Ramazan’da ne okunur, ne yazılır?

Kitap
İftarlar, sahurlar, teravihler, ziyaretler derken, Ramazan ayının gelişiyle okuma alışkanlıklarında da değişiklik oluyor mu? Şair ve yazarlara konu ile ilgili iki soru yönelttik: "Gelenek haline ...
EMOJİLE

İftarlar, sahurlar, teravihler, ziyaretler derken, Ramazan ayının gelişiyle okuma alışkanlıklarında da değişiklik oluyor mu? Şair ve yazarlara konu ile ilgili iki soru yönelttik: "Gelenek haline getirdiğiniz, Ramazan’a özel bir okuma alışkanlığınız var mı? Bu Ramazan için bir okuma listesi hazırladınız mı?" Cevaplar muhtelif.

Beşir Ayvazoğlu: "Ramazan’a has bir okuma alışkanlığım yok. Hangi mesele üzerindeysem onunla ilgili okuyup yazmaya devam ederim. Yunus Emre hakkında bir kitap üzerinde çalışıyorum; geçen Ramazan’da kolaylamıştım, bu Ramazan’da ikmal edeceğimi ümit ediyorum. Demek ki bu Ramazan büyük ölçüde Yunus Emre okumalarıyla geçecek. Ayrıca okumaya başladığım, fakat bitiremediğim iki kitaba bu Ramazan’da döneceğim. Taha Akyol’dan Atatürk’ün İhtilal Hukuku ve Zafer Toprak’tan Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji."

Ömer Erdem: "Ramazan esasta okuma yöntemimi etkilemiyor. Sadece okumuyorum aynı zamanda yayın dünyasını yakından izliyorum. Bununla birlikte, her Ramazan, Muhammed Esed’in Kur’an tercümesini özel bir rikkatle okumayı sürdürüyorum. Sabah erken ve gece geç vakitlerde duyduğum şiiriyet çağırıyor beni. Sırf bu aya özgü olmamakla beraber, Hz. Ali Cenklerini okumaya başladım. Kan Kalesi Cengi’ni yeni bitirdim. Bütün seriyi tamamlamayı düşünüyorum. Bu Ramazan okuyacak kitap arayanlara Cahit Koytak çevirisiyle daha bir anlam kazanan Halil Cibran çevirilerini ve her zaman ölümsüz Bostan ve Gülistan’ı tavsiye ederim. Araya Çehov sıkıştırmak da ferahlatıcı olabilir."

Yıldız Ramazanoğlu: "Yıl boyu okuduğum, yazdığım ve yaptığım şeyler üzerine bir muhasebe yapıyorum. Sonuç her zaman beni endişelendiriyor. Ramazan’da çok uzaklardan eve döner gibi Kur’an’a dönmeye çalışmak kaçınılmaz. Çeşitli okumalarla insanlığa başımızdan geçenlere, olanla olması gereken arasındaki ince çizgilere, adaletin tesisi için izlenecek oylumlu yollara yeni bir tecrübeyle bakmak mümkün oluyor. Siyer ve tefsir kitaplarına nokta konular çerçevesinde ağırlık verebilirim inşaallah. Açıkçası roman, hikâye ve şiirler de var. Bu yıl komşularımızın mukabelesine gitmeyi de hayal ediyorum nasip olursa."

Kemal Sayar: "Ramazan’da daha çok okuyorum. İmsak vaktine kadar uyumadığım için bereketli bir okuma oluyor Ramazan’da. Bu Ramazan’a özel bir ajandam var. Ay sonuna kadar hazırladığım bir kitap var, onun hazırlığını yapacağım bu ay. Dolayısıyla konu ile ilgili okumalarım var. Bir de tabii hemen herkesin yaptığı gibi Ramazan’ın iklimine uygun dinî ve manevî eserler var."

Ahmet Turan Alkan: "Ramazan, ‘mahsus okumalar’ ayıdır. Sabah namazından sonra ve ikindi ile akşam arası okuma zamanıdır. Bu seneki okuma listesi tek kitaptan ibaret: İbnü’l-Esir’in İslam Tarihi."

İhsan Deniz: "Ramazan’ın, okuma alışkanlığımı -alışkanlık yerine ‘ihtiyaç’ demeyi yeğlerim- değil de okuma yönelimlerimi etkilediğini söyleyebilirim. İyi ki etkiliyor: Sözün en sahisine yeniden -ve maalesef çoğu zaman kaldığım yerden- âdeta hücum ediyorum. Dışarıdan bakınca da yakıcı bir şey bu! Efendim, Ramazan ayında Kur’an ve mealleri dışında hiçbir şey okumamaya özen gösteriyorum! Ramazan’a özel liste söylemek bile fazla: Okuma listemde yegâne kitap hiç kuşkusuz Kur’an-ı Kerim’dir. Meallerdir. Ve dahası da yoktur efendim."

Sevinç Çokum: "Ramazan’la ilgili özel bir okuma hazırlığım olmadı, her zamanki çalışmalarım devam ediyor. Yazmakta olduğum romanı kışa bitirme çabasındayım, buna göre araştırmalarıma kaynaklık edecek türde eserler var elimde, çoğu psikoloji ve sosyal psikoloji alanında. Bunları okuyorum."

Zaman


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107