Kıbrıs’ta yapılan bir araştırma, Kıbrıslı gençlerin maneviyattan ne kadar yoksun olduklarını gözler önüne serdi. Rum gençlerinde kiliseye hiç gitmeyenlerin oranı yüzde 1 iken, Türk gençler arasında camiye hiç gitmeyenlerin oranı yüzde 38.
KKTC Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay, Kıbrıslı Türk gençlerin yüzde 38’den fazlasının hayatlarında camiye bir kez bile gitmediğini söyledi. Konuyla ilgili bir araştırmanın sonuçlarını açıklayan Atalay, Rum gençler arasında kiliseye hiç gitmemiş olanların oranının ise yüzde 1’de kaldığını ifade etti.
Atalay, "Camiye gitmek gitmemek herkesin kendi elinde ancak bu bizim kültürümüzdür. Bu şekilde eğitim vermemiz gerekmektedir." açıklamalarında bulundu.
KKTC Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay, Din İşleri Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Kur’an eğitimine de değindi.
KKTC yasalarına göre başkanlığın din eğitimi vermekle sorumlu olduğunu hatırlatan Atalay, "Din eğitiminin yanı sıra hiçbir konuda insanlara dayatma yapılmamalıdır. Fakat din eğitimi almak isteyen insanlara fırsat sunulmalıdır." ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türk toplumunun ‘dini konularında ve özellikle mezarlar ve ölüler konusunda’ çok duyarlı olduğunu anlatan Atalay, bununla birlikte cenaze namazını kılmayı bilmeyen birçok kişi olduğunu dile getirdi.
Yaz aylarında Kur’an eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı dahilinde belirlenen yerlerde yapılacağını söyleyen Atalay, "Biz de yasanın bize yüklediği sorumlulukla Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği yerlerde pedagojik program almış hocalarla Kur’an kurslarını yürütmeyi düşünüyoruz. Bu programın teorik kısmı okullarda verilecek. Uygulama kısmı ise camilerde yapılacaktır." dedi.
KKTC’deki camilerin son dönemlerde artış gösterdiği söylentilerini değerlendiren Atalay, "KKTC’de 192 cami vardır. Bu camilerin 30-40 tanesine yakını (aslen) kilisedir. Belki uzun vadede bile bu camileri bizden alacaklardır. Bu camilerin yapıldığı sırada T.C. Yardım Heyeti yoktu. Bu camileri Kıbrıs Türk halkı yapmıştır." şeklinde konuştu.
8Sütun