönüşü oluyor. Türkiye’nin burada bir kazancı var ama diğer ülkelerde birlikte çalışma kültürleri daha gelişmiş olduğu için daha fazla yol aldıkları söylenebilir" diyor. Bir bilgiyle bitirelim, Türkiye’den çıkan projeler bugüne kadar Avrupa Kültür Programı’ndan 12 milyon euro’dan fazla destek aldı.

BAŞVURULAR İNTERNETTEN
Programdan destek almak için başvurular öngörülen tarihler içerisinde internetten gerçekleştiriliyor.
Türkiye’den başvurmak isteyenler, Kültür İrtibat Bürosu’nun www.ccp.gov.tr adresinde gerekli bilgileri ve formları edinebilirler.
Ayrıca çevrimiçi başvuru formunun ve gerekli eklerin çıktıların bulunduğu başvuru paketi son başvuru tarihine kadar gönderilmeli.
Başvurular teslim edildikten sonra dosyada değişiklik yapılamıyor.
Başvurular için resmi tatillere dikkat edilmeli. Eğer son başvuru günü resmi tarihe denk geliyorsa uzatılma söz konusu değil.
Başvurular aşağıda belli prosedürlere uygun olarak inceleniyor.

HİBE KRİTERLERİ NELER
Avrupa katma değeri üretme derecesi.
Faaliyetlerin, programın başlıca amaçlarına uygunluğu (kültür ve sanat alanında çalışanların uluslararası dolaşımını sağlamak, ürünlerin uluslararası dolaşımını sağlamak, kültürel dayanışmayı teşvik etmek.)
Önerilen faaliyetlerin tasarlanışı ve yüksek mükemmellik düzeyinde uygulanabilirliği.
Koordinatör ve ortak düzenleyiciler arasındaki ilişkinin kalitesi.
Faaliyetlerin programın amaçlarına yönelik sonuçlara ulaşma derecesi.
Önerilen faaliyetlerin sonuçlarının yaygınlaştırma ve tanıtım derecesi.
Uzun vadeli etki yaratma düzeyi.
Uluslararası işbirliği boyutu.

KİMLER BAŞVURABİLİR
Tiyatrolar (kamu veya özel)
Dans grupları
Müzeler (kamu veya özel)
Belediyeler
Üniversiteler
Araştırma merkezleri
Kültürel enstitüler
Kamu yetkilileri
Vakıflar
Dernekler
 

Radikal