Üniversitenin, üniversite dışı ortamlarla ilişkisinde temel organlardan birisi olması beklenen SOSYOPARK Projesi’ni anlatan Prof. Çelik: “Kamu, özel ve üçüncü sektörü üniversite çatısı altında toplayacak ‘Sosyopark’ kavramı ile Türkiye dünya ölçeğinde yeni bir örneklik oluşturma potansiyeline kavuşacak” dedi.
Öğretim Üyeleri Yardımlaşma Derneği (ÜNDER) tarafından organize edilen Dördüncü Nesil Üniversite ve Sosyopark toplantısında konuşan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Üyesi Prof. Dr. Gülfettin Çelik, yüksek öğretimde ‘Girişimci Üniversite’ yaklaşımının ötesine geçilmesi gerektiğini ifade ederek, araştırma-üretim sürecinin mevcut zorunluluklarda sosyal sorumluluk üniversitesini gerekli kıldığını dile getirdi. Prof. Çelik, “Bu çerçevede de SOSYOPARK adı verilecek bir yeni yaklaşımın eğitim sistemi için önemli bir katkı oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.
YENİ BİR YAKLAŞIM GEREKİYOR
Çok sayıda akademisyenin katıldığı toplantıda konuşan Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Gülfettin Çelik, Türkiye ve dünya ölçeğinde ilk defa kendileri tarafından gündeme taşınan bir kavram olan SOSYOPARK’ın, özellikle Türkiye gibi kendi öncelikleri olan ülkeler için faydalı bir yaklaşım olacağına değindi. Prof. Çelik, “Girişimci üniversite yaklaşımı yeni toplumsal zaruretler ortamında bazı alanlarda giderilemeyecek boşlukları bırakıyor. Bu çerçevede yerel idareler, sivil toplum örgütleri ve özel sektör işletmelerinde de eğitimde ortaya çıkan boşluğun bir benzeri görülüyor. Sosyal alan, mevcut kurumsal ilişki ağı ve kültürü ile kuşatılamaz. Artık yepyeni bir yaklaşım gerekiyor” dedi.
SOSYAL SORUMLULUK ALANINI DOLDURACAK
Gülfettin Çelik gerekli çözümlemenin, SOSYOPARK bünyesinde yapılabileceğini ifade ederek kendi önerisi olarak geliştirdiği “Sosyopark” kavramını açıklık getirdi. Prof. Çelik, merkezi-yerel idare, sivil toplum ve özel sektör işletmelerinin ayrı bir tüzel kişilik altında veya bu kurumlardan birisinde oluşturulabilecek farklı düzeylerle bir araya gelmesi ile oluşacak Sosyopark’ın yükseköğretimde yer alan öğretim elemanlarının ve buralarda eğitim alan her düzeydeki öğrencinin bilgi, beceri ve yetkinlik bakımından teori-pratik ilişkisine fırsat sunacağını dile getirdi. Kamu, özel ya da üçüncü sektör her kurumun üyelik sistemi ile buluşacağı sosyoparkların birçok alanda katkı sunacağını ifade eden Prof. Çelik, bu katkıların, örgütlenme ve kariyer süreçlerine dair katkılar, kentleşme ve kent sorunları, yoksulluk, göç araştırmaları, dezavantajlı gruplar, suç, hukuk ve insan hakları gibi alanlarda farklı disiplinlerden uzman akademisyenler tarafından hazırlanacak projeler olduğunu söyledi.
DÜNYAYA MODEL OLACAK
Üniversitenin, üniversite dışı ortamlarla ilişkisinde temel organlardan birisi olması beklenen SOSYOPARK yaklaşımının bir zamanlar fütüvvet teşkilatının gelişme süreçlerinde devlet-sanayi-toplum üçlüsünün bir araya getiren bir çözümleme olarak ifade eden Çelik, Ahi Evren’in “ahilik müessesesi”ni kurmasına benzer bir oluşum etkisi oluşturacağını düşündüğü Sosyopark kavramı ile Türkiye’nin, dünya ölçeğinde yeni bir örneklik oluşturma potansiyeline kavuşacağını vurguladı.
Program, Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in, konu ile ilgili İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı Yayınları arasında çıkan “Dördüncü Nesil Üniversite ve Tanımlayıcı Bir Unsur Olarak SOSYOPARK” adlı kitabın ÜNDER üyelerine dağıtılması ile sona erdi.