Kabe’nin Kokusuna Türkiye Talip

İbadethaneler
Gül ve Gül Ürünleri Satış Kooperatifi (Gülbirlik) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslümanlar için büyük önem arz eden Kabe’nin yıkanmasında kullanılan gül suyunu her...
EMOJİLE

Gül ve Gül Ürünleri Satış Kooperatifi (Gülbirlik) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslümanlar için büyük önem arz eden Kabe’nin yıkanmasında kullanılan gül suyunu her yıl Gülbirlik olarak göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Geçmiş yıllarda Kabe’nin yıkanması için ihtiyaç duyulan gül suyunun Gülbirlik tarafından karşılandığını belirten Çelik, 1989 yılına kadar her yıl bir ton gül suyu gönderdiklerini kaydetti.

Ancak 1989 yılından sonra Suudi Arabistan Hac ve Evkaf Bakanlığından onay yazısı gelmediği için gül suyu gönderemediklerini anlatan Çelik, ”Her yıl Suudi Arabistan Hac ve Evkaf Bakanlığına Kabe’nin yıkanışında kullanılacak gül suyunun Isparta’dan karşılanması için yazı yazıp, onay geldiğinde de bize verilen adrese gül suyunu gönderirdik. Fakat son yıllarda gönderdiğimiz yazılara herhangi bir yanıt gelmez oldu. Biz de gül suyu gönderemiyoruz” diye konuştu.

Yaptıkları araştırmada Kabe’nin yıkanması için gül suyunun İran’dan temin edildiğini öğrendiklerini söyleyen Çelik, bu nedenle Suudi Arabistan Hac ve Evkaf Bakanlığının gül suyu talebinde bulunmadığını kaydetti.

Ancak Müslümanlar için büyük önem arz eden Kabe’nin Isparta’da üretilen gül suyu ile yıkanmasını arzuladıklarını belirten Çelik, ”Bir ton değil, iki ton gül suyunu ücretsiz göndermeye hazırız. Bu bizim için büyük bir gurur ve şereftir” dedi.

Kabe’nin Isparta gülünden elde edilen gül suyu ile yıkanması konusunda Türk bürokratlardan da destek beklediklerini dile getiren Çelik, Gülbirlik adına yapılan yazışmaların yetersiz kaldığını, Bakanlık nezdinde bir çalışmanın yapılmasını arzuladıklarını bildirdi.

Eski Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman da AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi döneminde Kabe’nin yıkanmasında kullanılacak gül suyunun Isparta’dan karşılanması yönünde Mekke ve Medine’deki yetkililerle görüştüklerini ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti. Balaman, Suudi Arabistan’ın Taif şehrinde Isparta gülü yetiştirildiğini ve oradan elde edilen gül suyu ile Kabe’nin yıkandığını belirtti.

Merasimle yıkanıyor

İslam aleminin en önemli merkezi olan Mekke’de yer alan ve ”Beytullah” (Allah’ın evi) olarak anılan Kabe’nin yıkanma işlemleri, özel bir merasimle gerçekleşiyor.

Kurban Bayramı arefesinde yılda bir kez yıkanan ve örtüsü değiştirilen Kabe, Ramazan ayı öncesi ya da Muharrem ayında da Suudi Arabistanlı yöneticilerin inisiyatifine bağlı olarak yıkanabiliyor, ancak örtüsü değiştirilmiyor.

İslam ülkeleri ile Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı ülkelerden temsilcilerin de katıldığı yıkama törenleri, kılınan iki rekat namaz ile başlıyor. İç kısımdaki duvarların gül suyu karıştırılmış zemzemle beyaz örtüler kullanılarak temizlenmesinin ardından, aynı karışım zemine serpilerek sadece hurma yaprakları kullanılarak süpürülüyor. Zeminin ve duvarların beyaz örtülerle kurulanmasının ardından, gül esansının serpilmesi ve misk tütsüleri yakılmasıyla temizlik sona eriyor.

AA