AA muhabirine açıklama yapan el-Cund mescidi yetkilileri, tarihi ve manevi değeri bulunan mescidin 2013 yılında Yemen’de kültür başkenti seçilen Taiz ilindeki el-Cund beldesinde yer almasına rağmen bölgedeki diğer tarihi eserler gibi ihmal edilmesine tepki gösteriyor.
Mescidin acil bakıma ihtiyacı olduğunu belirten görevlilerden Taha Ulvan, “Duvar ve damında ciddi çatlakların oluştuğu mescidin minaresinde de kayma meydana geldiğini” söyledi.
Mescid yetkililerinden El-İzzi Muslih ise daha önce İtalyalı mühendislerce ziyaret edilen yapının restorasyonunun kısa sürede başlatılacağını kaydetti.
Yemenlilere İslam’ı anlatması için Hazreti Muhammed tarafından gönderilen Muaz bin Cebel’in inşa ettiği mescide Yemenliler yoğun ilgi gösteriyor.
Mescidin kütüphanesindeki farklı yazma eserler arasında Muaz bin Cebel’e ait eserlerin de olduğu tahmin ediliyor.
el-Cund mescidi hicretin 6’ncı yılında Yemen’lilere İslam’ı anlatması için Hz. Muhammed tarafından gönderilen Muaz bin Cebel tarından inşa edildi.
Haricilerden Abdunnebi el-Mehdi’nin saldırısına uğrayan el-Cund mescidi, 575’de Dağtekin bin Eyyüp tarafından restorasyonu yapılarak tekrar ibadete açıldı. El-Cund mescidinde, biri 575 tarihinde yapılmış Eyyübiler dönemine ait dekorasyona sahip olmak üzere iki minber bulunuyor. Mescidin avlusunda Muaz bin Cebel tarafından kazılan kuyu da hala mescidin su kaynağı olarak devam hizmet vermeye devam ediyor.
Ülkedeki güvenlik zaafiyetine rağmen dünyanın değişik bölgelerinden gelen ziyaretçilerin ilgisi devam ederken, mescidi Hindistan’daki “El-behre” cemaatı mensuplarının ziyaretindeki yoğunluk dikkati çekiyor.