Grafik Tasarımın Kalbi ‘Grafist’ 15 Yaşında

Kitap
Türkiye ve dünyadan tasarım öğrencilerini, eğitimcileri ve profesyonelleri biraraya getiren dünyanın en önemli tasarım etkinliklerinden biri olan Grafist, bu yıl 2-7 mayıs tarihleri arasında düzenlene...
EMOJİLE

Türkiye ve dünyadan tasarım öğrencilerini, eğitimcileri ve profesyonelleri biraraya getiren dünyanın en önemli tasarım etkinliklerinden biri olan Grafist, bu yıl 2-7 mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

Dünyanın en prestijli grafik tasarım etkinliklerinden biri olarak adından söz ettiren Grafist, Türkiye ve dünyadan tasarım öğrencilerini, eğitimcileri ve profesyonel tasarımcıları İstanbul’da buluşturuyor. Bu yıl 2-7 mayıs tarihleri arasında düzenlenen Grafist 15’e Stephen Bundi, Patrick Thomas, Vladimir Chaika, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Carolien Glazenburg ve Karin Van der Heiden konuk oluyor.
 
Atölye çalışmaları

Grafik tasarım eğitimiyle uğraşanlar, rutin eğitim programlarının yanısıra, iyi yönetilen, yoğunlaştırılmış atölye çalışmalarının, seminer ve tartışma panellerinin, sergilerin, işyeri ziyaretlerinin ne kadar yararlı olduğunu bilirler. Bu nedenle okullar, zaman zaman rutin programlarına bu tür etkinlikleri ekler. Atölye çalışmaları Grafist’in temel etkinliklerindendir. 15 yılda yüze yakın Grafist atölyesinde, 2 bin 500 civarında öğrenci eğitim gördü. Katılımcıları atölyelere dağıtırken, grupların farklı ülke ve okulların öğrencilerinden oluşmasına özen gösteriliyor. Değişik kültürlerden gelen gençlerin biribirlerini tanımaları, önyargıları aşmaları, birlikte çalışmanın, öğrenmenin ve üretmenin tadına varmaları esas alınıyor. Dört gün süren atölye çalışmalarında üretilen işler, MSGSÜ Oditoryumu’nda yapılan sunumla izleyicilerle paylaşılıyor.
 
Sergiler, projeler

Grafist etkinlikleri kapsamında, 15 yılda, yüze yakın konuk tasarımcı için İstanbul’da çeşitli galerilerde sergiler düzenlendi. Altı gün süren atölye ve seminer çalışmalarına kıyasla sergiler daha uzun zaman diliminde, iki hafta ile bir aylık süreler içinde geniş izleyici kitleleri ile buluşuyor. 15 yıl içinde ünlü tasarımcıların kişisel sergilerinin yanı sıra, Kore Afişleri, İsrail’in 50’inci Kuruluş Yıldönümü Afişleri, Nükleer Denemelere Karşı Faks Afişleri, Bira Altlıkları, Japonya’dan Ambalaj Tasarımları, Emigre, Polonya’dan Beş Afiş Tasarımcısı gibi sergi projelerine Grafist programlarında yer verildi. Çeşitli tarihlerde Grafist’e konuk olan, daha sonra hayatını kaybeden Alan Fletcher, Morteza Momayez ve Shigeo Fukuda’yı ‘Unutma Beni/Forget-menot’ başlıklı özel sergiyle anıldı. Grafist’in 10’uncu yılı, o güne kadar etkinliğe emek veren tasarımcıların katıldığı ‘İstanbul as felt by…’ başlıklı uluslararası afiş projesiyle kutlandı.
 
Grafist konukları

Grafist’e davet edilecek konukların seçiminde deneyim, cinsiyet, ülke, uzmanlık alanı gibi kategorilerde denge sağlamaya özen gösteriliyor. Genç-olgun, kadın-erkek, komşu ülkeden-uzak ülkeden, tanınmıştanınmamış tasarımcıları aynı programda biraraya getirerek çeşitlilik yaratılıyor.

Grafist gönüllülük esasına dayanan bir organizasyon. Grafist etkinliklerine katılan öğrencilerden katılım ücreti alınmıyor.
 
Yayın ve arşiv çalışmaları

Grafist etkinlikleri, olanaklar elverdiği ölçüde yayınlarla belgeleniyor, kalıcılığı sağlanıyor. İlk yıldan itibaren küçük broşürlerle başlayan Grafist yayınları 2001’de kitaba dönüştü. 15.5×23 cm boyutlarındaki, Türkçe-İngilizce Grafist kitabı her yıl yayınlanıyor. Kitapta etkinlik bilgileri, konuk tasarımcıların işleri ve onlarla yapılan röportajlar yer alıyor. Grafist kitaplarının yanısıra, yıllar içinde, ‘Ambalaj: Satış İçin Tasarım’ başlıklı broşür, ‘50 Soru, 50 Cevap / Rudy Vanderlans (Emigre) ile e-posta ile söyleşi’ başlıklı kitap, öğrencilerin hazırladığı ‘Sokakta Kaybolunca Panik’ gibi özel yayınlar yapıldı. Konukların cömert katkıları sayesinde zengin bir dünya grafik tasarım arşivi oluşturuluyor. 15 yaşına basan Grafist’in artık kendine ait bir tarihi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
 
Nasıl yapılıyor?

Grafist Türkiye’de bir ilktir. ciddi bir iştir. Grafist’i düzenleyenler yola çıktıklarında bütün zorlukların farkındaydılar. Grafik tasarım eğitiminin kalitesini yükseltmeyi, tasarım öğrencilerinin ve genç tasarımcıların dünya ile ilişki kurmalarına katkıda bulunmayı mesele edinmişlerdi.

Grafist’in tüm giderleri sponsorlukla sağlanıyor. Ev sahibi MSGSÜ 15 yıldır, doğal olarak atölyeleri, sergi ve konferans salonlarını tahsis ediyor. 15 yılda birçok kişi ve kuruluştan destek alındı. Icograda, AGI / Alliance Graphique Internationale (Uluslararası Grafik Tasarım Birliği), Grafikerler Meslek Kuruluşu, Bikem Özsunay Grafik Tasarım Vakfı ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Grafist’in işbirliği yaptığı kurumlar arasında önemli yere sahipler. [Taraf]