‘Diriliş Nesli’nin Mimarı Sezai Karakoç’ programı

Kitap
Eserleri ve fikirleriyle nesiller yetiştiren şair, yazar, mütefekkir üstad Sezai Karakoç hakkında Cağaloğlu’nda bir toplantı düzenleniyor.  Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (E...
EMOJİLE

Eserleri ve fikirleriyle nesiller yetiştiren şair, yazar, mütefekkir üstad Sezai Karakoç hakkında Cağaloğlu’nda bir toplantı düzenleniyor.

 Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) üstad Sezai Karakoç hakkında bir program yapılıyor. “Bâbıâli Sohbetleri” çerçevesinde gerçekleşecek olan toplantı, Timaş Kitapkahve’de 7 Şubat Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Üzeyir İlbak, Nevzat Bayhan ve Zafer Acar’ın konuşmacı olacağı toplantıyı Mehmet Nuri Yardım yönetecek. “Diriliş Nesli’nin Mimarı Sezai Karakoç” başlıklı toplantıda, bir öncü olarak Sezai Karakoç’un hayatı, fikirleri ve eserleri üzerinde durulacak. Konuşmacılar, toplantının sonunda dinleyicilerin sorularına cevap verecek.

Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi: 0212 5112323

DİRİLİŞ’İN ÜSTADI

Diriliş Nesli’nin üstadı olarak kabul edilen Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğdu. İlkokulu Ergani’de, ortaokulu Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ta, liseyi Gaziantep’te okudu. Lise sonda Necip Fazıl Kısakürek’le tanıştı. Burslu öğrenci olarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1955’de bitirdi. 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu. 1967 yılında İslamın Dirilişi ve Yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılandı. Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam, A dergilerinde deneme ve şiirler, Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete’de fıkra yazıları yayınladı. Mart-nisan 1960’ta iki, mart 1966 – mart 1967’de oniki, ekim 1969 – ocak 1971’de onaltı sayı olmak üzere Diriliş dergisini yayınladı. 1974’ten itibaren düzenli olarak 18 sayı yayınlanan, 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu. 1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayınlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 arası altı yıl haftalık olarak yayınlanmıştır. Diriliş dergisi, gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir. 1990 yılında Diriliş Partisi’ni kurdu. 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar da bu partinin genel başkanlığını yürüttü. Bilahare Yüce Diriliş Partisi’ni kurdu. Sezai Karakoç’a Cumhurbaşkanlığı tarafından 2011 yılında edebiyat alanında Kültür Sanat Ödülü verildi.

ESERLERİ:

Şiir Kitapları: Körfez, Şahdamar, Hızırla Kırk Saat, Sesler, Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu, Zamana Adanmış Sözler, Leyla ile Mecnun, Mona Rosa. Araştırma ve Fikir Kitapları: Yunus Emre, Mevlana, Mehmet Akif, İslam’ın dirilişi, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Ölümden Sonra Kalkış, Mağara ve Işık. Hikâye Kitapları: Hikâyeler I – Meydan Ortaya Çıktığında (1978), Hikâyeler II – Portreler (1982)

Mustafa Demirci
Sanatalemi.net