Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuk ve kadınlara yönelik suçlara öngörülen cezaların artırılmasıyla gerek toplumda “suç işleyenin cezasız kaldığı” düşüncesinin ortadan kaldırılmasının gerekse kadın ve çocukların cinsel şiddete karşı daha korunaklı hale getirilmesinin amaçlandığını belirtti.
Meclis’e 73 madde olarak sevk edilen, ancak alt komisyondaki eklemelerle 99 maddeye çıkan Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu’nda başlandı.
Tasarı hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Yargıtay Kanunu, HSYK Kanunu ve infaza ilişkin kanunda değişiklikler içerdiğini söyledi.
Bir suça verilecek cezanın miktarının, ülkenin sosyal ve kültürel yapısı, ahlaki değerleri, ekonomik ve sosyal gereksinimi dikkate alınarak parlamento tarafından belirlendiğini ifade eden Bozdağ, son dönemde çocuklara karşı işlenen suçların cezasının az olduğu ve daha ağır tedbirler uygulanması gerektiği yönünde çeşitli platformlarda görüşler dile getirildiğini anımsattı. Tasarıyla cinsel dokunulmazlığa karşı suçların yeniden düzenlendiğini ve cezaların artırıldığını dile getiren Bozdağ, “Gerek toplumda ‘suçu işleyenlerin cezasız kaldığı’ düşüncesinin ortadan kaldırılması gerek kadın ve çocukların cinsel şiddete karşı daha korunaklı hale getirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullananlar hakkındaki denetimli serbestlik tedbirlerinin daha etkili hale getirildiğini anlatan Bozdağ, kenevir ekme suçunun cezasında önemli artışa gidildiğini kaydetti.
Bozdağ, tasarıyla sulh ceza ile asliye ceza mahkemesi ayrımının kaldırıldığını, kurulacak sulh ceza hakimliklerinin koruma tedbirleri ve infazlar hakkında karar vereceğini, böylece tutuklama, el koyma, arama konularında uzmanlaşma sağlanacağını belirtti.
İdari yargıda istinaf mahkemeleri kurulacağını ve Danıştay’ın içtihat üretme rolünü yerine getirebileceğini anlatan Bozdağ, Yargıtay’da hukuk ve ceza dairelerinin daha esnek belirlenmesi amacıyla, kaç ceza, kaç hukuk dairesi olacağının belirlenmesinde Yargıtay Genel Kurulu’nun yetkili kılındığını söyledi.
Bozdağ, Yargıtay Birinci Başkanı, başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve başsavcıvekilliği için kıdem süresinin artırıldığını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçiminde üyelerin 5 aday için değil, tek oy vermesinin öngörüldüğünü kaydetti.
-Eminağaoğlu’nun talebi
Toplantının başında salona giren Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, dilekçe vererek talepte bulunacağını söyledi.
Komisyon toplantısına başkanlık eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Eminağaoğlu’na, toplantıya davetli olmadığını ve salonu terk etmesini söyledi. Eminağaoğlu, dilekçesini komisyona bırakarak talebinin oylanmasını istedi ve salondan ayrıldı.