Haber ve Fotoğraf: Hüseyin Güneş
Fotoğraf galerisi için tıklayınız
Medya Derneği ve International Center for Journalists (ICFJ) birlikte düzenlediği "Medya Etiği ve Wikileaks" panelin moderatörlüğünü TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken’in yaptı. Panele konuşmacı olarak İndiana Üniversitesi’nden ve gazeteci Prof.Dr. Sherry Ricchiardi, USA Today eski yöneticilerinden Frank Folwell ve Taraf Gazetesi’nin yazarı Alper Görmüş katıldı.
Harbiye’deki TRT Radyosu’nda yapılan panelde, Wikileaks’in kendi marka değeriyle yeni bir gazetecilik türü ortaya koyduğunu, bunun en büyük sebebi olarak ‘geleneksel gazeteciliğin’ misyonunun zayıfladığı belirtildi.
Panel sonrasında Ahmet Böken ve Alper Görmüş Wikileaks ve medyanın son süreci hakkındaki düşüncelerini on5yirmi.com’a aktardılar. TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, Gelişen teknoloji dünyada beraberinde bir değişimi de körüklüyor. Bu değişim artı ve eksi yönde şekillenebilir. Bıçağı tarif ettiğimiz gibi her zaman çift taraflı iyiye de hizmet edebilir ekmekte kesebilir veya kötüye de hizmet edebilir bir insanın hayatının sonuna ermesine de vesile olabilir. Ondan dolayı şuan karşımızda yoğun bir bilgi rüzgârı var. Ve gördüğümüz kadarıyla iyiye hizmet ettiği noktalarda olur. Bilginin herkese mal olması açısından ve de bir takım karanlık odakların perde arkasında dünya ve insanlık için bir takım şeyler çevirmesinin önüne geçmesi açısından değerlendirilecek olursa önümüzde bir ışık var diyebiliriz. Bu panel buna hizmet etti." dedi.
Taraf Gazetesi Yazarı Alper Görmüş ise "Ben Wikileaks’in gazetecinin asli görevine dönmesi olarak görüyorum. Yani güç odakları bir tarafta bir tarafta ise sesi çıkmayan sessizler var. Onların sesi olmak medya dediğimiz şey gazetecinin özü bu. Sessizlerin sesi olma. Dolayısıyla eski tarz gazetecilik bunu yapamaz hale gelmişti. Şimdi yeni araçlar kullanarak yeni bir gazetecilik çıkıyor. Ve artık bilgiler oltayla yakalanan balıklar gibi değil. Ağla yakalanan balıklar gibi devasa boyutlarda yakalanıyor. Bunun problemi ne olduğunu soracak olursak. Bu kadar çok bilgiyi düzgün bir şekilde ayıklamak, tasnif etmek, konsol önemi olanları öne çıkarmak.
Wikileaks şuan editöryal sorununu ortadan kaldırmak için beş tane büyük gazeteyle birlikte çalışıyor. Mesela İspanya’daki El Pais Gazetesi’nden 40 muhabirin ve editörün sadece bu işle görevli olduğunu biliyorum. Wikileaks belgelerinin üzerine çalışıyorlar. İlerde bu iş birilerine de gerek olmayacak. Kendi edit etme sürecini yaratacak bu yeni tip gazetecilik oluşturacak.
Geleneksel medya ile işbirliği aslında bir anlamda Wikileaks ayak bağıdır. O nedenle de onu da aşması lazım. Zamanla onu aşacağını diye düşünüyorum. Bu nokta belki de onun başlangıcı" olduğunu ifade etti.
on5yirmi5.com