Akif’in evi Kültür Evi’ne dönüştürüldü

Kitap
Burdur’da 1920’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Çelikbaşlar Konağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) milletvekili olarak Burdur’u temsil eden Mehmet Akif Ersoy’...
EMOJİLE

Burdur’da 1920’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Çelikbaşlar Konağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) milletvekili olarak Burdur’u temsil eden Mehmet Akif Ersoy’un anısını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kültür Evi’ne dönüştürüldü.

Burdur Valiliği’nin koordinasyonunda İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında, 1920’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen ve 3 yıl öncesine kadar İl Kültür Turizm Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan bina restore edilerek Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi’ne dönüştürüldü.

Yaklaşık 450 metrekare ve iki katlı olan kültür evinin restorasyonu için 450 bin lira civarında harcama yapıldı. Maliyetin 270 bin liralık bölümü Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), diğer kısmı ise resmi kurumlar tarafından karşılandı.

Kültür evinde Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin dokunmatik ekrana sahip bilgisayarlar yardımıyla dinlenebildiği şiir odası, Ersoy’un hayatının, eserlerinin ve Burdur ile ilişkisinin anlatıldığı 15 dakikalık bir yapımın izlenebildiği 15 koltuklu oda, heykeltıraş Adil Çelik tarafından özel silikondan yapılan Mehmet Akif Ersoy heykeli, Ersoy ile ilgili yazılan eserler ile kendisinin yazdığı eserlerin bulunduğu Akif Kitaplığı yer alıyor.

Dekorasyonunda bir kısmı 1920’li yıllara ait antika eşyaların kullanıldığı kültür evinde, daha önce yayınlanmadığı belirtilen Ersoy’un, kızı Suat’a yazdığı bir mektup ve Ersoy’un TBMM’ye milletvekili olduğuna dair imzaladığı belge de yer alıyor.

Önümüzdeki günlerde açılması planlanan Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi’nin içini ilk kez Anadolu Ajansı görüntüledi.

”Ersoy’a yakışan bir bina hazırlandı”

İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ersoy’un çocukluğunda afacan, gençliğinde güreşçi, ilerleyen yaşlarında ise şair ve veteriner olarak bilindiğini söyledi.

Birçok ilim adamının ve edebiyatçının Ersoy’u ”Milli şair, İslam, Kur’an şairi” olarak adlandırdığını ifade eden Tanır, ”Mehmet Akif, inanç olarak klasik ekolü temsil eden, ama ufuk olarak daha modern, çağdaş bir geleceği özleyen birisidir. Bize öğüt veren bir yapısı vardır. Mehmet Akif Ersoy ufku geniş, yeni kuşağın da örnek şahsiyeti olarak durmaktadır” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi’ni Burdur Valisi Nurettin Yılmaz’ın talimatı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile restore ettiklerini anlatan Tanır, şöyle devam etti:

”Ersoy, ilimizi Meclis’te milletvekili olarak temsil etmiştir. Valilik, Ersoy’u yaşatmak ve genç nesillere ufuk açmak adına Kültür Evi projesini gerçekleştirdi. Yüzyılın başlarında yapılan bina, Çelikbaşlar ailesi tarafından kullanılıyordu. Binanın restorasyonu yapıldı, ahşap bölümleri onarıldı. Boyanması, tabloların hazırlanması sağlandı. Güvenlik sistemleri kuruldu ve Ersoy’un şiirleri seslendirildi. Ersoy’a yakışan bir bina hazırlandı. Özel silikondan yapılan Ersoy heykeli ise canlı gibi duruyor.”

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/