Frankfurt Kitap Fuarı açıldı

Kitap
10-14 Ekim arasında ziyarete açık olan fuarın bu yılki onur konuğu Yeni Zelanda. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Alman Yayıncılar Birliği’nin 50 yıldır verdiği Barış Ödülü de sahibini bulacak. F...
EMOJİLE

10-14 Ekim arasında ziyarete açık olan fuarın bu yılki onur konuğu Yeni Zelanda. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Alman Yayıncılar Birliği’nin 50 yıldır verdiği Barış Ödülü de sahibini bulacak.

Frankfurt Kitap Fuarı’nda 100’ü aşkın ülkeden 7 bin 300 katılımcı yer alıyor. 10-14 Ekim tarihleri arasında sürecek fuarı 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Dijital kitap çağı olmasına rağmen Frankfurt Kitap Fuarı sektörün en büyük organizasyonu. Bazı gözlemciler fuarın daha çok bir medya fuarına dönüştüğü görüşünde. Yine de fuarın merkezinde hâlâ basılmış, sayfaları kâğıt kokan kitaplar yer alıyor.

Yayıncılık sektörü zor günler geçiriyor. Geçtiğimiz yıl Alman kitap piyasasında 10 milyar euroluk satış yapıldı. Yedi yıl sonra ilk kez, elde edilen ciroda düşüş kaydedildi. Kitapların çoğu hâlâ eski bildiğimiz klasik yolla, kitapçılardan satın alınıyor. Fakat internet üzerinden dijital kitap sipariş edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu eğilim yayıncılara gelecek kaygısı yaşatıyor. Yazarların metinlerini kendi internet sayfalarında yayınlamayı tercih etmeye başlaması da endişeleri artırıyor. Yayıncılık sektörünü kaygılandıran tüm bu gelişmeler Frankfurt Kitap Fuarı’nın bu yıl işlediği konular arasında.

Fuarın açılış töreninde Dışişleri bakanı Westerwelle (ortada) partner ülke Yeni Zelanda’dan yetkililer ve yazarlarla biraraya geldi.

Kesin olan bir şey var ki yayıncılık sektörü köklü bir değişim sürecinde. Gelişmelerin hangi yönde olacağı konusunda görüşler farklı ama gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılan noktalar da var. Örneğin; Almanya’da kitapçıların sayısı azalacak, Amazon gibi internet üzerinden satış yapan şirketler artacak. Büyük kitap evleri ise varlığını sürdüremeyecek. Elde okuduğumuz klasik kitapların geleceği tehlikede. Dijital kitaplar – hangi formatta olursa olsun – pazardaki payını artıracak. Bu gelişmelere kesin gözüyle bakılıyor gerisi ise sadece spekülasyon.

Bin yazar

Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında kentte yaklaşık 3 bin etkinlik düzenlenecek. Yaklaşık bin yazarın gelmesi bekleniyor. Richard Ford, Herta Müller ve Martin Walser gibi ünlü yazarlar da boy gösterecek. Forumlarda kitapların geleceği masaya yatırılacak. Bu kapsamda çocuk kitaplarına bu yıl ayrı bir özen gösteriliyor. Çünkü bu alanda basılı kitaplar ile dijital medya adeta iç içe. Basılı kitapların geleceği açısından müşteri ile iletişim de ön plana çıkarılıyor. Küçük kitapçıların kendi müşterilerine yönelik online dükkanlar kurarak dev dijital satıcılarla boy ölçüşebileceğinden yola çıkılıyor. Uzmanlaşma da sektörün geleceği açısından kaçınılmaz olarak görülüyor. Basılı kitapların sosyal medya ile kombine edilmesi hayati önem taşıyor.

Elektronik kitap yayınevlerini zorluyor

ABD’de dijital kitaplar ve internet üzerinden kendi yayımcılığını yaparak büyük cirolar elde ediliyor. Almanya’da ise dijital kitapların toplam hasılattaki payı henüz yüzde 1- 1,5 arasında. Uzmanlara göre ABD’deki eğilimin Almanya’yı da sarıp sarmayacağı birkaç yıl içinde kendini gösterecek. Ancak kesin olan şu ki yayın evleri ayakta kalabilmek için yeni pazarlama yöntemlerine ayak uydurmak ve sosyal medyayı dahil etmek zorunda.

Deutsche Welle Türkçe