Kılıç şöyle konuştu; "Dünkü kararın Anayasa Mahkemesi’ne gelşmesi şu an mümkün değil. Karar Yargıtay aşamasında kesinleşirse Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı doğuyor.
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları dosya üzerinden yapmak zorunda. Bu konuda bir duruşma yapmasında herhangi bir engel yok.
Dünkü konuştuklarımızdan itibaren Anayasa Mahkemesi buna bakacakmış gibi yapıldı. Ben diyorum ki bu iki bölüm bunu kabul ederse olaya girilecek ve bakılacak.
Bunu kapanmış anlamında ifade etmiyorum. Yasal açıdan Avrupa İnsan Hakları açısından yol açık. AİHM gibi hareket eden onun standartlarını içselleştirmiş bir mahkeme var. Artık o mahkemede hakkınızı arayabileceksiniz.
Azerbaycan’da da bireysel başvuru hakkı var. vatandaş doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne gitmeden doğrudan AİHM’ye giderse Azerbaycan’da araştırma yapılmadığından ben bu davaya bakıyorum diyor.
Bütün hakimlerimize dağıtılacak bir şey var. Anayasa Mahkemesinin AİHM ile uyumlaştırılması konusu. Nasıl uyumlaştırabiliriz bu çalışmalar çok önemli. Bölümlerde çalışan üye arkadaşların bunu sağlaması gerekiyor. Bizim Anayasamızla çelişmeyen boyutların tamamı uygulanacaktır. Sözleşmeye aykırı durumlarda da Türk Anayasasının gereği uygulanacaktır. Sözleşme bizim yasamıza bir kanun hükmündedir. Dolayısıyla onun üstündeki Anayasayı uygulamak gerekecektir.
Avrupa Mahkemesi’Nin elindeki dosyalara bakınca her dosyanın durumuna göre karar veriliyor. Bazen 5 yılı normal kabul eden mahkeme bazen 5 ayı çok uzun buluyor. O nedenle ona ne biz şuanda böyle bir sonuç bağlayabiliriz ne de AİHM. Ancak gördükten sonra değerlendirebilriz.
Yargının en son noktasındaki bir temyiz makamında A kuralı mı uygulanacak B kuralı mı uygulanacak? Gerekeçelerle kararı bozabilecek. Bİz onlara siz neden bunu yaptıınız diyemeyeceğiz. Temyizde gözetilmesi gereken konuları Anayasa Mahkemesi yargıçları denetim yaparken değerlendiriyor."
Ahaber