Yayınevleri yeni dönem için son hazırlıklarını tamamladı; önümüzdeki günlerde okur ile buluşacak kitaplar belli oldu. İhsan Oktay Anar ‘Yedinci Gün’, Nazan Bekiroğlu ‘Nar Ağacı’ romanları ile geliyor.
Eylül ayı yaklaştıkça yayınevlerinin telaşı da artıyor. Yayıncılık açısından en hareketli dönem için her yayınevi son hazırlıklarını tamamladı. Kimi kitapların müjdesi kulaktan kulağa yayıldı. Kimileri çoktan baskıya gitti. Yeni dönemde en merak edilen kitaplardan biri hiç kuşkusuz İhsan Oktay Anar’ın Yedinci Gün adlı romanı.
Anar’ın beş yıl aradan sonra yayımladığı “Yedinci Gün”, çizgilerin kürelere, zamanın sonsuzluğa, sonsuzlukların da hayallere dönüştüğü bir hikayeyi konu alıyor. İletişim Yayınları tarafından yayınlanacak olan roman okuru bilinen zamanların bilinmeyen anlarına yolculuğa çıkaracak. İhsan Oktay Anar, en son 2007’de “Suskunlar” adlı romanını kaleme almıştı. Eylül ayında İletişim Yayınları’ndan raflara çıkacak kitaplardan bir diğeri ise Bahattin Akşit, Recep Şentürk, Önder Küçükural, Kurtuluş Cengiz’in ortak araştırması olan “Türkiye’de Dindarlık Muhafazakarlık-Laiklik: İnanç ve Yaşam Tarzı.” Adından da anlaşılacağı üzere kitap, ülkemizde çok tartışılan bir konuya odaklanıyor. Serpil Sancar’ın yazdığı “Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti Erkekler Devlet, Kadınlar Aile Kurar” başlıklı kitap da İletişim Yayınları etiketiyle yayınlanacak.
Bekiroğlu’nun Nar Ağacı için geri sayım
Nazan Bekiroğlu’nun takipçilerine de bir iyi haberimiz var. Yeni dönemde Timaş Yayınları’ndan Bekiroğlu’nun bir romanı çıkacak. Ekim ayında okurla buluşması düşünülen Nar Ağacı adlı romanda Bekiroğlu, bir doğu masalına imza atıyor. Nar Ağacı, Balkan Savaşı döneminde Trabzon-Tebriz-Tiflis-Batum-İstanbul hattında geçiyor. Tarihçi İlber Ortaylı’nın son çalışması Cumhuriyetin İlk Yüzyılı (1923-2023) da Timaş’ın yeni sezondaki iddialı yayınlardan. Cumhuriyet’in kuruluşuna ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e dair her şeyi kapsayan çalışmada Tek Parti Devri, Demokrat Parti Devri, Darbeler, Yeni Anayasalarla 20. yüzyılda yeni bir Türkiye usta tarihçi İlber Ortaylı’nın perspektifiyle okura sunulacak. Sufi Yayınları’ndan çıkacak olan Aşk ile An Seyretmek kitabında ise bu toprakların manevi mimarlarından Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin dünyası yazıya dökülüyor. Kitapta, yazar Melek Paşalı soruyor, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, büyük dedesini anlatıyor. Yayınlandığı dönemde büyük yankı uyandıran Ayfer Kafkas’ın Yasak İlmin Kitabı: Esrarname’nin devamı niteliğindeki Esrarname II: Kayıp Ruhun Zindanı yeni sezonun en iddialı kitaplarından biri.
İlkler ve en yeniler
– Hikâyeleri ile çeşitli dergilerde yer alan Zekeriyya Kaya, bir ilk kitapla okur karşısına çıkıyor. Hayatın o sıkça söylenen “acı ama gerçek” boyutuna odaklanan hikâyelerini Sütun Yayınları’ndan okurla buluşturan Kaya, Çağrı Merkezi adını verdiği hikayeler toplamında okuru hakikati arama yolculuğuna davet ediyor.
– Kaynak Yayınları ise Kamil Aydoğan’ın Kısık Vadisi adlı romanına yer açıyor raflarında. Aydoğan, aklın almadığı, kaderin düğümlendiği acı hatıraların ve anıların ortasında kalan incinmiş bir çocuğun, babasından miras kalan yarım asırlık acısını anlatıyor Kısık Vadisi’nde.
– Osmanlı tarihinde yaşanan çok ilginç olayları, enteresan gelenekleri, tuhaf uygulamaları merak edenlerin ilgiyle okuyacağı ‘Osmanlı Hatırası’ Yitik Hazine Yayınları’ndan çıkacak. Kitabın yazarı Salih Gülen. Alfa Kitap’tan yakın dönemde oyunculuk üzerine iki kitap çıkıyor. Eric Morris’in Fütursuz Oyunculuk ve Lütfen Rol Yapmayın adıyla dilimize çevrilen kitapları sadece mesleği oyunculuk olanlara değil, bu alana ilgi duyan herkese ilginç bir bakış açısı sunuyor.
– Nesil Yayınları da yeni yayın dönemine yoğun hazırlık yapan yayınevlerinden. Nuriye Çeleğen’in kaleme aldığı İffet-i Kalp & Hz. Meryem ile Hz. Meryem’in hayatına odaklanıyor.
– Metin Karabaşoğlu ise Hakikatin Dengesi (Hadis Okumaları-2) adlı çalışmasında İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in hayatımıza ışık tutan hadislerine dikkat çekiyor.
Gülcan Tezcan
Star