Bu camiler çivisiz inşa edildi

İbadethaneler
Osmanlı Padişahı 2. Mahmud tarafından 1834 yılında Hemşin köyünde inşa edilen Cuma Camisi, birbirine geçirilen kerestelerden oluşan yapısıyla görenleri büyülüyor. İki katlı caminin alt kısmı yığma taş...
EMOJİLE

Osmanlı Padişahı 2. Mahmud tarafından 1834 yılında Hemşin köyünde inşa edilen Cuma Camisi, birbirine geçirilen kerestelerden oluşan yapısıyla görenleri büyülüyor. İki katlı caminin alt kısmı yığma taşlardan oluşurken, üst kısmı ise ahşap olarak inşa edildi.

179 yıl önce inşa edilen, çevre köylerin cuma namazı için toplandığı özel bir ibadet mekanı olan cami, restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.

7 asırlık Orhan Gazi Camisi

Orhan Gazi döneminde çandı yöntemiyle inşa edilen Orhangazi Camisi de ilçedeki tarihi ibadet mekanları arasında yer alıyor.

Çayağzı köyündeki Osmanlı Mezarlığı’nda 1323 yılında inşa edilen tarihi cami, 2009 yılındaki restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı.

8 metre eninde ve 12 metre yüksekliğindeki cami, ziyaretçilerin uğrak mekanları arasında bulunuyor.

Çandı yöntemi

Ahşap mimaride tomrukların veya kerestelerin içine derin çentikler açılarak, çandı tekniği ile oluşturulan dörtgen kasnak, bir çeşit temel oluşturur. Temeli olmadan inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine kasnakların yerleştirilmesiyle sağlamlaştırılır. Hiç çivi kullanılmaması, bu yapıların en büyük özelliği olarak biliniyor.

Çandı yönteminde kerestelerin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması amacıyla çivi tercih edilmiyor.

AA