Türkiye’nin en eski ahşap camilerinden biri olan Laleli Camisi, Ordu Valiliği’nin girişimleri sonucu, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından aslına uygun olarak restore edildi.
Yaklaşık 300 bin liraya restore edildiği öğrenilen camide tavan, çatı ve bahçe bölümleri yeniden düzenlendi. İkizce Müftüsü Necip Eren, yaptığı açıklamada, 500 yıllık geçmişe sahip, tamamı ahşaptan ve hiç çivi kullanılmadan yapılan caminin büyük gayretler sonucu restore edilerek yeniden halkın ibadetine açıldığını söyledi.
Yaklaşık 2 yıl önce başlayan restorasyon çalışmalarının sona ererek caminin ibadete açıldığını belirten Eren, ”Laleli Camisi, Türkiye’nin en eski ahşap camilerinden. Ayrıca camiye tek bir çivi dahil çakılmamış” diye konuştu.
Caminin iki katlı olduğunu ve iç avlusu ile dış avlusunda toplamda 400 kişinin aynı anda ibadet yapabildiğini dile getiren Eren, şöyle devam etti: ”Ülkemizde bu tür camilerin eşine çok az rastlanmakta. Daha önce ciddi bir restorasyon görmeyen bu camimiz aslına uygun bir şekilde yeniden onarıldı. Caminin büyük bir bölümünü oluşturan ahşap kısımlar ve kapısı 500 yıl önceki orijinal haliyle aynen durmakta. Çalışmalar esnasında hiçbir tahta yerinden oynatılmadı. Aslında olduğu gibi camiye tek bir çivi dahi çakılmadı. Biz 500 yıllık bu tarihi esere sahip çıkabildiğimiz için çok mutluyuz. Bu zamana kadar böylesine önemli bir eserin günümüze taşınması oldukça güzel.”
Cami taşlar üzerinde duruyor
Müftü Eren, caminin ikinci önemli özelliğinin, temelsiz şekilde taş üzerinde durabilmesi olduğunu anlatarak, ”Buradaki amaç ahşap tahtaların toprak ve suyla temasının kesilerek, oluşabilecek çürümeleri engellemek. Bunda başarılı olunmuştur. Cami yerden en az 40-50 santimetre yüksek. Caminin altı bu yükseklikten faydalanarak havalanmakta” ifadelerini kullandı.
AA