Endülüs Tarihi ile İlgili Herşey

Kitap
Endülüs, 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası’nda Müslümanlığın etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Endülüs kelime anlamı olar"k “Vandallar’ın Ül"esi&rdq...
EMOJİLE

Endülüs, 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası’nda Müslümanlığın etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Endülüs kelime anlamı olar"k “Vandallar’ın Ül"esi” anlamına gelmekle birlikte Müslümanların İber Yarımadasındaki varlığı en son Morisko’ların 1609 yılında İspanya’dan sınır dışı edilmesiyle son bulmuştur.

Endülüs sadece bir bölge değil, bir kültürdür. Farklı din, dil ve ırkların birarada yaşayabileceğine açık bir delil, farklılıkların toplumsal zenginliğe dönüştüğü bir vatandır.

Endülüs aracılığıyla Avrupa’ya girmiş olan Doğu kültürü, Avrupa’ya önemli eserler bırakmıştır. Peki ama Endülüs’ün büyüklüğü nerede ortaya çıktı?
Geride bıraktığı yapıtların zerafetinde mi? Dünya mirasına büyük katkıları olan salt edebi eserlerde mi?
Diğer taraftan Müslüman İspanya büyük ölçüde pasif bir alıcı mı olmuş, yoksa İslam medeniyetine bütün olarak özel bir katkı mı sağlamıştır? Acaba , İslam’ın toplumsal bünyesindeki aktif bir hücre olarak kabul edilebilir mi?

Müslüman İspanya Avrupalı komşularıyla yakın ilişki içinde idi. O, Avrupa’ya tam olarak ne kazandırmıştır?
Onun etkisinin hangi sahalarda izini sürebiliriz ve Avrupalıların İspanya Müslümanlarından hangi alanlarda neler öğrendiklerini görebilir miyiz?

Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını W. M. Watt ve P. Cachia aramış ve Müslümanların 711’de heyecanla başlayıp 1492’de hazin bir şekilde sona eren, XVII. asrın başlarına kadar da türlü meşakkatlerle devam eden Endülüs serüvenini konu edinen  Endülüs Tarihi kitabını yazmışlardır.

"Endülüs Tarihi" kitabı yazarlarının Biyografileri;

W. Montgomery Watt (1909-2006), 20. yüzyılda Batı’da İslam hakkında yazan önde gelen oryantalistlerdendir. Kadim felsefe ve Arapça dersleri vermiş; İslam tarihi, felsefesi, siyasi düşüncesi ve Müslüman-Hıristiyan ilişkileri üzerine çok sayıda çalışma yayınlamıştır. Hz. Muhammed hakkında yazdığı biyografi mahiyetindeki Muhammad at Mecca (1953) ve Muhammad at Medina (1956) adlı eserleri sahasının klasikleri arasındadır. Eserlerinden birçoğu Türkçeye çevrilmiştir.

Pierre Cachia, Columbia Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri bölümünde ‘emeritus profesör’dür. Yayınları arasında Popular Narrative Ballads of Modern Egypt (1989) ve Arabic Literature: An Overview (2002) sayılabilir.