Bursa İl Özel İdaresi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı`nın yayımladığı `Yeşil Şehir Kitaplığı` yerel yayıncılık alanında birbirinden güzel çalışmalara ev sahipliği yapıyor.
Bursa İl Özel İdaresi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan `Yeşil Şehir Kitaplığı` serisi, Bursa kültürü ve tarihi ile ilgili Osmanlıca eserlerin orijinal metinlerini korumanın yanında, günümüz Türkçesine aktarılmasını da amaçlıyor.
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2008 yılı ”Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödülleri kapsamında Kamu Yayıncılığı alanında ödüle layık görülen Yeşil Şehir Kİtaplığı’nda Bursa’ya dair herşeyi bulabilirsiniz.
Yeşil Şehir Kitaplığı’ndan bir demet:
Hasan Taib Efendi – Hatıra ya da Bursa’nın Aynası (Hatıra – Yahud- Mir’at-ı Burusa) : Serinin ilk eseri olan bu kitap Mehmet Fatih Birgül tarafından yayına hazırlanmış. Hasan Taib Efendi eserinde 1905 yılındaki Bursa hakkında kısa ama derli toplu bilgiler veriyor, şehrin dokusunu kuşbakışı olarak okuyucusunun önüne seriyor. Bursa’nın cami, mescit, mektep, dergah, çeşme ve medrese gibi tarihi eserlerini anlatıyor. Ayrıca yazar bir kısmı önde gelen şahsiyetlere bir kısmı da sıradan halka ait olan mezar taşlarını da kaydediyor.
Doktor Osman Şevki – Bursa ve Uludağ : Yeşil Şehir Kitaplığı serisinin ikinci kitabı olan "BUrsa ve Uludağ" 2007 yılında yayınlanmış. Mehmet Fatih Birgül, Dr.Levent Ali Çanaklı ve Coşkun Ağra tarafından yayına hazırlanan kitap Dr.OSman Şevki Bey imzasını taşıyor. "Bursa ve Uludağ", 1920’li yıllardaki Bursa ve onun ayrılmaz parçası Uludağ hakkında kapsamlı ve doyurucu bilgiler içeriyor.
Mülazım Abdülkadir – Bursa Tarihi Klavuzu : Serinin üçüncü kitabı eski devirlerden başlayarak 1910 yılına kadar Bursa’yı bütün tarihi safhaları ile canlandırıyor. Mehmet Fatih Bİrgül ve Dr.Levent Çanaklı tarafından yayına hazırlanan Bursa Tarihi Klavuzu, Mülazım Abdülkadir imzasını taşıyor. Yazar hükümdarları, her devrin emir, vezir, bilgin, edipleri, komutan ve kahramanları bazı menkıbeleri ile tanıtmış, Bursa’da geçen önemli vakaları açıklamış, vesikalarına temas etmiş.
Evliya Çelebi – Seyahatname’ye göre Ruhaniyetli Şehir Bursa: Hasan Basri Öcalan tarafından yayına hazırlanan serinin 4’üncü kitabında, Evliya Çelebi’nin Bursa hakkında yazdıkları, Seyahatname’sinden günümüz TÜrkçesine çevrilerek okuyucuların istifadesine sunuluyor.
Mehmed Ziya – Bursa’dan Konya’ya Seyahat : Yine Mehmet Fatih Birgül ve Dr. Levent Ali Çanaklı tarafından yayına hazırlanan bu eser de serinin 5.inci kitabı. Oldukça hacimli olan eser Bursa’yı, onu inşa eden kültürü yoğuran coğrafya ile birlikte gözler önüne seriyor. Bursa’dan Konya’ya Seyahat Mehmed Ziya imzasını taşıyor.
Yeşil Şehir Kitaplığı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak, yayınlarını temin edebilmek için irtibat:
Bursa İl Özel İdaresi
Çırpan Mh. İlkbahar Cd. Güçlü Sk.
Çarşamba Pazarı / Bursa
Tel: 0224 256 64 20 -21