Samsun Tekkeköy’de Mustafa Candal, Hasan Togar

Politika
AK Parti, Tekkeköy’de iki dönem bayrağını sallayan Hasan Togar yerine geçen dönem İYİ Parti’den aday olan Mustafa Candal’ı aday gösterdi. Samsun Haber Togar muhtemelen bir başka siya...
EMOJİLE

AK Parti, Tekkeköy’de iki dönem bayrağını sallayan Hasan Togar yerine geçen dönem İYİ Parti’den aday olan Mustafa Candal’ı aday gösterdi.

Samsun Haber Togar muhtemelen bir başka siyasi partiden veya meclis üyesi gösterme ihtiyacı duymazsa bağımsız olarak aday olacak ve koltuğunu korumaya çalışacak.

Bir Tekkeköylü olarak hem Togar hem de Candal ile dostluk ilişkimiz var. Bize düşen, “Allah her ikisinin de yelkenine göre rüzgâr versin” demek.

Eskiler, ilçe merkezinden bahsederken “Tekke” derlerdi.
Osmanlı’dan kalma bir isim; burada asırlar evvel yaşamış bir Yatır’ın Tekkesi varmış. Eski Samsun Çarşamba yolu buradan geçermiş. Şeyh Zeynuddin isimli bir muhterem, burada bir dergah kurmuş. Yoldan geçenler, Dergahta konaklayıp dinlenirler ve duasını alırlarmış.
Cumhuriyet döneminde ilçe olup kaymakamlık filan kurulunca Tekke etrafında oluşan köy büyüyüp serpilmiş. Devlet baba da ismini Tekkeköy koymuş.
İlçenin eskileri ve hatta dolmuşçular bile yakın zamana kadar buraya Tekke derlerdi. Zeynuddin Hoca’nın Tekkesi, köy olabilmek için birkaç asır geçirdikten sonra hala tam manasıyla kentleşmiş değil.

Aslında buraya artık köy demek de zor. Sırt sırta apartmanlar, kamu binaları, fabrika dumanları, stadyum, tramvay istasyonu derken bir şehirde olabilecek görüntülere rastlıyoruz.

Velakin apartmanlarda yaşayanlar, tramvaya binenler, fabrika dumanlarını koklayanlar sosyal olarak sınıf atlayıp şehirli olamamışlar.
Samsun Tekkeköy’de bir fast food bile var artık; ama adı da Tekkeköy’le müstesna: Şehrin Kırıntısı!
Neticede Allah’ın verdiği olanca nimete rağmen Tekkeköy, hala bir Atakum olamadı. Samsun’un kırıntısı görüntüsünden kurtulamadı!

Önceki belediye başkanı Hayati Tekin, geçmişte iki aile arasında sıkışıp kalan ilçe siyasetinin ezberini bozmuştu. Pozisyonunu güçlendirmek için belediye başkanlığı döneminde kırsal kültürü ve sosyal yapıyı destekleyen yöresel festivaller yaptı.
Balkan Türkleri derneğinin etli kazan pilavı günü, Mübadeleyle ilçeye gelen Yörük Türkmen kültürünün bir parçasıydı. Yaz sonu düzenlenen incir festivali ise yöre halkının sosyalleşmesine katkı sağlıyordu.

Hasan Togar, mübadil Antyeri köyünde doğup büyümüş olması nedeniyle Hayati Tekin’in oluşturduğu sosyal ve siyasal altyapının doğal bir mirasçısıydı.
Daha önce bölgede karşılık bulamayan muhafazakar sağ, ülkücü kökenden gelen ve yörenin doğal sosyal yapısında karşılığı olan bir siyasetçi sayesinde Belediye seçimlerini alabileceğini görmüştü. Hasan Togar bu tarife uyan ideal bir isimdi.

AK Parti ile Hasan Togar arasındaki bu mantık evliliği iki taraf için de iyi sonuç verdi. Bir taraf Belediye Başkanlığı listesine Samsun Tekkeköy’ü katarken Hasan Togar da siyasi kariyerinin zirvesine çıktı.

Togar’ın yerine Candal’ın aday gösterilmesi, Ak Parti ile arasında bir Katolik nikahı olmadığını gösteriyor. Aslında bunda şaşıracak bir şey yok, bu Togar’a ya da Candal’a özgü bir durum da değil.

Türk siyasetinde sonsuz gönül bağı istisnalar hariç yoktur. Siz bakmayın siyasetçilerin iki lafından birisinin dava olmasına!

Peki Togar neden tercih edilmedi?

Bunun nedeni, son on senede ilçe sosyolojisindeki değişim ve seçmen beklentilerinin başkalaşması!
Togar, kendisini önce Ak Parti’ye sonra da Belediye Başkanlığına taşıyan doğal tabanına sınıf atlatamadı.
Artan ekonomik sorunlar nedeniyle sürekli tarla taban satmak zorunda kalan ve geçim alanları daralan kırsal kesimdeki vatandaşlarda memnuniyetsizlik yükseldi.
Bu tabanı sosyolojik olarak bir arada tutan Etli Kazan Pilavı veya İncir Festivali gibi sosyal etkinlikler küçümsendi.
Bir zamanlar Atatürk evinin gölgesinde, Asarağaç Tepesinde binlerce kişinin katıldığı, otuz kazan pilavın dağıtıldığı, Arif Şentürk gibi önemli sanatçıların getirildiği asırlık Rumeli şenlikleri Tekkeköy Mağaraları gibi alakasız bir yere sığdırılmaya çalışıldı.
Sembol bir yapı olan Atatürk evi kaderine terk edildi.

Samsun Mübadele Derneği gibi Balkan camiasının güçlü derneklerinin kapısı bir kere çalınıp “ne ihtiyacınız var?” diye sorulmadı.
Duygusal bağlar kopmasa da gevşedi.

Bu da AK Parti tarafından yapılan anketlere yansımış olmalı.
*
Başkan Togar, belki bunları okuyunca kızacak bana; ancak niyetimiz kimseyi incitmek değil.

Tekrar seçilirse önüne bir ışık yakmak için kurduğumuz cümlelere kızmak yerine yararlanmasını dilerim.

Peki neden Candal tercih edildi?

Tekkeköy insanı, artık kentli olmak istiyor.
Daha iyi okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri ve daha zengin bir sosyal hayat beklentisi içerisinde.
Bütün bunları, kişisel başarı öyküsü olan ve Tekkeköy halkından kopmamış bir ismin başarabileceğini ön görüyor.

Mustafa Candal’ın ailesiyle birlikte kurduğu Candal Tesisleri, hem Samsun’dan gelen ziyaretçilere kaliteli hizmet üreten hem de uygun fiyata kır düğünleri yaparak yöre halkının önemli bir ihtiyacını gideren bir merkez oldu.

Tekkeköylüler, Candal’ı hem ulaşılabilir buluyor hem de bir başarı öyküsü olduğu için ilçenin sınıf atlamasına vesile olabileceğine inanıyor.
Muhtemelen bu da Ak Parti’nin anketlerinde yansıdı. Bu anketlerin ışığında bir karar alındı.

 Peki Candal bu seçimi rahatça kazanır mı? Yoksa Togar, koltuğunu korumayı başarır mı?

Bunu öngörebilmemiz kolay değil.
Tahminlerimizi yazmayı da etik bulmam.
Hasan Togar, on yıldır ilçeye hizmet eden değerli bir arkadaşım.
Candal da ilçede sevilen, kıymetli bir diğer dostum.
Kararı Tekkeköylüler verecek.

Bakalım işin sonunda Tekke’likten Tekke’köylüğe dört yüz senede terfi eden ilçe, ne zaman Tekke’kent olabilecek?

https://www.samsunsonhaber.com/yazarlar/2488/tekke-tekkekoy-tekkekent