‘Yüksek edebiyat bize alçak geliyor’

Kitap
Edebi Şeyler yayınevini geçen yıl çıkardıkları şiir kitaplarıyla tanıdık: 160. Kilometre. Edebi Şeyler, ismini Nâzım Hikmet’ten alan 160. Kilometre’den sonra şimdi de ismini Dostoyev...
EMOJİLE

Edebi Şeyler yayınevini geçen yıl çıkardıkları şiir kitaplarıyla tanıdık: 160. Kilometre. Edebi Şeyler, ismini Nâzım Hikmet’ten alan 160. Kilometre’den sonra şimdi de ismini Dostoyevski’nin ünlü roman kahramanı Raskolnikov’dan alan Raskol’un Baltası anlatı dizisine başladı ve Orhan Duru, Ahmet Güntan, İsmail Pelit ve Ozan Can Özübal’dan birer roman yayımladı.

Şairlerin edebiyatçıların girişkenliğiyle kurulan Edebi Şeyler, gittikçe tekdüzeleşen sermaye-yoğun bir yayın dünyasında kendi farklı dünyalarını diğer büyük yayın kuruluşlarından farklı yöntemlerle duyurmaya çalışıyor. Bu kez 5 genç yönetmene “Raskol’un Baltası” adıyla serbest bir kavram veren ve onlardan kısa birer film isteyen yayınevi, bu filmleri e-posta / twitter / facebook kanalıyla paylaşarak web sitesinde yayınladı, adeta online bir sergi açtı. Can Eskinazi, Cem Kurtuluş, Deniz Tortum, Ertan Yılmaz ve Kaan Karacehennem/iyisaatteolsunlar işbirliğinin hazırladığı filmler web sitelerinde hâlâ “5 Yönetmen” başlığıyla sergileniyor.

Anlatı dizisi, yayınladıkları manifestoyla yaklaşımlarını “Yüksek edebiyat bize alçak geliyor” cümlesiyle özetledi. Raskol’un Baltası, bir yandan edebiyatın günüyle hesaplaşmasını zorlaştıran “edebiyatı yüceleştirdiği sanılan kaidelere” yani edebiyatı statikleştiren kurallara, diğer yandan edebiyatı güncelleştirmek uğruna değersizleştiren çoksatan anlatı yaratma çılgınlığına vuruyor. “Anlatının günceli, güncelin anlatısı” şiarına kitapların ön kapağına yazacak kadar inanan yayınevi, ilk romanlarını yazan ve güncelle çatışkısı olan genç yazarlar arıyor.

Raskol’un Baltası bir manifestoyla birlikte 4 kitap yayımladı:

Orhan Duru’nun ölmeden önce yazdığı “ilk roman”ı AZ ROMAN. Az Roman’ı Burak Fidan yayına hazırladı. Bir yazarın öldükten sonra bile yazdıklarıyla gençleşebileceğini gösteren bir roman.

Şair Ahmet Güntan’ın “ilk roman”ı ise OLANLIK. adını taşıyor. Tamamen diyaloglardan oluşan bir roman. Ait olmak üstüne bir soruşturma.

İsmail Pelit’in romanı ise KÖPEKLER VE ALLAH. İsmail Pelit’i İsmet Özel Cinayeti ve Enis Batur’u Öldürmek kitaplarından tanıyoruz.

Adını ilk defa duyduğumuz Ozan Can Özübal’ın “ilk roman”ı ise İTLAF. Şiddetli ve kanlı bir kimsesizler hikayesi.

Raskol’un Baltası için tıklayınız.
 
Edebiyathaber