Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeli?

Dinler
Kurban Bayramı’nda aşırı et ve tatlı tüketiminin oluşturabileceği zararlardan kaçınmk için nasıl beslenmelisiniz? Diyetisyen Sabiha Keskin, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı… A...
EMOJİLE

Kurban Bayramı’nda aşırı et ve tatlı tüketiminin oluşturabileceği zararlardan kaçınmk için nasıl beslenmelisiniz? Diyetisyen Sabiha Keskin, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı…

AŞIRI ET TÜKETİMİ KRONİK HASTALIKLARA SEBEP OLUR

Kurban Bayramı’nda hem kırmızı et tüketimi, hem de tatlı(özellikle hamur tatlısı) tüketimi artmaktadır. Oysa bayramın amacı insanların bir araya gelmesini ve özellikle de ihtiyacı olan kişilerle paylaşmayı sağlamaktır. Bayram süresince ve bayram sonrası günlerde bu kadar aşırı kırmızı et tüketimi bir çok kronik hastalığa(kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları ya da sindim sistemi hastalıkları) yada bu tarz rahatsızlıkları olanların da hastalıklarının seyrinin daha kötüleşmesine neden olmaktadır.

SİNDİRİM PROBLEMLERİNE DİKKAT

Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekir. Belediyelerde hazırlanan özel yerlerde ve hijyenik koşullarda kesilmeli ve taşınmalıdır.
Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin bir gün dinlendirilmeden yenmesi sindirim problemlerine neden olabilir. Yeni kesilmiş hayvanı eti sert olduğundan pişirmede sorunlar dolayısıyla da sindirim problemleri yaşanabilir.

ETLER DÜŞÜK ISIDA PİŞİRİLMELİ

Etlerin pişirme yöntemleri de önemlidir. Etlerin görünen yağları iyice temizlendikten ızgara, haşlama veya sebzelerle birlikte ve düşük ısıda pişirilmesi daha uygundur. Mangal tercih ediliyorsa da et ile ateşin arası 15 cm den daha az olmamalı…

ET YEMEĞİ İLE BİRLİKTE C VİTAMİNİ

Yenilen miktar da önemlidir. Etler doğmuş yağ ve kolesterol içeriğinden dolayı miktarı abartmadan(günde 3-4 köfte büyüklüğünü geçmeden) tüketmeliyiz. Et yemeğinin yanında bol C vitaminli kaynak olan limonlu salata ile yenirse sindirimi daha iyi olur.

ÇÖZÜNMÜŞ ET TEKRAR DONDURULMAMALI

Tüketebileceğimiz kadardan fazlasını uygun koşullarda buzdolabı poşetinde tek kullanımlık olarak ayrı ayrı saklanması gerekir. Donmuş eti çözdürürken buzdolabını alt bölümünde çözdürmeli ve çözünmüş et tekrar dondurulmamalı ve kısa sürede tüketmeliyiz.

GÜNLÜK YÜRÜYÜŞLER YAPIN

Kurban Bayramı’nda ikram için ağır hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek ve miktarı da aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir.

Bayram süresince de sağlıklı beslenme kurallarının yaşantımızda olmasına ve günlük yürüyüşler yaparak fiziksel aktivitemizi de korumalıyız.