İşte Ayın Dergileri

Kitap
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Şubat 2012 itibariyle 251. sayısını yayınladı. Bu sayıda çeşitli konuların yanı sıra şehadetinin ...
EMOJİLE


“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Şubat 2012 itibariyle 251. sayısını yayınladı. Bu sayıda çeşitli konuların yanı sıra şehadetinin 86. yıldönümü dolayısıyla İskilipli Atıf Hoca ile ilgili bir dosya hazırlanmış.

“Kemalist Vesayet Bitti mi” başlığıyla Gündem’de son günlerin en çok tartışılan konulardan birini değerlendiren Haksöz, sıklıkla duyulmaya başlayan bu iddianın tutarlılığını sorguluyor.

“Gelecek Tasavvurumuzda Aşamalar” başlıklı yazısında Hamza Türkmen, sıklıkla kullanılan bazı siyasi kavramların Müslümanları ne kadar ifade ettiğini tartışıyor. Gelecek tasavvuru için doğru tahlil edilmesi gereken başlıkları irdeleyen Türkmen, yaşadığımız kuşatmayı aşmada merhalelerin altını çiziyor.

Uludere’de yaşanan katliamı Kenan Alpay değerlendiriyor. Hükümetin beklentilere cevap veremediğini belirten Alpay, Uludere’de gördükleri ve izlenimleri üzerinden bölgedeki taburun katliamdaki rolünü ve Kürt ulusalcıların fırsatçılığını da yorumluyor. Alpay’a göre Uludere süreci, Kürt sorununda yeni bir imtihan ve zorlu bir dönemeci ifade ediyor.

Serdar Bülent Yılmaz, AK Parti politikaları ve Kürt açılımı üzerinden Kürt sorununda gelinen noktayı irdeliyor. Açılımın kazanım ve zaaflarını bir arada değerlendiren Yılmaz, Kürt sorununda değişenlere ve değişmeyenlere de dikkat çekiyor.

Mehmet Ali Aslan, Milli Güvenlik Dersinin kaldırılmasını ve eğitim-öğretim alanında 19 Mayıs törenlerine neşter vurulması gibi kimi özgürleşme adımlarının mahiyetini değerlendiriyor.

Murat Özer, “Suriye Direnişinin Öğrettikleri” başlıklı yazısında Suriye’de yaşanan süreçten alınması gereken derslere dikkat çekiyor.

Amira Huveydi, seçim sonrası Mısır’da İhvan’ı bekleyen süreci özetliyor.

Mustafa Siel, ölüm gerçeğini ve Kur’an ve Sünnet ışığında ölümle barışık yaşayabilmenin mümin hayatına etkisini ele alıyor.

Bahadır Kurbanoğlu, “Sebilürreşad” ve “Risale-i Nur”lar bağlamında kaleme aldığı ve çok partili dönemde İslamcıların fikir ve tutumlarını değerlendirdiği çalışmasına devam ediyor.

Yıldırım Bozkurt, Van depremi sonrası Müslümanların çalışmalarını ve Uludere faciasını duygularda yol açtığı sarsıntıyı betimliyor.

Mektup Köşesinde İsmail Şah Balta’nın F tipinden M tipine sürgün hikâyesini ve KCK tutuklusu Mustafa Avcı’nın dergimizin önceki sayısında yayınlanan deprem analizine yönelik eleştirisini okuyabilirsiniz.

Dergide Murat Aydoğdu, Abdurrahman Çeliker ve Bünyamin Doğruer’in de şiirlerine yer verilmiş.

– İSKİLİP ATIF HOCA DOSYASI –

Bu ay dergide kapsamlı bir dosyaya yer verilmiş. Bu nedenle 96 sayfa çıkan dergide Bülent Gökgöz ile Bahadır Kurbanoğlu’nun İskilipli Atıf Hoca’nın hayatı, ilmi ve siyasi görüşleri ve mücadelesini konu alan, ayrıca İstiklal Mahkemelerinin işleyiş mantığını ve zulümlerini deşifre eden araştırma yazıları dosya olarak dergi okuyucusunun istifadesine sunulmuş. Konuyla ilgili çalışmaların da değerlendirildiği geniş dosya, “cumhuriyet” döneminin ilk yıllarını gözler önüne seriyor.

Derginin arka kapağında Milli Güvenlik Bilgisi dersinin kaldırılmasıyla ilgili bir çalışmaya yer verilmiş.

İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08 ● haksozabone@gmail.com

***

‘Yedi İklim’ dergisi, Kadir Tanır özel sayısı

Şubat 2012, Sayı:263

“Dergi açısından bir sanatçı hakkında dosya hazırlamak, o sanatçıyı kendi bakış açısına konumlandırmaktır. Yedi İklim, tavır olarak bu güne kadar sahiplenmediği yazar ve sanatçılar hakkında özel dosyalar, özel sayılar düzenlemedi. Eleştiri yazıları oldu elbet, değerlendirmeler yapıldı, ancak bunlar daha çok tekil yazılar düzeyinde gerçekleşti. Kuramsal olarak böyle değil elbette ama Yedi İklim geleneği, sahiplendiğimiz, yolumuzda yoldaş olarak gördüğümüz kişiler için toplu bir çaba ortaya koymak şeklinde tecelli etti.

Bu sayıyı Kadir Tanır’a tahsis ettik. Doğrusu önce bir dosya hazırlayacağımızı varsaymıştık. Arkadaşlarımızın gayreti bu niyeti hacimli bir sayıya dönüştürdü. Gönendirici bu hacme karşın bir burukluk hissiyle takdim edebiliyoruz bu sayıyı. Nice zamandır gündemimizde olan bu çaba ne yazık ki ancak o bu dünyayı terk ettikten sonra gerçekleştirilebildi.

Ne diyelim bu da kaderin bir yüzü.

Sanatçının ölümüyle eserinin edebiyat dünyasına toplu olarak takdimi birlikte gerçekleşiyor. Bir bakıma insanın geride bıraktığı, etkisi devam eden ameline tanıklık etmek, onu sahiplenmek ödevi.

Kadir Tanır, üniversite öğretiminin dışında hep Maraş’ta yaşadı. Mesleği gereği çevreyi de gezdi, dolaştı, yakından gözlemledi. Bu deneyim bazen inanı ürpertircesine, silinmez bir bellek gibi yansıdı onun eserlerine. Sadece bulunduğu çevreyi aktarmakla yetinmedi, oradan yakın dönemin tarihine, bir bütün olarak insanlık macerasına da ilgi gösterdi. Son dönemde yazdıklarıyla kötülüğün çağdaş görünümlerini gösterdi, daha doğrusu o kötülüğün arkasındaki güçlerin portrelerini çizdi, zayıf belleklerde gizlenip kayıt dışı kalmasınlar diye.

Evet bu çaba bir bakıma Kadir Tanır için bizim tanıklığımız, fatihamızdır. Artık tamam ermiş bir verimin bir imkân olarak edebiyat dünyasına sunulması, kayda geçirilmesi.”

***

Bu sayımızın editörlüğünü İsmail Demirel üstlendi.

Dergide, Kadir Tanır öyküsü hakkında Recep Seyhan, Fatma Rana Çerçi, Yunus Emre Özsaray, Osman Koca, Recep Şükrü Güngör, Osman Alagöz ve İsmail Demirel yazdı.

Romanı hakkında Mehmet Özger, Gönül Yonar ve Emine Batar yazdı.

Bu değerlendirmelerin yanında Tanır’ı tanıyanların, başta Ali Haydar Haksal olmak üzere, Serdar Yakar ve Nuhan Nebi Çam’ın hatıra süzgeçlerinden geçirerek yazdıkları yazılar da Kadir Tanır’ı tanımak isteyen okuyucular için iyi bir fırsat olacak.

Hasan Aycın bir çizgiyle, Mustafa Cemil Efe ise üç seperatörle katıldı özel sayıya.

Kadir Tanır’dan da birçok metin var bu sayıda. Öncelikle “En Uzun Hüzün” başlıklı şiirlerinin 6–7–8 ve 9. bölümlerini yayınlıyoruz. Ki bu bölümler, hastalık dönemindeki Tanır’ın yaşadığı ruh hâlini belirgin bir şekilde ortaya koyuyor. Özel sayı için Kadir Tanır, biyografisini kendisi yazdı. Uzun ve bir o kadar güzel ve ilginç bir biyografi… Kadir Tanır bir de çok sevdiği kedileri yazdı. İnsan bu metinleri okuyunca, Tanır daha çok yazsaydı ve daha çok kitabı yayınlansaydı diye hayıflanıyor…

Tanır’la söyleşiyi Ali Haydar Haksal gerçekleştirdi.

Kadir Tanır’ın çocukları, Kemal Tanır, Merve Tanır ve Saniye Tanır Gürbak; babalarına hitap ettikleri birer mektup yazılar, duygu yüklü. Yine Saniye Tanır Gürbak’ın 11-12 yaşlarındayken babasına yazdığı muzip iki mektup da baba Kadir Tanır’ı resmeden çok güzel metinler…

Fatma Sevde Haksal, Kadir Tanır’dan İngilizceye bir öykü çevirdi.

Cahit Zarifoğlu’nun Kadir Tanır’a yazdığı mektuplar, bu sayının sürprizleri arasında yer alıyor. Yine aynı şekilde Tanır’ın Erdem Bayazıt’ı anma gününde sunduğu tebliğ de sayının bir başka güzelliği. Ali Haydar Haksal, Kadir Tanır Özel Sayısının çıkışı sürecinde Tanır’la yapılan elektronik ortamdaki iletişimleri de kayıt altına aldı.

Hastalığı döneminde hazırlanmasına karar verdiğimiz bu dosya, maalesef, Kadir Tanır’ın vefatından sonra çıkabildi. Bu özel sayını, Tanır’a rahmet dilemenin bir vesilesi olmasını diliyoruz. Allah, yazdıklarını, büyük şefaate nail olabilmesi için aracı kılsın. (Âmin)

Dergimizin bu sayısının fiyatını da 7 lira olarak belirledik. Kampanyamızı yeniden yineleyelim: Yedi İklim’e bir yıl (12 sayı) abone olan okurlarımıza, eski sayılarımızdan 24 adedi aboneliklerinin ilk ayıyla birlikte –kargo ücretini karşılamaları karşılığında- ücretsiz olarak gönderilecektir. Derginin yıllık abone bedeli 75 liradır.

Hayırlı okumalar.

İrtibat:
0 216 352 49 77
yediiklim@yahoo.com
yediiklimeditor@yahoo.com
www.yedi-iklim.com

‘Dil ve Edebiyat’ dergisinin 38.sayısı çıktı

Şubat 2012

Dil ve Edebiyat dergisi, Şubat sayısıyla edebiyat dünyamızın zengin coğrafyasında mekik dokumaya devam ediyor. Dil ve Edebiyat; Militarist Modernleşme/Batılılaşmanın Huzursuz Dünyası, Orhan Okay ile Söyleşi, Âkif Yılı Etkinlikleri ve Âkif Hakkında Yeni Yayınlar gibi başlıkları son sayısında kapağına taşıyor.

Üzeyir İlbak tarafından kaleme alınan Militarist Modernleşme/Batılılaşmanın Huzursuz Dünyası başlıklı yazı, kültür tartışmalarının da odak kavramlarından olan “ötekileştirme zihniyetini” sorguluyor. İlbak, ötekileştirme zihniyetinin tarihî arka planına giderek gündelik hayattan edebiyat ortamına kadar geniş bir alana sirayet eden tahrip edici yaklaşımın âdeta foyasını ortaya çıkarmayı deniyor. Modernleşmenin, Fransız İhtilali’yle suni kimlikler ürettiğini ve bunların yeryüzünde farklı kültür ve medeniyetlerin iletişimini kesen fay hatlarına dönüştüğünü belirtiyor. Dil ve Edebiyat dergisinin Şubat sayısında yer alan derinlikli yazısında İlbak; farklılıkları ötekileştirici bir unsur olarak değil, değer üretici ve mevcut birikimi daha da değerli kılıcı bir katkı aracına dönüştürebilmenin imkânlarını aramayı öneriyor. Toplumu kendilerine ait “dinî, etnik, kültürel” kodlarına müdahale etmeden bir arada tutabilmenin ilham verici dilini geliştirmeye çağırıyor. Modernleşme tecrübeleri ile iki asrı aşan bir süreçte dünyanın stratejik kültürel merkezinin taşındığını düşünen İlbak, “Akdeniz medeniyeti dünya kültür mirasının ana çekirdeğidir” diyor.

Üzeyir İlbak’ın kuşatıcı makalesi yanında Dil ve Edebiyat’ın ilgi çeken sayfaları arasında Prof. Dr. Orhan Okay ile gerçekleştirilen bir söyleşi de yer alıyor. İlmî çalışma ahlakı, eleştiri kültürü ve edebiyat-musiki ilişkisi gibi konularda açıklamalarda bulunan Okay, edebiyat-musiki ilişkisi bağlamında kendisine yöneltilen soruya “Doğrusunu isterseniz günümüzün şartlarında müzik zevkini kaybettim” şeklinde cevap veriyor. Edebiyat dünyamızın duayenlerinden Orhan Okay’ın dikkat çekici açıklamaları Dil ve Edebiyat dergisinin Şubat sayısında.

Dil ve Edebiyat, son sayısında yer verdiği yazılarla 2011 Âkif Yılı’nın bir anlamda muhasebesini yapıyor. Mustafa Miyasoğlu’nun “Âkif Yılı Etkinlikleri ve Âkif Hakkında Yeni Yayınlar” yazısı bunlardan biri ve hem düzenlenen etkinlikleri hem de ortaya konan eserleri değerlendiriyor. Dosya içinde görüşleri yer alan farklı isimler, 2011 Âkif Yılı’nın arzulanan hedefe yaklaşmaktan uzak olduğu noktasında birleşiyorlar.
Dil ve Edebiyat dergisi, gerek derinlikli makaleleri ve ilgi çekici söyleşileri gerekse tartışma yaratan dosyaları ve sayfalarını açtığı hikâye, şiir ve deneme gibi edebî ürünleriyle dopdolu bir sayı ile raflardaki yerini alıyor.

Dil ve Edebiyat dergisinde yer alan bazı yazılar:
Edebiyat ve Mizah (A’dan Z’ye) / Biliriz (şiir) Atilla Maraş / Sevgililer Günü’nün Tarihçesini Ne Kadar Biliyoruz? Prof. Dr. Fuat Yöndemli / Dedemin Bahçesi Çıtırık Salih Koca / Edebiyat ve Sanatta Hilyeler Prof. Dr. Hikmet Özdemir / Şeyyâd Hamza Prof. Dr. Kemal Yavuz / Tevazuun İhtişamı Sadettin Kaplan / Kanun Metinlerindeki Dil Yanlışları / Fikri Akyüz / Soğuk ve Palto (hikâye) Üzeyir Süğümlü

Zafer Özdemir

İrtibat:
Dil ve Edebiyat Dergisi
Feshane Caddesi Nu: 3 Eyüp İstanbul
0 212 581 69 12
http://www.ded.org.tr
dilveedebiyatdergisi@gmail.com

TASFİYE
Şubat-Mart 2012

Şiir
Ümit Aktaş, “Deniz”, 2
Nebiye Arı, “Dertleşme Makamında”, 3
Ahmet Örs, “Tarihî Otuz İki Aralık Grevi”, 4
Ünsal Ünlü, “Zaman Aşırı”, 5
Tuba Kaplan, “Üstadımız TDK’ya Göre ‘Ropdöşambr’”, 7
Baran Çaçan, “Savaşa ve Kadınlara Kavimler Göçü”, 8
Şehmuz Kurt, “Hutbenin Çürümesi”, 9
Habil Sağlam, “Beklenti”, 9

Öykü
Ahmet Örs, “Üçgen Üçgen”, 10
Görkem Evci, “Asfalt”, 11

Eleştiri, Deneme
Cemal Şakar, “Demokratik Bir Hak Olarak İslamcılık”, 24
Ümit Aktaş, “Adalet, Özgürlük ve Edebiyat”, 16
Ahmet Örs, “Allah’ın Yok mu Yazar!”, 30
Mehmet Sacit, “Saraç Hocanın Dersleri”, 60

Dosya: Italo Calvino
Italo Calvino, “Üç Kısa Öykü”, 29
William Weaver, “Italo Calvino ile Söyleşi”, 32
Ammar Kılıç, “Kente Direnen Kahraman: İşçi Marcovaldo’nun Öyküsü”, 40
Hüseyin Etil & Buket Teneke, “Calvino’nun Devrimci Coğrafyası: Kentler Atlası”, 51
Linda Badley, “Direniş Olarak Okuma: Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu Örneği”, 56
Habil Sağlam, “Modernitenin Soykütüğünü Masallarla Çıkarmak”, 37

EDEP


Şubat 2012

Edep’in Şubat sayısı çıktı. Bu sayıda Asım Öz’ün Arif Ay ile şiir ve siyaset üzerine yaptığı söyleşi yer alıyor.

Şiirleriyle Adem Turan, Cihat Buçak, Abdurrahman Adıyan, Mehmet Aycı, Mustafa Ruhi Şirin, Çağatay Telli, Murat Soyak, Mediha İstanbullu; Öyküsüyle Zeynep Satı Yalçın yer alıyor.

"Nuri Pakdil’in Metinlerinde Sosyal Adalet" başlıklı yazısında Arif Ay Nuri Pakdil’in metinlerini irdelemeye "Gün Dökümleri" başlıklı yazısıyla da gündeme dair notlar düşmeye devam ediyor.

"Dumanı Üstünde" başlığıyla Halis Emre yeni çıkan kitapları tanıtıyor.
"Altı Çizili Satırlar"da Zeynep Okur William Chittick’den ilgi çekici bölümler sunuyor. Ayrıca derginin Selçuk Azmanoğlu’nun hazırladığı iki yıllık dizini de derginin sayfaları arasında.

İrtibat:
edepdergisi@gmail.com