Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bakanlığın bünyesinde yapılan araştırmada, çocukların sadece yüzde 4’ünün, ailelerinin gözetiminde televizyon izlediğinin tespit edildiğini belirterek, ”Bu veri bizlere şunu anlatmaktadır; çocuklarımız, medyanın verdiği tüm mesajları hiçbir kısıtlama olmaksızın almaktadır” dedi.
Polat Renaissance Otel’de düzenlenen Burç Koleji 8. İletişim Ödülleri töreninde konuşan Bakan Kavaf, iletişim çağında medya kuruluşları ve özellikle televizyonun, güçlü söylemi ve etki alanının genişliğiyle sosyal olaylar üzerinde nüfuzunu giderek artırdığını söyledi.
Buna paralel olarak medyanın sorumluluğu ve omuzlarındaki yükün de geçmiş yıllara göre daha fazla olduğunu ifade eden Kavaf, geniş kitlelere bilgi, haber ve eğlence programlarının sunumunun, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşıdığını kaydetti.
Devlet Bakanı Kavaf, medyada çalışanların bir haberi, bir görüntüyü aktarırken, program yaparken topluma hangi mesajı verdiğini ve programla nasıl bir yarar sağladığını düşünmesinin önemine işaret etti.
Çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması, ailede değerler aktarımının sağlıklı bir şekilde devamı ve toplumda genel olarak saygı, sevgi, huzur ve kardeşlik gibi temel değerlerin korunması yönünde çalışmalar yapan kurum ve kuruluşların hem bir imkan hem de engel olarak televizyonu işaret ettiğini vurgulayan Kavaf, şöyle konuştu:
”Televizyon izlenme oranının yüzde 94’ü bulduğu ülkemizde, ailelerin temel referans noktalarından biri televizyon haline gelmiştir. Bu bağlamda medya günümüzde bir nevi toplum mühendisliği işlevi görmektedir. Çocuklar artık televizyon kahramanlarını rol model olarak benimsemekte, onlarla kendini özdeşleştirmektedir. Televizyonun çocukların kimlik arayışlarında etkili olduğunu, kahramanların rol modeli olarak benimsendiğini sadece basına yansıyan olaylar değil, yapılan araştırmalar da doğrulamaktadır. Bakanlığın bünyesinde yapılan araştırmada, çocukların sadece yüzde 4’ünün ailelerinin gözetiminde televizyon izledikleri tespit edilmiştir. Bu veri bizlere şunu anlatmaktadır; Çocuklarımız, medyanın verdiği tüm mesajları hiçbir kısıtlama olmaksızın almaktadır.”
Kavaf, Türkiye’de çocukların günde ortalama 4 saatlerini televizyon önünde geçirdiklerini, tüketilen her şeye dikkat edildiği gibi, evleri dünyaya bağlayan televizyon ve bilgisayar gibi araçlar kullanılırken de bilinçli olunması gerektiğini söyledi.
Çocuklara medyadan aldıklarını değerlendirme ve bir süzgeçten geçirme yeteneği kazandırılması gerektiğini bildiren Kavaf, şöyle devam etti:
”Bunu sağlamak için 2006’dan bu yana okullarda medya okur yazarlığı dersi ile çocuklara bu konuda eğitim veriliyor. Ancak ailelerin de bu konuda teknolojiyi takip ederek ve çocuklarla yakın iletişim halinde olarak bilinçli olması şarttır. Bu konuda ailelerimize yardımcı olmak için bir eğitim programı hazırladık. Bu programın içinde medya ve iletişim konusu da yer alıyor. Eğitim programlarımız internet üzerinden herkesin kullanımına açıktır. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve bu konuda eğitim vermek isteyen tüm özel kuruluşlar için de eğitici eğitimleri yine bakanlık bünyesinde verilmektedir.”
Bakan Kavaf, törende, ”Evinde Sevgiyle Hizmet Üret Eğitimi” adlı projeden dolayı ”Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi” dalında ödüle layık görüldü. Selma Aliye Kavaf’a ödülü, Burç Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Topçuhasano tarafından verildi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu da ”Yılın Sosyal Sorumluluğu” dalında ödüle layık görüldü.
-ÖDÜLLER-
Burç Koleji İletişim öğrencilerinin 45 ilde 4 bin 500 kişiyle yaptığı anketle belirlenen ödüller ve sahipleri şöyle:
En Beğenilen Köşe Yazarı: Ali Bulaç
En Beğenilen Spor Yazarı: Uğur Meleke
En Beğenilen Sinema Yazarı: Sadi Çilingir
En Beğenilen Röportaj Yazarı: Nuriye Akman
En Beğenilen Genel Yayın Yönetmeni: Ekrem Dumanlı
En Beğenilen Ekonomi Yazarı: Vahap Munyar
En Beğenilen Foto Muhabiri: Şefik Dinç
En Beğenilen Yerli Dizi: ”Öyle Bir Geçer Zaman Ki”
En Beğenilen Oyuncu: Necati Şaşmaz
En Beğenilen Ana Haber Bülteni: ATV Ana Haber
En Beğenilen Haber Kanalı: Samanyolu Haber
En Beğenilen Gezi Programı: ”Ayna”
En Beğenilen Gündüz Kuşağı Programı: ”Doktorum”
En Beğenilen Belgesel Programı: ”Keşke Olmasaydı”
En Beğenilen Yaşam Programı: ”Ömür Dediğin”
En Beğenilen Tartışma Programı: ”5N 1 K”
En Beğenilen Sabah Kuşağı Programı: ”İrfan Değirmenci ile Günaydın Türkiye”
En Beğenilen Ekonomi Haberleri: Bloomberg HT
En Beğenilen Gündüz Kuşağı Programı: ”Esra Erol’la Evlen Benimle”
En Beğenilen Kadın Programı: ”Müge Anlı ile Tatlısert”
En Beğenilen Kadın Haber Spikeri: Nazlı Tolga
En Beğenilen Özgün Haber Bülteni: Fox Haber
En Beğenilen Spor Programı: ” Stadyum”
En Beğenilen Kültür Sanat Programı: ”Bu Ülke”
En Beğenilen Radyo Programı: ”Mehmet’in Gezegeni”
Yılın Pop Müziği Sanatçı: Soner Sarıkabadayı
Yılın Uluslararası Sosyal Yardım Projesi: ”Gözyaşları Sel Olmasın” Tekin Küçükali
Yılın Spor Organizasyonu: ”Universiade Erzurum 2011
Yılın Eğitim Projesi: İSMEK
Türk Resim Sanatına Katkı: Devrim Erbil
Türk Müziğine Katkı: Zara
Türk Diline Katkı: Orhan Okay
Türk Tiyatrosuna Katkı: Haldun Dormen
Star