Sitenizin kuruluş hikâyesi nedir? Neden kitaphaber?
Sitemiz 16 mart 2011 günü kitaphaber.com.tr ismini kullanarak gerçek yayın hayatına başladı ve kendisini 16 Mart 2003 günü İsrail buldozerleri altında can veren Rachel Corrie’ye ithaf etti.
Hikâyemiz uzun, kitaphaber.net sitemizin 3 sene önceki kuruluşu ile olduğu kadar büyük yazarlara vefa diye başlattığı ve kitaphaber bültenleriyle de bağlantılı. Sitemizin temelleri kitaphaber.net sitesine dayanır; kitaphaber.com.tr olarak ise şubat ayında yayın faaliyeti için hazırlıklara ve deneme yayınına başlamıştır.
İhtiyaçlar bağlamında, kitaphaber.com.tr gerçek kitapların kitap okurlarına ulaşamamasından; kitap piyasasının sanal gündem oluşturan sinai mamul kitaplarından sıkılmamız, sulandırılmış mevlevi aşkların karşısında daha sıkı bir okur olarak durabilmek amacıyla çıktı.
İlk hedefimiz ve ismimiz (fel-so-fi: felsefe, sosyoloji, filoloji) çerçevesinde yayın yapma imkânı bulamayınca, kitaphaber.com.tr sitesini batı özentili kitap tanıtım dergilerinden, reklam ve çıkar ilişkili gazete kitap eklerine karşı ortaya koyduk.
Kurulduktan sonra ise çeşitli yayınevleri projemize destek oldular. 30 yayınevini tek tek sayamıyorum; hepsinden Allah razı olsun.
Siteniz hakkında teknik bilgi verir misiniz?
Yayın yönetmenliğini Sabri Ünal, editörlükleri Bilal Can, Esra Şen yapıyor… Arkadaş çevremiz internet üstünden organize olduğumuz için dağınık; buna rağmen, İstanbul, Sakarya, Kütahya, Bursa illerinde birden fazla yazar arkadaşımız ikamet ediyor ve katkıda bulunuyor. 20 Şubat 2011’de ilk yazılarımızı yayına aldık. 16 Mart 2011’de kitaphaber.com.tr isminde düzenli yayınımıza başladık.
Kitaphaber.com.tr bir sanaldan organize olan, bir kitap değerlendirme kulübü. Okuyoruz, okutuyoruz, okuduğumuz kitaplar hakkında kalemimiz döndüğünce tanıtım, değerlendirme, eleştiri seviyelerinde yazılar yazıyoruz. Yazılan yazıları da okuyor, değerlendiriyor ve arkadaşlarımıza yol göstermeye çalışıyoruz.
Sitemiz gönüllülük esasına dayanıyor; kitap okumayı seven ve kitaplar hakkında düşüncelerini, değerlendirmelerini, fikirlerini paylaşmak isteyen herkese, her düşünceye açıktır. Her yazarımız, istediği kitap hakkında yazı yazmakta ve bunu yazarken tanıtım seviyesinden eleştiri seviyesine kadar dilediği dil ile yazı yazmakta özgürdür… Lakin biz, kuru gönüllülük ve kuru kitap tanıtım yazıları ile ilerlemeyi düşünmüyoruz. Bu çerçevede çeşitli yayınevleri ile iletişime geçiyoruz; anlaştığımız yayınevlerini grup içinde duyuruyoruz ve bu yayınevinden okumak istedikleri kitapları arkadaşlara temin edip gönderiyoruz; arada yayınevleri de yeni kitaplarını bize gönderiyorlar… Biz de kitapları grupta ilan ediyoruz, okumak isteyen arkadaşlara okunması ve haklarında değerlendirme yazıları yazılması için gönderiyoruz.
Bu şekilde, hem kitap kurdu seviyesine varmış, hem öğrenim hayatı içinde bulunan arkadaşları kitap açısından beslemiş oluyoruz; hem de arkadaşları yazın hayatında kendilerine yer bulabilmeleri ve çeşitli fikirleri tanımaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz…
kitaphaber.com.tr deyince, sizi heyecanlandıran ne var? Hangi hedeflere ulaşmak istiyorsunuz?
Kem’iyyet açısından, 35 kişilik dış halka, 15 kişilik çekirdek bir grup kurmak hedeflerimiz arasında bulunuyor…
Keyfiyet açısından ise, geleceğin yazarları olacak arkadaşlarımızı daha güzel yerlerde görmek istiyoruz
En çok da, para basan, çok satan, iyi pazarlanmış kitaplar karşısında eridikçe eriyen butik yayınevleri ve onların yayın çizgisini (matbuat, kitaphaber dergisi, kitap postası, şimdilerde müfredat) başlangıç olarak sanal ortamda, ileride matbu olarak devam ettirmek istiyoruz…
Daha önce org uzantılı olan sitenizden yaptığınız yayını, 16 Mart itibariyle com.tr üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. Bu tarihe kadar bilerek mi beklediniz, neden 16 Mart?
Nasip ve kısmet var; kul bazen ne kadar istese de olmuyor… Sitenin istediğimiz seviyeye gelmesi, resmi işlerin bitmesi ve yayın hayatına başlamamız bu güne nasip oldu… Biz de, çok anlamlı bulduğumuz kitaphaber.com.tr projemizi Rachel Corrie’ye ithaf etmeyi uygun gördük. Bunu da, Allah’ın bir lütfu ve işareti olarak görüyoruz…
Şu ana kadar ziyaretçilerinizden ne gibi tepkiler alıyorsunuz? Bizimle paylaşmak isteyeceğiniz bir olumlu, -varsa- bir de olumsuz okur yorumu var mı?
En ilginç tepki, sitemizde yayınladığımız Rasim Özdenören yazısından sonra bir amcanın arayıp Rasim Özdenören ile görüşmek istemesi olmuştu. Tabii sitede Sabri Abi’nin telefonu olunca ancak onun ile görüşebilmişler…
Diğer bir tepki de kitaphaber.net sitemizde yayınlanan yorumlar üzerinden gerçekleşti. Ömer Lekesiz abinin bir kitap tanıtım yazısına gelen yorumdu. Yorumu yazan arkadaş kendisinden katıldığı bir programın cd’sini istiyordu. Biz de aracı olup Ömer Lekesiz abiye ilettik. Mail adresini gönderdik. Program cd’sini yorum yazan arkadaşa ulaştıracağını söyledi.
Bu vesileyle okur ve yazarlar arasında da bir köprü vazifesi görmek interaktif alanda yorumdan tutun da yayınlanan yazılara kadar kitaplarla ilgili malumat sahibi olmak isteyen herkese hizmet etme gayesi güdüyoruz.
Son zamanlarda akademik alanda çalışmalar yürüten arkadaşların da yaptıkları çalışmalara bir nebze de olsa –kaynakça sağlama konusunda- yardımcı olmak bizleri sevindiriyor.
Tanıttığınız kitapları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz, ne gibi kriterleriniz var?
Efendim, kitap tanıtımı yapmıyoruz! Kitap değerlendirmesi yapıyoruz. Hedefimiz kitapları değerlendirmek; bu anlamda kitap kötü ise kötü, yazı kötü ise yazı kötü diyoruz ki, kitap eleştirisini ve yazının eleştirisini aynı anda yapıyoruz.
Kitaphaber.com.tr aynı anda kendisine yazı verenler için bir eğitim ve imtihan tahtası… Sabri Abi yine nerden eleştirecek diye yazar arkadaşlar düşünürken, Bilal Can’ın can alıcı hatırlatmaları da eklenmiş durumda. Kitap konusunda seçim işini yazarına bırakıyoruz. Lâkin yazarının beğenmiş olması bizim için yetmeyebiliyor; o kitabı okumuş olan mutlaka birileri bulunabiliyor. Henüz asıl yayın dönemimizin ilk, deneme yayınımımızın 4. haftasındayız. Allah daha ne imtihanlar çıkaracak karşımıza…
Sitenizde "haberler" isminde bir bölüm de bulunmakta… Burada farklı sitelerden derlediğiniz veya kendinizin oluşturduğu kitap merkezli olmayan haberler de yer alıyor, söyleyecek sözleriniz var yani. Fakat bu durum sizin konseptinizi dağıtabilir mi, ne gibi bir ölçü gözetiyorsunuz?
Sadece bir kitap değerlendirme sitesi değiliz; aynı zamanda köşe yazarlarımız vasıtasıyla kitaplı düşler kuruyoruz ve köşe yazarlarımız çerçevesinde kitap tanıtımı olmayan lakin kitaptan da bağımsız olmayan yazılar yazıyoruz. Sitemizde sembolik olarak Doğu Köşesi, Batı Köşesi ve Misafir köşesi isimli şimdilik başlangıç 3 köşede 11 arkadaşımız dönüşümlü olarak yazı verme sözleri var. Şimdilik köşe yazılarımız oturmamış durumda… Misafir köşesindeki Sait Abimiz çelik çekirdek oldu…
Yayınevi Köşesi, Yazar Köşesi, Kitabevi Köşesi isimli üç köşemiz daha var ki sadece 2 tanesini aktif edebildik lakin istenen seviyede değil; aynı şekilde her hafta yayınlanan raporlarımız var ki, her hafta yayınlanan yazıları toplu olarak bir raporda topluyoruz…
Yayınevleriyle, kitabevleriyle ve en çok da yazarlar ile söyleşiler yapmayı planlıyoruz ki bu söyleşilerin çerçevesini kitap ile sınırlı tutmak mümkün değildir; söz nehri her zaman akacak bir mecra bulacaktır ve konu her zaman çeşitlenecektir.
Bunlardan başka, düzenli takip ettiğimiz dergiler için haberler; çeşitli etkinlik duyuruları, kimi durumda haberin içinde, kıyısında köşesinde bulunduğumuz alıntı haberler ile sitemizdeki dinamizmi canlı tutmak istiyoruz.
Steril bir grup musunuz yoksa aranıza katılmak isteyen arkadaşlara kapınız açık mı? Nasıl bir yol izlemeleri, neler yapmaları gerekiyor?
Steril bir topluluk olduğumuzu düşünüyoruz ama ellerimiz kitap kesiği, dilimiz ise yeni yeni kendisini ifade etme imkânı buluyor. Kitap okuyan, kitaplar üstüne düşler kuran, kitapla yatıp kalkan ve sanal yayıncılıktan çekinmeyen her kişiye ekibimizde yerimiz vardır.
Projemiz umduğumuz gibi devam ederse, İngilizce, Arapça, Kürtçe, Çince dahi yazılar yayınlamak istiyoruz… Bu yayın, Türkçe kitaplar ile ilgili bu dillerdeki yayınlar olabileceği gibi, ilgili dillerdeki kitaplar ile ilgili yayınlar bile olabilir.
Kitaphaber, 3 farklı şekilde yazarlarından yazı kabul etmektedir. Kütüphane Okumaları, Kütüphanenizde bulunan herhangi bir kitabı okuyup bizimle paylaşabilirsiniz. Yeni Çıkan Okumaları, Yayınevlerinden yeni çıkan kitaplar okunmak ve incelenmek için tarafımıza gönderilmekte; bu kitapları bizimle irtibatlı kalıp okuyup haklarında inceleme yazısı yazabilirsiniz. Yayınevi Okumaları, Anlaşmalı olduğumuz yayınevlerinin kitaplarını okumak istiyorsa arkadaşlar ve kitap daha önce ekip tarafından okunmamışsa yayınevinden talep ediyoruz ve süreç başlıyor. Ekibe katılmak ise kolay, detayları mail ile bize sorup öğrenebilir arkadaşlar.
Kitaphaber haricinde başka site projeleriniz var mı? Bir de bu siteleri oluştururken dirsek teması yaptığınız başka siteler var mı?
Kitap Haber bir çatı isim bizim için… Şimdilik yaptığımız tüm projeler kitap haber üstünde yükseliyor…
Kitap Haber bültenimiz var. Bu hafta 12. sayımızı İsmet Özel üstüne yayınlamaya çalışacağız. Kitap haber bülteni www.kitaphaber.org adresinde 2 haftada bir düzenli olarak yayınlanmaktadır.
Kitap Tilkisi projemiz, (malesef ki isim tescil eden firmadan kaynaklanan bir hata sonucu) ismini kaybedene kadar kitaptilkisi.com isminde yayın yaparken kitaptilkisi.kitaphaber.net internet alanına taşımak zorunda olduğumuz bir proje oldu. Kitap Tilkisi, google’ın alt yapısını kullanan, Türkiye’nin ilk ve tek kitap arama; ve kitap bilgisi arama motoru. 800 kadar internet kitap satış sitesi üstünden kitap araması yaptığı gibi, tam tersini yaparak da, bu siteler haricindeki sitelerde kitap bilgisi arayabilmektedir. .
Kitap Network diye (teknik isimdir, projenin ismi değil) kitap değerlendirmeleri yayınlayan siteleri/dergileri (okudum yazdım, sabit fikir, kitap haber, ayraç, inceeleyen, müfredat) ve dünyabizim.com gibi, okur merkezli haber-kültür portallarını bir araya getiren bir proje için kafa yoruyoruz; kısa adı KES olan Kitap Emekçileri Sendikasının kurulması için dua ediyoruz/bekliyoruz.
Hala daha sitemizin tanıtımı için uğraştığımızdan, Müfredat Dergisi, okudumyazdim.net, körpe kalemlerden Yuşa Irmak dışında temasa geçebildiğimiz birileri olmadı. Nasip olursa, kalemi kuvvetli kardeşlerimizi çeşitli dergilere, sitelere yönlendirmek hedefindeyiz. [dunyabizim.com]