Eski ve yeni Türk edebiyatı alanlarındaki araştırma yazıları ve kitap eleştirileriyle tanıdığımız Yusuf Turan Günaydın, çok kapsamlı bir araştırma sonucunda hazırladığı kitapla, Mehmet Akif’in mektuplarını okuyucuyla buluşturuyor.
Kitapta Akif’in kızları Suat ve Feride Hanımlara ve damadı Muhittin beye yazılmış mektupların yer aldığı ilk bölümün ardından Akif’in adıyla özdeşleşen Sırat-ı Müstakim ve Sebilü’ür Reşâd dergilerini omuzlayan; sahipliğini ve idareciliğini yapan Eşref Edip Fergan’a (1883–1971) ve şairin dönemin saygın şahsiyetlerine yazılmış mektuplar da bulunuyor.
Ayrıca kitap içerisinde Mahir İz’e yazılmış on beş adet mektubu ile Akif’in "Şark’ın dâhisi" olarak adlandırdığı 20. yüzyılın en önemli udilerinden Hz. Peygamberin 37. kuşaktan torunu Şerif Muhiddin Targan’a yazılmış üç mektubu da bulmak mümkün.
Akif’in mektup gönderdiği kişiler arasında o zamanın birçok saygın şahsiyetleri olduğunu görüyoruz. Örneğin Osmanlı’nın ilk istihbarat kurumu olan Teşkilât-ı Mahsusa’nın kurucusu ve başkanı olarak bilinen Kuşçubaşı Eşref Sencer’le Akif’in çok kez mektuplaştıklarına şahit oluyoruz. Neyzen Tevfik’in kardeşi olan Ahmet Şefik Kolaylı da Akif’in mektuplaştığı isimlerden biri. Akif’in mektuplaştığı bir diğer önemli isim ise son dönem Osmanlı entelektüelleri arasında önemli bir unvana sahip olan Babanzâde Ahmet Naim’dir. Babanzâde ile İstiklal Şairimiz Mehmet Akif arasında çok derin bir dostluk olduğu herkes tarafından malumdur. Buna rağmen Akif’in Babanzâde’ye yazdığı mektup adedi bir taneden ibaret olduğunu görüyoruz. Bu da Akif’in mektuplarının tamamına daha ulaşılamadığının bir göstergesi.
Mehmet Akif’in Mektupları Akif’in üslubunu, yakın çevresi ile ilişkileri üzerinden yani çok daha sıcak hissettirmesi bakımından önemli bir çalışma. Kitabı web satış sitelerinden ya da kitapevlerinden edinebilirsiniz.