Çamlıca’ya camiyi hayırseverler yapacak

İbadethaneler
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, CNN Türk’te Şirin Payzın’ın hazırlayıp sunduğu “Ne Oluyor?” programında Çamlıca’ya yapılacak cami hakkında çarpıcı bilgiler verdi.&...
EMOJİLE

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, CNN Türk’te Şirin Payzın’ın hazırlayıp sunduğu “Ne Oluyor?” programında Çamlıca’ya yapılacak cami hakkında çarpıcı bilgiler verdi.  Kara, caminin söylendiği gibi TOKİ tarafından değil hayırseverler vatandaşların bağışlarıyla inşa edileceği bilgisini paylaştı.

Mustafa Kara’nın yanı sıra, Mimar Korhan Gümüş, Mimar Emre Arolat, İstanbul Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Mimar Sinan Genim ve Türkiye Yazar Birliği Başkanı Mehmet Doğan’ın da katıldığı yayında Çamlıca’ya yapılması planlanan cami detaylarıyla ele alındı.

Çamlıca’ya cami yapılacağını ilk defa Şehircilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın kendisi ile paylaştığını belirten Kara, “Bakanımız, şu anda üzerinde çalışıldığını ve sadece bilgi olarak kalması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine çalışmaya başladım. Planları, mülkiyet durumlarını çıkardım. Üç ay oldu. “Başbakan bir konuşma yaptı hemen ardından bir mimar bulundu” deniliyor. Böyle değil. Öncesinden konuşulan, araştırılan bir durum var” diye konuştu.

Cami yapımı gündeme geldikten sonra televizyon kanallarının Çamlıca’ya çıkarak yeşil alandan “Bu güzel yeşillik elden gidiyor, çamlar kesiliyor” sözleriyle yayın yaptıklarını ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, “Oysa caminin yapılacağı alanda hiç ağaç yok.  Daha kuzeye kalan bölüm… 250 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. 15 bin metrekaresine cami yapılacak. Yani yüzde 6’sı cami alanı… Geri kalan yüzde 94’ünde ise rekreasyon alanı var, turizm alanı var, TT kule alanı var. Bu olayı sadece bir cami yapılıyor olarak görmeyelim. Turizm alanında ise günü birlik tesisler olacak.” dedi.

Üsküdarlıların bugünlerde çok heyecanlı ve istekli olduğunu da kaydeden Kara bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Çamlıca’daki verici anteni ve kulelerden kurtulacaklarına çok seviniyorlar. Bu çirkin kulelerden, kirlilikten kurtulacağız. Rekreasyon alanımıza kavuşacağız.”

Çamlıca’daki caminin devlet tarafından TOKİ’ye yaptırılacağı yönündeki iddiaların geçersiz olduğunu da kaydeden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ataşehir’deki Mimar Sinan Camii’ni TOKİ’nin yapmadığını, bedelinin hayırsever vatandaşların kurulan bir dernek çatısı altında karşılandığını söyledi. Kara, “Çamlıca’da yapılacak cami de benzer bir şekilde inşa edilecek. Bir dernek kurulacak ve cami hayırsever vatandaşlar tarafından yaptırılacak” diye konuştu.

KOPYA CAMİ OLMAMALI

Programda, caminin mimarisinin nasıl olması gerektiğinin tartışması üzerine Mustafa Kara, “Burada kopya bir cami olmamalı. Mimar Sinan taklit edilmemeli. Özellikle medeniyetleri düşündüğümüzde… Dini açıdan düşündüğümüzde kendi dönemlerine ait bir yapı tarzı olmalı. Taklit olmamalı. Çamlıca’ya çıkan çocuklar plazaları mı örnek alsınlar. Camiler, ibadethaneler konusunda da kendi dönemimize ait izlerimiz olması lazım. 2000’li yıllarda da benim dedelerim bunu konuşmuş desinler.” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELERDE CAMİ KONUSU VERİLMEDİ

Türkiye’nin cami mimarisi konusunda geri kaldığını ve geçmiş yönetimlerin bu alanda daha çok engelleme içinde olduğunu kaydeden Mustafa Kara, mimarlara yönelik şunları söyledi: “Üniversitelerimizde, güzel sanatlar akademilerimizde bir bitirme tezi olarak cami konusu verilmedi. Bizim sözüm ona entelektüellerimiz bu geleneksel yapıları küçümser oldular. Böylelikle cami mimarisi çizen, bitime tezi alan, arkadaşıyla yarışan mimarlarımız olmadı. Halk da kalktı madem siz böyle bir şey yapmıyorsunuz dedi ve buna bir bütçe ayırmadı. Projeye para ayırmadı. Projeye para vereceğine bilmem kaç metreküp beton attı. Daha büyük paralara mal etti aslında. Bu anlamda da geçmiş yönetimlerin suçu var. Ama şimdi buradaki mimarlarımızla farklı bir cami mimarisini konusunu tartışıyoruz. Bu konuda bir sınırlama koymayalım. Bakın dinde illa kubbe olacak diye bir kaide yok. Bakın önümüzü açın, minareler de farklı olsun kubbeler de farklı olsun. Ve ayrıca mimari bir rekabette olsun. Ne güzel olur”