1914 Kuşağı Ressamlarının Sergisi

Etkinlikler
Ahmet Uzelli, Ali Halil, Avni Abraş, Fuat Soyhan, Hamit Görele, Hikmet Onat, Mehmet Pesen, Melahat Üren, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Nuri İyem, Sami Yetik… 1914 kuşağından 46 ressamın çalışmaları...
EMOJİLE

Ahmet Uzelli, Ali Halil, Avni Abraş, Fuat Soyhan, Hamit Görele, Hikmet Onat, Mehmet Pesen, Melahat Üren, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Nuri İyem, Sami Yetik…

1914 kuşağından 46 ressamın çalışmaları karma bir sergide bir araya geldi. Antik Sanat‘ın "1914 Kuşağından Günümüze Resim Sergisi" bir anlamda Türk resim tarihini gözler önüne seriyor. Sergide bulunan eserlerin büyük çoğunluğunu Çallı Kuşağı ressamlarının ortak hafızalarında yer eden ‘klasik’ eserler oluşturuyor.

1914 kuşağı aslında Türk resim tarihinin önemli dönüm noktalarından birini oluşturuyor. Zira Sanayi Nefise Mektebi‘nin açtığı sınavı kazanıp Avrupa‘ya giden genç ressamlar, 1914‘te Birinci Dünya Savaşı‘nın başlaması üzerine İstanbul‘a döndüklerinde yeni bir sanat anlayışının da sözcüsü olurlar. 1914 ve Çallı Kuşağı olarak bilinen ressamlar tuvallerine bir yandan saf renkleri ve ışığın renkler üzerindeki etkisini yakalamaya çalışırken bir yandan da İstanbul ya da Anadolu‘dan kent görüntülerini yansıtır. 1930‘ların sonlarında ise Leopold Levy‘nin daveti üzerine Akademi hocalığına atanan Sabri Berkel, 1977 yılına dek gerek üstlendiği görevini gerekse yoğun çalışma verimliliğini aksatmadan sürdürür. Resim sanatında artık onun izinden gidenlerin etkisi vardır.

1933‘te kurulan ‘D Grubu’ izlenimci teknikleri reddederken, kompozisyonu kübist ve konstrüktivist anlayışlardan esinlenerek, desenin sağlamlığına dayalı bir düzen ve yapı üzerine oturtmayı amaçlar. 1940 yıllarında Türk resimlerinde toplumsal gerçekçi akımlar açısından çalışan ressamlar daha ön plana çıkıyor. Nuri İyem ve arkadaşlarının Yeniler ya da Liman Ressamları adıyla kurdukları grup önceleri bu ortak anlayış üzerinde çalışır. 1950‘li yıllara doğru, Bedri Rahmi atölyesinden yetişen bir başka grup 10’lar Grubu hocalarının yerel kültür kaynaklarına dikkat çeken uyarılarından hareketle, yöresel gözlem yeteneğinden kaynaklanan yönelişlerin temsilcisi olurlar.

Siz de resim sanatının bu farklı dönemlerine tanıklık etmek istiyorsanız 13-27 Şubat tarihleri arasında Teşvikiye‘deki İstanbul Antik Sanat‘ta "1914 Kuşağından Günümüze Resim Sergisi"ni gezebilirsiniz.