Yeni TTK’da Hapis Cezası Kaldırılıyor!

Hukuk
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik çalışmalarına başladı. Tartışmaya neden olan hapis cezalarının kaldırılması öngörülüyor. Küçük şirketler, bağımsız denetimden...
EMOJİLE

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik çalışmalarına başladı. Tartışmaya neden olan hapis cezalarının kaldırılması öngörülüyor. Küçük şirketler, bağımsız denetimden muaf tutulacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) iş dünyasında tartışmalara neden olan maddelerinde değişiklik yapmak için düğmeye bastı. Sıkça tartışılan iki ana konuda değişiklik geliyor. Edinilen bilgiye göre, yeni TTK’da belirtilen suçların bazılarına yaptırım olarak getirilen hapis cezaları kaldırılacak. Yeni TTK’da 40 suç belirlenmiş bulunuyor. Bunlardan 23’üne yaptırım olarak hapis cezası öngörülüyor. Hapis cezalarıyla ilgili olarak “Ekonomik suça, ekonomik ceza verilsin” eleştirileri geliyordu.

ÇİZGİ ÇEKİLECEK

İkinci bir ana değişiklik ise yeni TTK’nın bütün sermaye şirketlerine bağımsız denetimi zorunlu hale getirmesinde yapılacak. Orta ve büyük ölçekli şirketlerde bağımsız denetim aynen devam edecek. Ancak küçük ölçekli şirketler ise denetimden muaf tutulacak. Kaynaklar, burada küçük şirketleri belirleyecek “bir çizgi çekileceğini” belirtiyor. Küçük şirketlerin KOBİ’lerin küçük mü yoksa orta büyüklükte mi olduğunu belirleyen resmi tanımla mı yapılacağı, yoksa ayrı bir tanımı yapılacağına henüz karar verilmediği ifade edildi. Mevcut tanımlamada 50 kişiden az işçi çalıştıran ve yıllık net satış hasılatı 5 milyon TL’nin altında olan şirketler, küçük ölçekli kabul ediliyor. Çalışmanın çok yönlü devam ettiği belirtilirken, şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğunda bir değişik düşünülmediği ifade ediliyor. Yeni TTK’nın 1 Temmuz’daki yürürlük tarihinde kesinlikle bir değişiklik olmayacağı vurgulanırken, “siyasi iradenin onay vermesi halinde hızlıca hayata geçirilebileceği” kaydediliyor.

HANGİ SUÇUN HAPİS CEZASI VAR?

* İşletmenin unvanında hakkında yanlış bir görüş oluşmasına neden olacak ifadeler kullanılması halinde 3 aydan 2 yıla kadar.

* İşletmenin işlemlerindeki belgelerde sermaye, internet adresi, yöneticilerinin isimleri vb. gibi kanunun istediği bilgilere yer veilmemesi halinde 3 aydan 2 yıla kadar.

* Haksız rekabete başvuranlar, dürüstlüğe aykırı uygulamada bulunanlar ve kasıtlı yanlış bilgi verenlere her bir fiil için 2 yıla kadar.

* Diğer grup şirketleriyle yapılan işlemlerin bağlı şirketi nasıl etkilediğine dair rapor hazırlanmaması halinde 2 yıla kadar.

* Bakanlık denetim elemanlarına defterleri vermeyen, eksik verenler hakkında 3 aydan 2 yıla kadar.

* İnternet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenlere 6 aya kadar.

* Ayni sermayenin veya devralınacak işletme ile ayınların değerlemesinde emsaline oranla yüksek fiyat biçenler veya durumunu farklı gösterenlere 3 aydan 2 yıla kadar. Habertürk Gazetesi ocaktaki yazı dizisiyle yeni TTK’ya eleştirileri gündeme taşımıştı.

Habertürk