Kitap Seçmesini Bilmiyoruz

Kitap
SONAR tarafından yürütülen araştırma kapsamında 26 ilde 6212 kişiyle görüşme yapıldı. Sonuçlara göre Türkiye’de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu, yılda 12 kitap okurken, yaşamın...
EMOJİLE

SONAR tarafından yürütülen araştırma kapsamında 26 ilde 6212 kişiyle görüşme yapıldı. Sonuçlara göre Türkiye’de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu, yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor. Araştırma, Türkiye’de kitap seçiminin rastgele yapıldığını ve düzenli kitap okuma alışkanlığının olmadığını da ortaya koydu.
 
En çok edebiyat okunuyor

Türk halkının en çok okuduğu basılı materyal kitap. Bunu, yüzde 34,45 ile gazete izliyor. Her dört kişiden biri kitap okuma alışkanlığı olduğunu, araştırmaya katılanların 31,32’lik kısmı ise hayatında hiç kitap okumadığını söylüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 19.5’i edebiyat, 18.3’ü din, 16.2’si eğitim konulu kitaplar okuduğunu beyan etti. Edebiyat alanında ise 33.7’lik oranla roman birinci, 27.1’le öykü ikinci sırada yer aldı. Türkiye halkının 85.7’lik kısmı ise Türkçe kitap okumayı tercih ettiğini ifade etti.

Bölgelere göre bir ayırım yapıldığında Güneydoğu Anadolu kentlerinde yaşayan okurların psikoloji temalı kitaplara rağbet gösterdiği görülüyor. İstanbul’da yaşayan okurlar ise en çok aşk temalı kitaplara ilgi gösteriyor. Genel bakıldığında ise macera kitaplarının yüzde 21.9’la birinci sırayı işgâl ettiği görülüyor.
 
Düzenli olarak okunan yazar yok

Araştırmanın ortaya koyduğu önemli verilerden biri de insanların kitap seçimini büyük oranda tavsiyelerin belirlediği. Araştırmaya katılanların yüzde 61.5’i tavsiye ile, yüzde 25.6’sı ise kitabın adına göre tercih yaptığını belirtiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 84,21’i düzenli olarak okuduğu bir yazar olmadığını belirtirken, yüzde 15,79’u yazar takibi yaptığını söylüyor. Düzenli yazar takip edenler sırasıyla Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Güntekin, Elif Şafak, Canan Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski’nin isimlerini veriyor. [aa]