Yanlış kararlarının Allah’a havale edilmesi için de “Allah’ın 6-7 milyar kulu var, hep bizimle mi uğraşacak” diye konuştu.
DANIŞTAY BAŞKANI KARAKULLUKÇU’DAN BOL ESPİRİLİ 145. YIL KONUŞMASI
DANIŞTAY’IN 145. kuruluş yıl dönümü törenine Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu’nun konuşmasındaki espriler damga vurdu. “Yargı, hak ve özgürlük taleplerine duyarsız kaldı. Yargı, meşru ve barışçıl hak ve özgürlük taleplerinin yanında yer almadı” özeleştirisi yapan Karakullukcu, “Yüksek Yargıç” tanımlamasına ve yargı kararlarındaki yanlışların ardından adalet arayanların “Allah’a havale ediyorum” isyanını espirili bir şekilde dile getirdi.
Kurbağaya demişler…
Danıştayın 145. kuruluş yıl dönümü töreni için 19 sayfalık konuşma hazırlayan Karakullukcu, metnin son bölümlerini okumadı ve sözlerini “Kurbağaya demişler ‘niye konuşmuyorsun’, ‘çok konuşacağım ama ağzım su doluyor’ demiş” diye bitirdi.
Özgürlüklerin yanında olmadık
“Adalet bazılarının bahçesinde açan bir gül değildir” diyen Karakullukcu, yargının hak ve özgürlükleri hassasiyetle öncelemesi gerektiğini söyledi. Karakullukcu, “Ne yazık ki ülkemizde yargı bu temel görevini uzun zaman yerine getirmemiştir. Bir öz eleştiri olması adına söylemek istiyorum ki yargı, meşru ve barışçıl hak ve özgürlük taleplerinin yanında yer almamıştır. Bu yaklaşımın, yargı organlarına kısa sürede silinemeyecek bir itibar kaybı verdiği açıktır” dedi.
Hakimin yükseği alçağı olmaz
Bir siyasetçinin “Mahkemenin yükseği, alçağı, yücesi olur mu? Buralarda kendilerini gökte zannediyorlar” dediğini aktaran Karakullukcu, “Bunu bana sordular. ‘Doğru söylemiş’ dedim. Hakimin yükseği, alçağı yoktur. Olsa olsa aralarında tecrübe, kıdem farkı vardır” diye konuştu. Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan Salonu’nda yapılan kuruluş yıl dönümü töreninde “yükseklerden bir tıkırtı” duyduğunu anlatan Karakullukcu, “Eyvah Hazreti İsa gökten iniyor herhalde dedim. Başkanıma sordum, ‘Onların tarzı öyle, burada oturuyorlar. Burası duruşma salonu’ dedi. Biz de böyle bir uygulama yok. Gökte olanlar düşünsünsünler. Sayın Başkanım affına sığınıyorum” dedi.
Allah’ın 6-7 milyon kulu var
Kesinleşen yargısal kararların herkesi bağlayacağına işaret eden Karakullukcu, “Karar veren hakim bile fark etse bunu değiştirme olanağı yok. Ne oluyor o zaman? Hak arayan ‘adalet bu mu, bunu hak etmedim’ diyor. Hükme rağmen birisi halen çırpınıyorsa ona kulak verilmesi gerekir. Yanlışlık yapmaya hakkımız yok. Ondan sonra vatandaş geliyor bizi Allah’a havale ediyor. Bir havaleyi anlarım, ikiyi anlarım, üçü tolore ederim. Allah’ın 6-7 milyar kulu var, hep bizimle mi uğraşacak. Biraz kendimize dikkat etmemiz gerekiyor”diye konuştu.
Toplumun gelişmesini önledik
Yargının özgürlükleri yaralayıcı kararları nedeniyle toplumun gelişmesinin yavaşladığını, bir bütün olarak ümitsizliğe itildiğini söyleyen Karakullukcu, “Artık yargı organları özgürlüklerin korunması konusunda çok daha kararlıdır” dedi.
Hukukçuya bir şey sorulur mu!
DANIŞTAY’DA hakimlerin cübbelerini yenilediklerini, adaletin simgesi teraziyi de Danıştay amblemine koymayı düşündüklerini anlatan Karakullukcu şöyle konuştu: “Baktık, amblemde teraziyi yerleştirecek yer yok. Oraya koyduk, buraya koyduk olmadı. Bazı arkadaşların görüşünü alalım dedik. Her kafadan ses çıktı. Hukukçuya bir şey sorulur mu? Sorduğuma, soracağıma pişman oldum. Yapamadık arkadaş, teraziyi koyamadık. Sordular, ‘Siz nesiniz, yüksek mahkeme niye teraziniz yok’ ‘Bize gerek yok’ dedim, O kadar güzel dağıtıyoruz ki adaleti teraziye gerek yok, el yordamıyla göz kararıyla veriyoruz işte.”
Çözüm süreci olumlu olacak
FARAZİ tehlikelere dayanılarak hak ve özgürlüklerin kısıtlanması yoluna gidilmemesini isteyen Karakullukcu, “Uygarlık tarihi bir toplumda özgürlüklerin kısıtlanmasıyla güvenliğin sağlanamayacağını bize öğretmektedir” dedi. Huzur ve güven ortamında kalplerin yumuşayacağını, farklılıkların çatışma aracı olmaktan çıkacağını, sağduyunun hakim olacağını ve milletin kaynaşmasının sağlanacağını kaydeden Karakullukcu, “Bundan dolayı devletin yürüttüğü çözüm sürecinin bizlere daha fazla zenginlik, adalet ve insan hakları şeklinde olumlu yansıyacağını umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
KILIÇ: BAŞKAN ESPRİLİDİR, ALINMAYIZ
Danıştay’daki törene Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Ergin, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıstay, Askeri Yargıtay ve Sayıştay başkanları katıldı. Kılıç, Danıştay Başkanı’nın eleştirilerine akşam resepsiyonda yanıt verdi. Kılıç, “Sayın Başkan her zaman esprilidir. 0 bizi her zaman mutlu eder bu üslubuyla. Onun için biz konuşmasından alınmayız hiçbir zaman” dedi.
ANAYASA MAHKEMESİ ÖCALAN’IN BİREYSEL BAŞVURUSUNU GÖRÜŞECEK
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan, Danıştay’ın kuruluş resepsiyonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Altan, Abdullah Öcalan’ın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru ile ilgili olarak “Başvuru dosyasındaki inceleme ile ilgili konular tamamlandı. Önümüzdeki gündemde büyük ihtimalde görüşeceğiz” dedi.
Star