Facebook’ta son günlerde çizgi film karakterleri profil fotoğrafı olarak kullanılıyor. Neden mi? Eyleme katılanların bir bölümü sadece eğlencelik zannetse de bu bir sosyal sorumluluk projesi.
İki gündür avatarlarda kendilerine yer bulan çizgi film kahramanları aslında “çocuk istismarına ve çocuğa karşı şiddet”e karşı birer sembol. Birkaç gün içinde milyonlarca kullanıcı profil resimlerine şirinler, jetgiller, herkül, bugs banny gibi çizgi film kahramanlarını yerleştirdi. Kimi gruplarda eylemin yalnızca eğlencelik ve “kullanıcıların çocukluklarını hatırlaması” için yapıldığı iddia edilse de projenin amacı kullanıcılar arasında çocuklara uygulanan şiddet ve cinsel istismar konusuna dikkat çekmek.
Bir yanlış bilgi de eylemin organizasyonu hakkında, kimi gruplar kampanyanın UNESCO tarafından organize edildiği belirtse de eylemin herhangi bir dernek veya vakıf tarafından yapıldığına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Yani eylem şimdilik yalnızca kullanıcılar tarafından yönlendirilmiş görünüyor.
Konuya ne kadar dikkat çekildiği, organizasyonun ne kadar işe yaradığı tartışılır, kimi “boş iş” der, kimi ise “tepki tepkidir”… Önemli olan ve altının çizilmesi gereken ise belki de böyle bir konuda sokağa çıkmayacak kadar insan pasif de olsa bir şekilde bu konuda söz sahibi olduğunu kabul etti. Kısacası çok sık dile getirilmeyen, konuşmaktan çekinilen konulardan biri sosyal platformlarda muhatap buldu.
Geçtiğimiz aylarda da benzer bir şekilde meme kanserine dikkat çekilmesi için kadınlar iç çamaşırlarının rengini hiçbir açıklama yapmaksızın profillerinde duyurmuş, eylemin içeriği uzun bir süre merak yarattıktan sonra açıklanmıştı.Sosyal ağlar bu örnekten sonra da defalarca "protesto merkezi" olarak kullanıldı. kKmi zaman Bihter’in cenaze törenine etkinlik daveti hazırlanan, kimi zaman ise "kardeşini seç" gibi kampanyaların tanıtımı mecrası oldular.
Sonuç mu? Şimdilik mutlu son… “Sorumlu” bulamayan sosyal sorumluluk projeleri artık internette, sosyal platformlarda kolayca yayılabiliyor, seslerini duyurabiliyor. İnternetteki paylaşım potansiyeli yavaş yavaş sosyal projeler için de kullanılıyor.
Son bir hatırlatma: elbette farkındayım hiç bir suç pasifize edilmiş eylemlerle çözülemez hele çocuğa uygulanan şiddetin henüz anne karnında başladığı, "güvenlik"ten sorumlu devlet memurlarının anne karnındaki bebeklere acımadığı ülkelerde hiç çözülemez. Ancak bu yolla, en azından suçun meşrulaştırılması konusunda bazı zihinlerde soru işaretleri oluşur, suça karşı olan kitle "buradayım" deme imkanı bulur, ne dersiniz?
Dipnot tv