40 Ülkenin Hafızası Bu Kütüphanede

Etkinlikler
Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eserler Kütüphanesi‘nden getirilen yaklaşık 6 bin yazma ve matbu eser, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde restore ediliyor. Dört ay sürecek titiz çalışm...
EMOJİLE

Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eserler Kütüphanesi‘nden getirilen yaklaşık 6 bin yazma ve matbu eser, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde restore ediliyor.

Dört ay sürecek titiz çalışmanın ardından bakım ve onarımı tamamlanacak koleksiyonun dijital kopyaları çıkarılacak. Kitaplar, Diyarbakır’da modernize edilecek korunaklı kütüphaneye geri gönderilecek.

Birçok alanda Doğu ve Güneydoğu şehirleriyle kurulan köprülere yazma eser kardeşliği de eklendi. Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan 4 bin 126 matbu eser ile bin 984 nadir el yazması kitap, Konya’ya getirildi. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bakıma alınan koleksiyonun restorasyonuna başlandı. Eserlerin tamamının fikro-filmleri çekildi. Kütüphanenin uzmanları bir yandan da eserlerin dünya standartlarında, yüksek çözünürlükte dijital kopyalarını çıkarmaya başladı. 2 tane çok önemli müteferrika baskının yer aldığı koleksiyonda özellikle Selçuklu ve Memluk dönemine ait kitaplar bulunuyor.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Diyarbakır’dan getirilen matbu ve yazma kitapların Selçuklu ve Memluk dönemini yansıtan önemli eserler olduğunu belirtti. Koleksiyon içinde bakım ve onarım gerektirenleri hemen restorasyona aldıklarını dile getiren Şahin, eserlerin tamamının dijital kopyalarının çıkarılacağını ve araştırmacıların hizmetine sunulacağını ifade etti. Mart ayına kadar kitapların restorasyonunun tamamlanacağını bildiren Şahin, "Getirdiğimiz tüm eserleri önümüzdeki yılın mart ayında geri teslim edeceğiz. Bu kitaplar, Diyarbakır’da doğal afetlere ve yangınlara karşı korunaklı şekilde modernize edilecek kütüphanede korunacak." dedi.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi‘nde yaklaşık 150 bin yazma eser ve bunların dijital kopyaları bulunuyor. Kütüphanenin imzaladığı protokoller çerçevesinde Konya’ya getirilen eserlerle adeta 40 ülkenin hafızası bu kütüphanede korunuyor.