Mimar Sinan’ın ustalık eseri, dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından Selimiye Camisi, ramazan için hazırlandı.
Minareleri mahyayla süslenen caminin ses ve ışık sistemi bakımdan geçirildi. Halıları yıkanan caminin avlusundaki şadırvanın etrafında ve bahçesinde düzenlemeler yapıldı.
Ramazan dolayısıyla yoğunluğun beklendiği camide, müezzinler de son hazırlıklarını tamamladı.
Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, yaptığı açıklamada, ramazan-ı şerif heyecanının başladığını söyledi.
Şehirler ve camilerin de ramazan ayına hazırlandığını belirten Üzüm, ‘Evlerde aileler, çocuklar razaman-ı şerifin gelişini özelikle takip eder. Eski ramazanlardan biraz bahsediyorum ama bundan sonrakiler de aynı heyecanla geçer. Çocuklar ramazanı büyük bir zevk ve heyecanla beklerler. İftar vaktini büyüklerine haber verecekler. O anda Allah’ın emriyle imsakta başlayan oruç, yine Allah’ın emriyle iftarda açılacaktır. Cenabıhakk’a itaat etmenin, onun dediğini yapmanın huzuru mutluluğu hissedilecektir. Bu çok büyük bir mutluluktur.’ diye konuştu.
Camilerin özellikle ramazan ayında güzelleştiğini anlatan Üzüm, şunları kaydetti:
‘Camilerin ziyneti insanlardır. Ramazanın ziyneti de teravihtir biraz. Gece ibadeti olarak kıldığımız 20 rekat ile camilerimiz süsleniyor ve bereketleniyor. Hayatımız gecesi ve gündüzüyle bir ibadete dönüşüyor ramazan ayında. Edirne’de, Üç Şerefeli, Eski Ulu Camimizle beraber Selimiye Camisi’nde ramazan-ı şerifte çok çok büyük heyecanlar yaşanıyor. Heyecan Kadir Gecesi’nde doruğa ulaşıyor. Belki 10 binden fazla Batı Trakya’dan, Balkanlar’dan soydaşlarımız geliyor. Selimiye bütün dünyanın odağıdır ramazanda, Kadir Gecesi’nde.’
‘Selimiye Camisi’nde özel bir sürpriz’
Ramazan ayı için son hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Üzüm, ‘Camimizin minareleri mahyayla süslendi, halıları yıkandı, ses ve ışık sistemi düzenlendi, avludaki şadırvanın etrafında ve bahçesinde düzenlemeler yapıldı.’ dedi.
Vatandaşların bu yıl Selimiye’de özel bir sürpriz yaşayacağını anlatan Üzüm, ‘Senelerden sonra ilk defa Edirne’de yetişen yeni hafızlarımız ezber mukabelesiyle öğle namazından önce mukabelelere başlıyor. Ramazan ayı boyunca da devam edecek. Yeni yetişen hafızlarımız Kur’an ayı olan ramazanda hatmi şerif okuyacaklar.’ şeklinde konuştu.
Allah’a itaatin insanın yaşam gayesi olduğunu belirten Üzüm, şöyle devam etti:
‘Ramazan-ı şerif camilerimize, ailelerimize, evlerimize geliyor ama şehirlerimize de gelsin. Ramazan ayından önceki sokaklarımızla ramazandaki sokaklarımız farklı olsun. İnsanlar yaşlı, hasta, hamile veya yolcu olabilir, mazeretleri olabilir ama ramazan-ı şerife hürmeten sokaklarımızda yiyip içmeyelim. Bir Müslüman ülkede, özellikle Allah’a itaatin ön planda olduğu bir ülkede ve şehirde bunlar çok önemli. Hatta Gayrimüslimler bile ramazan-ı şerifi hissediyorlar ve heyecanını zaman zaman Müslümanlarla paylaşıyorlar, iftar sofralarına katılarak yaşıyorlar.
Tabii bu güzel bir beraberliktir. Bunu önemsemek lazım. Onlar bazen garipsiyorlar, ‘Ramazan-ı şerif geldiği halde insanlar niye sokaklarda yiyip içiyorlar’ diye sorabiliyorlar. Lokantaların misafirlerini yedirirken perdelemesi lazım. İnsanlar sokaklarda açıkta yemek yememelidir.’
Üzüm, ramazan ayında büyüklerin hayır duasının alınması ve ziyaret edilmesi gerektiğini belirtti.