‘Bir aylık ömrün kaldı’ dendi o süreye bir roman

Kitap
Kitapları 73 dile çevrilen ve 140 milyondan fazla satan, Twitter ile Facebook’ta 13,5 milyon takipçisi olan ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho, 22. kitabını ölümün eşiğinde kaleme aldı. PAULO CO...
EMOJİLE

Kitapları 73 dile çevrilen ve 140 milyondan fazla satan, Twitter ile Facebook’ta 13,5 milyon takipçisi olan ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho, 22. kitabını ölümün eşiğinde kaleme aldı.

PAULO COELHO KENDİNİ ANLATTI

Akra’da hakikat’ın payı var mı?

Gerçeği yorumlamanın bin türlü yolu var. Gerçek olduğuna inandığımız, ama çoğu kez kurgu olabilecek bir bilgi bombardımanı altında yaşıyoruz. Akra’da Bulunan Elyazması’nın temelinde değerler var ve değerler asla kurgu değildir.

‘Ölüm’ bu kitapta sıkça tekrarlanıyor. Bunun yaşadığınız ölüm korkusuyla ilgisi var mı?

Doktorum 30 Kasım 2011’de bana öleceğimi, ‘İstenmeyen’in beni almaya geleceğini söylediğinde düşünmeye fazla vaktim olmadı. Ya hemen ameliyat olacaktım ya da ölecektim. İki gün sonra bir operasyon geçirdim. Operasyondan bir gece önce yattığım yerde şöyle düşündüm: “Ne yapalım, ölürsem mutlu öleceğim! İstenmeyen geldi ve Manuel Bandeira’nın şiirindeki gibi evi tertemiz, masayı derli toplu, her şeyi yerli yerinde buldu…”

Çok okur musunuz, sıklıkla hangi yazarları okursunuz?

Başucumdan asla eksik olmayan tek şey Kindle’ım. İçinde habire tekrar okuduğum Jorge Luis Borges ve İncil gibi kitaplar var. William Blake’i de çok seviyorum. Bence okunan kitaplar insanın kafasında “seyahat eder”. Okunmaktan yıpranmış bir kitabımı gördüğümde müthiş sevinç duyarım. Bana göre okumak dünyadaki en büyük zevklerden.

Sizi bu kitabı yazmaya iten neydi?

Genç okurlarımın yorumlarında değerler eksikliği diyebileceğim büyük bir boşluğun (işe yaramazlık hissi) beni düşündürmüş olması.

Okurlarınızla internet üzerinden iletişim kurarken ‘işe yaramazlık hissi’nin geçeceğine dair bir umuda kapıldınız mı?

Pek açık bir tepki almadıysam da büyük bir coşku var. Mesela Facebook’ta kitap için bir sayfa açtım ve sadece Brezilya’da şimdiden 10 binden fazla yorum yazıldı.

814 milyon takipçiniz var gününüzün kaç saati internette geçiyor?

 Kindle, iPad ve iPhone’um var, ama bütün gün internette kalamam.

Kutsanmış entelektüeller çok fena yanılıyorlar

Yazarlar olan biteni pek anlamıyorlar ve Van Gogh sendromundan mustaripler: “Öleceğim ve insanlar sanatımı keşfedecekler” diye düşünüyorlar ve çok yanılıyorlar. Gerçek dünyaya adapte olmadıkça hayatta kalmaları mümkün değil. Kısa bir süre önce (İngiliz gazetesi) The Guardian’da okuduğum bir röportajda benim yalnızca zengin olduğum için böyle davranabildiğim söyleniyordu, ki bu pek doğru sayılmaz. Yazmaya başladığımda en çok arzuladığım şey yazdıklarımın okunmasıydı. O dönemde de e-kitap var olsaydı desteklerdim… Kitabın geleceği başka platformlarda yatıyor.

Eco beni çok şaşırttı

Yani hem elektronik desteğe sahip olacağız, hem de sosyal ağların desteğine, birçok yazma yöntemimiz olacak. Ama kitabın varlığı asla sona ermeyecek… Edebiyat derin bir biçimsel dönüşümden geçiyor. Kutsanmış entelektüeller diyebileceğimiz kitlenin büyük kısmı bunu göremiyor. Bir süre önce Umberto Eco’nun bir röportajında başta iPad’e karşı olduğunu, ama satın alınca bayıldığını söylediğini okuyup çok şaşırdım.

Star gazete