Mahalle Mektebi’nin Mart sayısı çıktı

Kitap
Kapağını Emre Tan’ın çizdiği bu sayısının dosya konusu ise “2000 Sonrası…”, 2000’li yıllardan sonra hayatımızda neler oldu, muhafazakar kesimde neler değişti, batı düşüncesi nerede, ...
EMOJİLE

Kapağını Emre Tan’ın çizdiği bu sayısının dosya konusu ise “2000 Sonrası…”, 2000’li yıllardan sonra hayatımızda neler oldu, muhafazakar kesimde neler değişti, batı düşüncesi nerede, doğu sokaklarında durum ne soruları ayrıntılarıyla işleniyor ve dosya editörü U. Kubilay Dündar. Mektep Konuşmaları bölümünde ise Abdullah Kasay, Ali Berkay ve Ebuzer Şamil Doğu-Batı tartışmalarını konu ettiler.

Fatih Özkafa “Allah Hû” hattı ile açılan dergi, Hamid Aydemir ve Mahmut Arlı’nın çizimleriyle zenginleşiyor. Öykü, şiir dosyaları ve söyleşileri yine oldukça iyi.

Şiir;

İkisi çeviri olmak üzere 15 şiirin bulunduğu dosya, Vefa Taşdelen’in “Gömlek” adlı şiirinden şu mısralarla açılıyor: “Biten gök ekinler gibi topraktan / Gönlümün çiçeğidir cümle duygular”. Ertuğrul Rast’ın “Şu hayatta neler oluyor” sorusu için ilginç bir başlık kullanmış ve “.pdf” demiş. Anıl İbrahim Bakırcı ise “Sevgiliye Nutuk” şiirinin III. bölümünü yayınlıyor: “Yazık ki bensiz bulamayacaksın şahdamarını” mısraları mürted bilinen bir sevgiliye hitap ediyor. Ahmet Sami Yalçınkaya’nın şiirinin başlığı hemen dikkati çekiyor: “Geworfenheit”. Satır arasından şöyle sesleniyor Yalçınkaya: “Değişmiyor dünya, ölenler, hayatta kalanlar”.

Bu sayıda şiirleriyle yer alan diğer isimler ise şöyle: Yağız Gönüler, Hakan İsfa Şahin, Mehmet Solak, Baran Can Sayın, Yunus Emre Altuntaş, Abdulkadir Yaylacık, Abdülhâlik Aker, Ali Akçakaya, Tubanur Tarhan… Çeviriler ise Yümni Baba ve Muhammed Mâğût’tan. Ayrıca Baran Can Sayın, Ali Akçakaya ve Tuba Tarhan Mektep’te ilk kez şiir ilk kez şiir yayımlayan şairler.

Öykü;

Çeviri eserin olmadığı ve on metinin bulunduğu öykü dosyası ise usta öykücü Ahmet Sarı’nın “Elma Ağacına Yaklaşırken” öyküsüyle açılıyor. Bir kırsal öyküsüyle unuttuklarımızı hatırlatıyor bu öyküde. Mehmet Kahraman, “Ortada Bir Şey…” başlıklı öyküsüyle, açmazları iyice önümüze seriyor:  “İnsan kendine yazık ediyor arkadaşım, sahipleniyor hayatı.” Hasan Harmancı “Bir Kerahat Vakti İbn Arabi ve Tarantino” öyküsüyle tek paragraflık mizahî damarı da hissedilen bir öykü kaleme almış. Ahmet Melih Karauğuz ise “Yabancı” adlı öyküsünde dedesinin kaybeden bir genci anlatıyor ve Ahmet Melih’de Mektep’te ilk kez öykü yayımlıyor.

M.Zeki Saka, Numan Altuğ Öksüz, Mesude Açıkgöz, Soner Oğuz, Merve Özgenli, Betül Ok bu sayının diğer öykülerini yazıyor.

Dosya;

Dosya Kapağı 24 Kasım günü kaybettiğimiz Ressam Emre Tan’a ait. “2000 Sonrası…”nın konuşulduğu dosyanın hacmi küçük fakat oldukça yetkin yazılardan oluşuyor. Dokuz yazının bulunduğu dosya Yıldız Ramazanoğlu’nun “Kadın, Erkek ve Ailenin Yeninden Yapılanmasına Doğru” başlıklı yazısıyla açılıyor. Vefa Taşdelen, “Felsefede Değişen ve Değişmeyen” başlıklı yazısıyla düşünce dünyamıza dair bir yazı kaleme alıyor. Mustafa Köneçoğlu ise ikibin sonrasından gümüze ulaşan şiirimizi konu etmiş.

Dosyanın kapsamından ötürü, oldukça geniş skaladan gelen yazıların konuları mimarlık, felsefe, şiir, roman, taşra, görsel kültür, medya ve televizyon. Mahalle mektebi, hayat edebiyat dergisi olarak, hayatı da es geçmediğini gösteriyor diyebiliriz.

Dosyaya katkı veren isimler ise şu şekilde: M. Feyza Yarar, Merve Özgenli, Mustafa Çiftçi, Emre Tan, Ertuğrul Rast ve Abdullah Kasay.

Söyleşi;

Mektep’te alışık olduğumuz üzere yine iki söyleşi bulunuyor. Ali Utku’yla Ahmet Sarı, Abdülkadir Erkal’la da şair Ömer Korkmaz söyleşmiş.    

Abdülkadir Erkal “Aşıklık insana bahşedilen lütuflardan birisidir.” diyor söyleşisinde. Divan Şiiri Poetikası (17. Yüzyıl), Âşık Sümmani Divanı, Yenişehirli Avni, Mir’ât-ı Cünûn-Delilerin Aynası (Çeviri), Erzurumlu Emrah Divanı, Narman’ın Kültür Mimarları, Erzurumlu Erbabi gibi bir çok eseri bulunan Erkal’la şiir, aşıklık ve güzel söz üzerine hoş bir sohbet olmuş. Aşık ve Şair farkına da değinilen söyleşi görülmeye değer.

Ahmet Sarı Assos’ta görüştüğü Ali Utku ile Osmanlı felsefe çalışmları üzerine bir sohbet gerçekleştirmiş. Ali Utku’nun “Geleneğe dönmek, yalnızca orada kurulmuş hazır felsefeler ve felsefi kavramlar bulmak için değil, kuracağımız felsefe çatısının ihtiyaç duyduğu enstrümanları ve kavramları besleyecek anlam katmanlarını açığa çıkarmak için.” cevabı ile ağzınıza bir parmak bal çalmış olalım bu güzel söyleşiyi görmeniz için.

Deneme;        

On iki yazının bulunduğu deneme doyası Dr. İbrahim Demirci’nin “Haksızlık Etmeyelim” başlıklı yazısıyla çılıyor. Ufak bir yazma serüveni anlatmış Demirci. Emre Tan, “Önü İliklenmiş Bir Kaç Söz” denemesinde “Görmek yetmez, yeni bir aşk inşa edelim, emek verelim meselâ bir ilişkiye.” demiş. Muhammer Ulutürk “Meriç’in Batısında” başlıklı yazısıyla gezi yazılarına devam etmiş. Betül Ok, “İnsan nasıl akleder?” demiş “Eleştiri ve Akıl” adlı yazısında. İdirs Ekinci, Vural Kaya’nın Arınma Festivali kitabını yazmış. Zeynep Tenekeci Mohsen Namjoo konserinden izlenimlerini ve Mohsen Namjoo’nun müziğini anlatmış. Ertuğrul Rast ise, deneme doyasındaki tek tercüme eserin mütercimi, Filippo Tommaso Marinetti’nin Fütüristik Manifesto’yu güzel bir çeviriyle edebiyatımıza yeniden kazandırmış.

Büşra Tanrıverdi, Ebuzer Şamil, İmdat Akkoyun, Vasfettin Yağız, Caner Solak ise yazılarıya deneme dosyasına katılmışlar.

Alıntı;

Son dört sayıdır göze çarpan alıntılar yapan Mahalle Mektebi bu sayının alıntı köşesinde Alev Alatlı’ya yer veriyor. Nuke Türkiye, kitabından yapılan alıntıda “Bilmiyor musun? Derler ki Türkiye ikiye ayrılır; Türkiyeliler, Mülkiyeliler.” deniyor.

Mektep Konuşmaları;

Atık gelenekselleşen ve bir senesini dolduran Mektep Konuşmaları bölümünde Abdullah Kasay, Ebuzer Şamil ve Ali Berkay bir sohbet gerçekleştirmişler. Doğu-Batı tartışmalarının birincisin yer aldığı bu ayki Mektep Konuşmalarında, Ali Berkay konuya genel bir giriş yapmış, bunun yanı sıra “estetik” konusuna eğilmeye çalışmış. Ebuzer Şamil “Doğu Batı arasında sanat algısı” ve “Doğu ve Batı’nın insana bakışı” konularını işlemiş, Abdullah Kasay “Avrupa Fikri” ve “Modernizm” üzerinden izlekler sunmuş ve bu sayının Mektep Konuşmalarını tamamlanmış.       

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/