İstanbul’un Tarihe Meydan Okuyan Camileri

İbadethaneler
Nuruosmaniye, Ortaköy, Fatih ve Kılıç Ali Paşa camilerinin de aralarında bulunduğu İstanbul’un tarihi camileri, yapılan restorasyon çalışmalarıyla ibadet edenlere uzun yıllar hizmet vermeye deva...
EMOJİLE

Nuruosmaniye, Ortaköy, Fatih ve Kılıç Ali Paşa camilerinin de aralarında bulunduğu İstanbul’un tarihi camileri, yapılan restorasyon çalışmalarıyla ibadet edenlere uzun yıllar hizmet vermeye devam edecek.

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, kentteki tarihi camilerde yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine bilgi verdi.
Özekinci, genel müdürlük olarak eski eserleri kurtarma ve gelecek nesillere aktarma projesi çerçevesinde İstanbul’daki birçok eserin restorasyon kapsamına alındığını belirterek, ‘Vakıflar tarihindeki en büyük restorasyon çalışmalarımız bu dönemde yapılıyor’ dedi.

Kapalıçarşı girişinde yer alan Nuruosmaniye Camisi’nin inşaatına 1748 yılında 1. Mahmut döneminde başlandığını, ancak 1. Mahmut’un ölümü üzerine kardeşi 3. Osman zamanında 1755 yılında tamamlandığını anlatan Özekinci, cami ile birlikte medrese, imarethane, kütüphane, türbe, çeşme ve sebilden oluşan bir külliyenin inşa edildiğini dile getirdi.

Nuruosmaniye Camisi’nin İstanbul’da inşa edilen ilk barok özellikli cami olduğunu ifade eden Özekinci, şunları kaydetti:

‘Burada estetik, zarafet ve mimari yapı temayüz etmiş durumda. Bu camiyi, diğer camilerdeki klasik üsluptan sonra barok ve rokoko üsluba geçişin ilk temsilcisi olarak adlandırıyoruz. Cami içine de avluya da bakıldığı zaman kare planlı cami avlularının dışında oval, elips bir yapı görülecek. Klasik Osmanlı mimarisinden sonra burada çok farklı bir yapı ve külliye topluluğu karşımıza çıkıyor. Bu cami sanat tarihçilerimizin de çok ilgisini çeken değerli bir eserimiz.’

Özekinci, camide 1960, 1980 ve 2000’li yıllarda temizlik çalışmalarının yapıldığını anlatarak, ‘En kapsamlı, en büyük restorasyon çalışması şu an yapılıyor. Camideki mermer ve taş işçiliği gerçekten çok güzeldir. Onların temizlik işleri ile başladık ve tamamladık. Ahşap işleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kısaca tepeden tırnağa elektrik, mekanik ve tesisat ile ilgili gerekenli bütün çalışmalar devam ediyor’ diye konuştu.

Restorasyon için 5 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığını aktaran Özekinci, yaklaşık 6 aydır devam eden restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Özekinci, konumu itibariyle cemaatin camiye yoğun ilgi gösterdiğini, turistlerin de camiyi merakla incelediklerini ifade ederek, ‘Restorasyon çalışmaları bittikten sonra binlerce insan burada birlikte ibadet edebilecek’ dedi.

FATİH CAMİSİ

İbrahim Özekinci, İstanbul’un fethinin sembollerinden sayılan ve 1932 yılında ilk Türkçe ezanın okunduğu Fatih Camisi’nin 1999 Marmara depreminde hasar gördüğünü ve 2008 yılında restorasyon çalışmalarının başladığını dile getirerek, bu nedenle caminin kısmi olarak ibadete açık olduğunu söyledi.

Camide güçlendirme çalışmalarının yanı sıra ibadete açık kalması için koruyucu platform yapılması, taş yüzeylerde mekanik ve kimyasal temizlik, üstü örtülü kurşunların değiştirilmesi, cami genelindeki tüm ahşap kapı, merdiven ve korkuluklarının bakımlarının yapılıp eksik kısımlarının tamamlanması gibi işlemlerin de yapıldığını anlatan Özekinci, ‘Mihrabın sağ ve solundaki yarım kubbe altı mahaller cemaatin kullanımına açılmış olup ibadete açık alan artırılmış, abdest alma mahalleri ramazan ayı dolayısıyla halkın kullanımına açılmıştır’ diye konuştu.

Özekinci, camideki restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

KILIÇ ALİ PAŞA CAMİSİ

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali’nin Mimar Sinan’a yaptırdığı ve kubbenin iki yanındaki yarım kubbeler, diğer iki yanındaki kemerler ve destek duvarlarıyla Ayasofya’nın küçük boyutta bir kopyası niteliğinde olan Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Camisi’nin kesme taş malzeme ile inşa edildiğini aktaran Özekinci, buradaki çalışmaların 2009 yılında onaylanan rölöve restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda yürütüldüğünü kaydetti.

Özekinci, camide namaz kılınmaya başlandığını ifade ederek, ‘Çevre düzenlemesi ve tuvalet çalışmalarımız olacak. Bunlarda da sona yaklaştık’ dedi.

DİĞER CAMİLERDEKİ ÇALIŞMALAR

İbrahim Özekinci, yapılan restorasyon çalışmaları sonucu geçen yıl Kurban Bayramı’nda yeniden ibadete açılan Süleymaniye Camisi’ndeki çevre düzenlemesi çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu aktararak, ‘Orada vatandaşlarımızın gerçekten en büyük sıkıntı çektiği konu tuvalet ve abdest alma mahalleriydi. Onları da ele aldık ve en kısa zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız’ diye konuştu.

İstanbul’da ilk ezan sesinin yükseldiği 717 yılında yapılan kentin ilk cami hüviyetini taşıyan camisi Arap Camisi’nde de restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade eden Özekinci, çevre düzenlemesi çalışmalarını tamamlanmasıyla caminin yeniden ibadete açılacağını kaydetti.

Özekinci, halk arasında Ortaköy Camisi olarak bilinen Büyük Mecidiye Camisi’nin de bir süre önce restorasyona alındığını belirterek, kurşunlar üzerinde başlayan çalışmaların hızla devam ettiğini anlattı.

Beşiktaş sırtlarındaki Yahya Efendi Camisi’nin restorasyon projesinin onaylandığını dile getiren Özekinci, onaylanan proje doğrultusunda restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi.

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/