Zilhicce’nin ilk 10 gününü Ramazan’a dönüştürün

İslam
Namaz Gönüllüleri Platformu: Rasûlüllah’ın (s.), “Her gecesi Kadir Gecesi’ne; her günlük orucu bir yıllık oruca denk” diye müjdelediği gün ve gecelere giriyoruz! Haydi! İ...
EMOJİLE

Namaz Gönüllüleri Platformu: Rasûlüllah’ın (s.), “Her gecesi Kadir Gecesi’ne; her günlük orucu bir yıllık oruca denk” diye müjdelediği gün ve gecelere giriyoruz! Haydi! İbadet, infak, zikir ve tefekkürü çoğaltmaya!
(Zilhicce’nin 1. Günü: 16 Ekim Salı)
 

“LEYÂL-İ AŞR” NEDİR? ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜ NELER YAPILMALIDIR?

Namaz Gönüllüleri Platformu, 16 Ekim Salı gününün Zilhicce’nin 1. Günü olduğunu hatırlatarak; Zilhicce’nin ilk on günü ve gecesinin feyiz ve bereketinden istifade etmek için milletimizi ibadet, infak, yardımlaşma ve duaya davet ettiklerini açıkladı.

“Ümmetin yaşadığı sıkıntıların acısını yüreğimizde hissettiğimiz şu günlerde, gelin dua ve niyazımızı yükseltelim; infak, dayanışma ve kardeşliğin en güzelini sergileyelim” diyen Namaz Gönüllüleri, halkımızı, Zilhicce’nin ilk on gününü Ramazan’a dönüştürmeye çağırdı ve şu bilgileri verdi:

***

Kur’ân-ı Kerîm’de; “Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) âyetinde Yüce Rabbimizin üzerine yemin ettiği “on gece”, güçlü rivayetlere göre, Zilhicce’nin ilk on gecesidir. "Biz Mûsâ ile otuz gün için sözleştik; sonra bu otuz günü, on gün daha ekleyerek kırk güne tamamladık." (A’raf 7/142) âyetindeki on günün de, Zilhicce’nin ilk on günü olduğu söylenmiştir.

Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerin diğer günlerden daha faziletli ve Allah’a daha sevgili olduğunu müjdeleyen Allah Rasûlü (s.); Zilhicce’nin ilk dokuz gününde tutulan her bir orucun bir yıllık oruca, “leyal-i aşr: on gece”den birini ihya etmenin de Kadir gecesini ihyaya denk olduğunu söyler.

“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevgili olsun…” (Tirmizi, Savm 52; Darimi, Savm 52)

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan (her bir) oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm 52; İbn Mace, Sıyam 39)

Zilhicce’nin ilk on günü ile ilgili diğer rivayetlerde; Terviye günü ve bilhassa Arefe günü oruç tutmanın faziletine vurgu yapılır. (Arefe, bayramdan önceki; Terviye ise Arefe’den bir önceki gündür.)

Peygamberimiz (s.) Arefe gününün fazîletine dair: “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzât ettiği bir gün yoktur.” (Müslim, Sıyâm 196) “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm 197) buyurur.

Hafsa (r.anha) annemiz, Peygamberimizin (s.) dört şeyi terk etmediğini söyler: “Aşure günü orucu, Zilhicce’nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahın iki rekât sünneti.” (Râmuzü’l-Ehâdîs, 557/4)

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilir. Onuncu günü ise Kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimiz (s.) Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü için Zilhicce’nin ilk dokuz günü, yani Kurban bayramından önceki dokuz gün oruç tutmak müstehaptır.

Bugünlerde tesbih (Sübhanallah), tahmid (Elhamdülillah), tehlil (Lâ ilâhe illallah) ve tekbirin (Allahu ekber) çoğaltılması da tavsiye edilmiştir. İmam Malik’in (Muvatta, Hac 246) rivayet ettiği bir hadiste de, arefe günü dua etmenin ve “Lâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh : Allah birdir, Ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur.” sözünü tekrarlamanın en faziletli amel olduğu açıklanır. Sahih-i Müslim’de ise (Hac, 436) Arefe günü Allah’ın af ve bağışının çoğaldığı vurgulanır.

***

Milyonlarca hacımızın; “Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni‘mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek : Buyur ey Allah’ım, buyur! Buyur, şerîkin yok Sen’in, buyur! Kuşkusuz hamd ve nimet de, mülk de Sen’indir. Sen’in ortağın yoktur.” telbiyelerine hep birlikte eşlik etmeyi ve bu manevi coşkuyu Kurban Bayramı tekbirleri olan: “Allahu ekber, Allahu ekber. Lâ ilâhe illallahu v’Allahu ekber. Allahu ekber ve lilâhi’l-hamd.” zikri ile taçlandırmayı teklif eden Namaz Gönüllüleri; Cuma gecesi ve gününden başlayarak bu mübarek zaman dilimini, manevi bir fırsata çevirmek gerektiğini hatırlattılar. Çeşitli sıkıntılarla imtihan edilen Müslüman kardeşlerimiz için Rabbimizden mağfiret dilerken, bir yandan da Zilhicce’nin ilk on gününde ibadet hayatımızı daha da yoğunlaştırmamız gerektiğini belirten Platform sözcüleri, çağrılarını şöyle noktaladılar:

“Gelin hep birlikte küçük çaplı bir Ramazan havasına girelim. Gündüzlerini oruçla, namazla, infakla, dua ve zikirle geçirip her gecesini de Kadir Gecesi bilelim. Düşünerek ve anlayarak Kur’ân-ı Kerim okuyalım ve hayatımızı onun hayat veren ilkelerine göre yaşamaya gayret edelim.”