Erdoğan’a cevap veren CNN ne kadar samimi?

Medya
Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı grup toplantısında CNN International’ın Gezi olaylarını geçen yıl olduğu gibi yine provoke etme çabasına karşı sert tepki göstermiş, “O CNN International...
EMOJİLE

Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı grup toplantısında CNN International’ın Gezi olaylarını geçen yıl olduğu gibi yine provoke etme çabasına karşı sert tepki göstermiş, “O CNN International’in dalkavuğu orada bir şeyler yapmaya çalışıyor. Geçen yıl 8 saat aralıksız yayın yaptı. Şimdi de suçüstü yakalandı. Bunlar görevli, bunlar ajan görevi icra ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

CNN ERDOĞAN’A CEVAP VERDİ

CNN International’dan jet bir açıklama geldi, kendilerinin tarafsız olduğu iddia edilerek söz konusu açıklamada şöyle denildi: “Türkiye ile ilgili haberlerimizin net bir biçimde arkasındayız -ki bu haberler adil, somut verilere dayalı ve tarafsız olmuştur, olmaya devam etmektedir. (We stand unequivocally by our reporting Turkey, which has been and continues to be fair, factual and impartial.)”

CNN TÜRKİYE KONUSUNDA NE KADAR TARAFSIZ?

Ancak CNN International’ın Türkiye, özellikle Gezi olayları konusunda tarafsızlık karnesi iç açıcı görünmüyor.

İşte CNN’in son dönemdeki Türkiye tutumundan bazı satırbaşları:

– CNN International, Yunanistan’da, İngiltere’de, ABD’de, Almanya’da yaşanan Gezi benzeri olayları görmezden gelmesine rağmen, Türkiye’deki olaylarda yaklaşık 10 saat süreyle canlı yayın yaptı.

– Yine Gezi olayları sırasında, CNN’den Christiane Amonpour, günlerce Başbakan Erdoğan’ın Dışişleri Başdanışmanı İbrahim Kalın’dan röportaj almak için çaba sarfetmesine rağmen, yayın esnasında Kalın’ın sözünü, en önemli yerinde keserek “Sir, show is over (oyun bitti-program bitti)” diyerek yayını sonlandırdı. Amanpour, yayını bitirdikten sonra ise Taksim’deki CNN muhabirine bağlandı.

– İbrahim Kalın’a bu muameleyi yapan Amanpour, bir dönem İsrail askerleri tarafından karargahı kuşatılan, hiçbir lidere yapılması uygun olmayan bir muhameleye maruz kalan Arafat’la canlı yayın bağlantısı kurmuştu. Ve Arafat’a şoke eden bir soru sormuştu: Bu şiddeti ne zaman durduracaksınız.

– Öte yandan, İbrahim Kalın’ı yayından alarak büyük bir saygısızlığa imza atan CNN, Gezi olayları sırasında attığı provokatif twitiyle büyük tepki çeken Mehmet Ali Alabora’yla yüz yüze röportaj yaptı.

Bu iki olayı geçtiğimiz yıl A Haber ekranlarında değerlendiren Hilal Kaplan, bunun bilerek bir prestij yıkma savaşı olduğunu söylemişti.

– Gezi olayları esnasında Başbakan Erdoğan’ın grup konuşmasını yorumlayan CNN International, “Hüsnü Mübarek de iki yıl önce böyle konuşuyordu” tespitini yaparak, uzun yıllar Mısır’ı yöneten diktatörle aynı kefeye koymuştu.

– Yine Gezi Parkı olayları sırasında Taksim’den canlı yayın yapan CNN International’ın savaş muhabiri “Suriye’de de aynı bunlar yaşanmıştı” ifadelerini kullanmıştı. Muhabir, akla ziyan bu yorumuyla, skut füzelerinin atıldığı, insanların üzerine bombaların yağdırıldığı, yüz binlerce insanın hunharca öldürüldüğü Suriye’yle Gezi olaylarını birbirine benzetmişti.

– CNN International’ın şok eden bir diğer yayını ise, Gezi olaylarının devam ettiği, Taksim’in işgal altında tutulduğu günlerde Kazlıçeşme’de yaptığı, o güne kadar yapılmış en kalabalık mitingin fotoğrafını çarpıtarak verdiği yayındı. Söz konusu yayında, CNN’in internet sitesi Kazlıçeşme mitinginin fotoğrafını manşetten vererek, fotoğrafın altına “Türkiye’de hükümet karşıtı protestolar” başlığını atmıştı.

Bu haber büyük tepki çekmiş, kurum daha sonra özür dilemek zorunda kalmıştı.