Facebook’un, BDP İstanbul İl Başkanlığı’nın resmi paylaşım sayfasını kapatması, hem BDP cephesinde hem de akademik dünyada ‘Kürt siyasallaşmasına ve ifade özgürlüğüne darbe’ tepkisiyle karşılandı.
Facebook, Türkiye’de yine tartışma yarattı
Facebook’un, Türkiye’deki paylaşım sayfalarından bazılarına ‘sansür’ uyguladığı iddiasıyla geçtiğimiz aylarda protesto amacıyla başlatılan imza kampanyasının ardından kısa bir sessizlik dönemi yaşandı.
Ancak Facebook yönetimi, akademisyenlerle kurduğu diyaloğa rağmen Türkiye’deki siyasi içerikli sayfaları kapatmama konusunda herhangi bir söz verme eğilimi içine girmedi.
Bununla birlikte, geçtiğimiz aylarda Facebook’un dikkat çekici herhangi bir sayfayı kapatması da söz konusu olmadı. Bugünlerde ise, BDP tarafından açılan İstanbul İl Başkanlığı sayfasının kapatılmasıyla tartışma yeniden alevlendi.
BDP İstanbul Basın Sözcüsü Mehmet Akar, hesap kapatma işleminin ardından Facebook yönetimini ‘resmi nitelikte bir sayfa’ olduğu konusunda bilgilendirdiklerini belirterek, “Ortada ifade özgürlüğüne tamamen aykırı bir uygulama söz konusu. Facebook, sayfamızı kapatma gerekçesi olarak ‘kamu hassasiyetini’ gösterdi. Peki BDP’yi destekleyenler kamuya dahil değil mi, bizim hassasiyetlerimiz ne olacak?” dedi.
Sayfanın kapatılmasından önce Suriye’deki çatışmalarla ilgili olarak Rojava’daki gelişmeleri anlatan birkaç görüntü ve yazı yayınladıklarını kaydeden Akar, Abdullah Öcalan’ın da bir mesajını paylaştıklarını ve bu paylaşımlar nedeniyle sayfa hakkında kapatma kararı verildiğini açıkladı.
“Richard Allan’ın sözleri pratikte yok”
Akademik protesto kampanyasına öncülük etmiş isimlerden Koç Üniversitesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Erdem Yörük, Ağustos ayında temas kurdukları Facebook’un Avrupa Bölgesi yöneticisi Richard Allan’ın teoride savunduğu ‘ifade özgürlüğü’ anlayışını pratikte göremediklerini söyledi. Yörük, “Allan’ın bize yaptığı açıklamalara karşın kısa bir dönem sonra yine Facebook tarafından sansür uygulamaları ortaya çıktı. Facebook, bugün de HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel’in açıklamasını BDP Genel Başkanlığı sayfasından kaldırdı. Dolayısıyla sansür devam ediyor diyebiliriz” diye konuştu.
BDP: Paylaşımlar da kaldırılıyor
BDP Sosyal Medya Sorumlusu Zınar Karavil ise, BDP Genel Merkezi’nin Facebook’taki resmi, doğrulanmış hesabındaki paylaşımlara yönelik de sansürlemeler yapıldığını açıkladı.
İnternet aracılığıyla geniş kesimlere seslenen sosyal medya sitelerinde kuşkusuz editörlük olması gerektiğini söyleyen Karavil, ancak Facebook’un Türkiye’deki yasal mevzuata uygun olan paylaşımları dahi kaldırdığını kaydetti.
Bugün örneğin BDP Genel Merkezi sayfasındaki bir paylaşımın ‘Kürdistan’ sözcüğü içerdiği için kaldırıldığını savunan Karavil, “Biz Facebook’un ifade özgürlüğü açısından asgari Türkiye’deki yasal mevzuatı dikkate almasını bekliyoruz. Sonuçta Türkiye’de herşey yasak değil. Ayrıca biz BDP ana sayfamızı özenle yürütüyoruz” dedi.
Facebook’un, Türkiye ile yakından ilgilendiğini belirten Karavil, “Gezi direnişiyle Adalet ve Kalkınma Partisi, sosyal medya etkisi ağırlığını fazlasıyla kavradı. O dönemde Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da Facebook’tan memnuniyeti ifade etmesi dikkat çekmişti. Tahmin ediyoruz ki Facebook reklam pastasındaki payını arttırmak için Türkiye’de ofis açmak istiyor ama yasal ön koşullardan şikayetçi. Bu nedenle de bizimki sayfalara yönelik müdahalesiyle hükümete göz kırpıyor” diye konuştu./Amerika’nın sesi