Ramazan Fırsatçılığına Karşı Uyarı

Medya
Ramazan’ın sebze ve meyvenin bol ve ucuz olduğu mevsime denk geldiğini belirten Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, kurutulmuş ürünlerde yüzde 15’lik artış olduğuna dikkat çekt...
EMOJİLE

Ramazan’ın sebze ve meyvenin bol ve ucuz olduğu mevsime denk geldiğini belirten Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, kurutulmuş ürünlerde yüzde 15’lik artış olduğuna dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da oruç ayında gıda fiyatları üzerinde spekülasyonlar yapılıyor. Ramazan fırsatçılığına karşı vatandaşı uyaran Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayına iki haftadan az kala özellikle gıdaya zam geleceğine dair söylentiler yayılıyor. Bu tür haberlerin vatandaşı tedirgin ettiğine dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu durumun Ramazan’da gıda fırsatçılığı yapmak isteyenlere zemin hazırladığını ifade etti.

Birlik Başkanı, "Bir avuç spekülatörün 5 milyon çiftçimizi ve 73 milyon tüketicimizi mağdur etmesini önlemeliyiz. İnsanlarımızın haklarını küçük bir azınlığın menfaatlerine kurban etmemeliyiz." dedi.

Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketliliğin başladığına işaret eden Bayraktar, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketliliğin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesi, piyasaların canlanması için Ramazan’ı dört gözle bekleyen esnafın zan altında bırakılmaması gerektiğine işaret etti.

Gıda fiyatlarındaki artışın en çok dar gelirlileri etkilediğini sözlerine ekledi.

Bu yıl ilkbaharda yağışların fazla olması sayesinde bazı ürünlerde rekolte artışı yaşanırken, yağışa bağlı artan hastalıklar yüzünden de çeşitli sebze ve meyvelerde verim ve kalite kayıpları gerçekleşti.

Yine de üretimin arzu ettikleri seviyede olduğunu belirten Bayraktar, fındık dışında hiçbir üründe ciddi bir üretim kaybının beklenmediğini dile getirdi.

Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediklerinde üretici ve market arasındaki fiyat farkının görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, "Bu oran yaş sebze ve meyvede yüzde 317,1, kurutulmuş ürünlerde yüzde 236,7, baklagillerde yüzde 250,2, pirinçte yüzde 193,4’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 265,2’lere kadar çıktı." diye konuştu.

Üretici ve market fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün ise sırasıyla domates, sivri biber, salatalık, süt ile kuru fasulye. Geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünler patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olurken, fiyatı en çok düşen ürünler soğan, salatalık ve limon olmuştur.

Geçen yıl Ramazan öncesine göre üretici ve markette fiyatı en çok artan ürünlerden bazıları patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuzu eti oldu.

Son 15 günde yüzde 0,5-2 artış gösteren et fiyatlarında Ramazan ile yüzde 15-20 artış olacağı haberlerinin spekülasyondan ibaret olduğunu savunan Bayraktar, yaş sebze ve meyvede de fiyat artışı beklemediklerinin altını çizdi.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/