Evren ve Şahinkaya’ya Tutuklama Talebi

Hukuk
12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada müdahillik talebinde bulunanlar ve avukatları, sanıkların mutlaka duruşmada hazır edilmesini istedi.   Ankara 12....
EMOJİLE

12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada müdahillik talebinde bulunanlar ve avukatları, sanıkların mutlaka duruşmada hazır edilmesini istedi.
 
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki görülmeye başlanan ve sanıkların hazır bulunmadığı duruşmaya sanık avukatları Bülent Hayri Acar, Mithat Burak Başkale ve Sezin Duygu Tuncer, iddianamede ismi geçen ”müşteki-mağdur”lar, davaya katılma talebinde bulunan gerçek kişiler, katılma talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri ve avukatlar katıldı.
 
Müdahillik talebinde bulunanlar arasında babası Diyarbakır Cezaevi’nde gördüğü işkence nedeniyle ölen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, ”DİSK Davası” sanığı CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, öldürülen Savcı Doğan Öz’ün kızı Bengi Heval Öz ile Yılma Durak, Oğuzhan Müftüoğlu, Yılmaz Kızılırmak, ”Terzi Fikri”nin oğlu Naci Sönmez, Azimet Köylüoğlu, ”Ülkü Ocakları davası”ndan yargılanan Kadir Mahir Damatlar, BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır dikkati çekti.
 
Müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerden ise TBMM’yi temsilen TBMM Hukuk Hizmetleri Başkanı Yıldız Bezginli, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne izafeten Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Yıldırım, BDP tüzel kişiliği adına Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Milliyetçi Türkiye Partisi Genel Başkanı Ahmet Yılmaz Büyükekmekçi, TÖB-DER Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yalçınkaya, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Ankara 68’liler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Koç, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye Barolar Birliği adına Ali Sarıgül, EDP Genel Saymanı Abdullah Çiftçi’nin arasında bulunduğu birçok kişi duruşmada hazır bulundu.
 
Ahmet Türk, ismi tutanağa geçirilirken, ”Diyarbakır zindanlarının tanığı ve sanığı Ahmet Türk” dedi.
 
Sanık avukatlarının taleplerinin alınması ve bu talebin reddine ilişkin kararın açıklanmasının ardından müdahale talebinde bulunanlar ve avukatları söz alarak, iddianame okunmadan önce sanıkların duruşmada mutlaka hazır edilmesini istedi.
 
Bazı avukatlar ise Evren ve Şahinkaya’nın tutuklanmasını talep etti.
 
BDP tüzel kişiliği adına duruşmaya katılan partinin Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, sanıkların mağdur ettiği yüz binlerce insan olduğunu anlatarak, ”Sanıklarla aynı sevk maddelerinden yargılanan birçok kişi tutuklu yargılanıyor. Sanıklar da tutuklansın” dedi.
 
Avukat Ömer Kavili ise çok önemli bir duruşmanın görüldüğünü belirterek, duruşmada yedek hakimin hazır edilmesini talep etti. Sanıkların duruşmaya katılamayacaklarına ilişkin Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı’nın raporunun duruşmaya bugün gelmesini eleştiren Kavili, mahkemenin, usulü işlemleri tamamladıktan sonra duruşmaya başlaması gerektiğini ifade etti. Kavili, yüz yüzelik ilkesi gereği sanıkların duruşmada hazır edilmesini istedi.
 
Avukat İmdat Balkoca ise ”Sanıklar tutuklanarak, en azından cezaevinde yaşamanın zorluğunu anlamalıdırlar” dedi.
 
Avukat Hasan İlter de sanıkların duruşmaya getirilmesini talep ederken, Avukat Rasim Öz, ise Ankara Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
 
Sanıkların avukatı Acar ise müvekkillerinin sağlık nedeniyle duruşma salonuna gelemeyeceklerini belirterek, telekonferans yöntemiyle savunmalarının alınması talebini tekrarladığını bildirdi. Müvekkilleri hakkındaki tutuklama talebinin reddini isteyen Acar, iddianamenin okunmasına geçilmesinin kendileri açısından sakıncası olmadığını söyledi.
 
Mahkeme, taleplerle ilgili karar vermek üzere saat 14.00’e kadar duruşmaya ara verdi.
 
Duruşmanın başında, salondaki avukatlardan bir kısmının ayakta kalması üzerine mahkeme başkanı, ”Ben utanıyorum teklif etmeye ama, sanık yeri boş” dedi. Avukatlar, ”Boş kalsın” cevabını verirken, mahkeme başkanı, ”Bazı avukatların o yönde talebi olmuştu, o yüzden” ifadesini kullandı.
 
Ancak duruşmanın ilerleyen saatlerinde bazı avukatlar sanık bölümüne oturdu.
 
Mahkeme başkanı, duruşma salonunda fotoğraf çekilmesi durumunda suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.
 
Duruşmayı, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in de arasında bulunduğu bazı milletvekilleri de izledi.
 

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın sanık olduğu 12 Eylül davası Ankara 12. Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

Duruşmaya saat 14.00’te 12 Eyül İddianamenin sanıklarının yüzüne okunup okunmayacağına karar vermek üzere ara verildi. 12 Eylül 2010’da yapılan referandumla 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanma yolu açılmıştı.

Mahkeme, Kenan Evren’in yetkisizlik itirazını reddetti…
 
Müzakerenin ardından mahkeme heyeti, ”sanıklara isnat edilen suçun mahkemenin görev alanında düzenlenen suçlardan olması karşısında, sanıkların avukatının talebinin reddine oybirliğiyle” karar verildiğini belirterek, duruşmaya devam etti.
 
Duruşmada daha sonra iddianamenin kabul kararı okundu.
 
Evren ve Şahinkaya’nın gelip gelmeyeceği İstanbul Adli Tıp’a sorulacak
 
Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Duruşma, mahkemenin verdiği 5 dakikalık aranın ardından yeniden başladı. Evren ve Şahinkaya’nın sağlık durumlarının mahkemeye gelmeye uygun olup olmadığına ilişkin talebe Ankara Adli Tıp Kurumu’ndan cevap geldi. Ankara Adli Tıp Kurumu, bir belirleme yapamadıklarını bildirdi, konunun İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sorulmasını istedi.
 
Müdahil avukat: Bu davalar uluslararası sözleşmelere uygundur. Hukuk oyunlarıyla karartılamaz….
 
Acar’ın konuşması sırasında bazı müştekiler ile katılma talebinde bulunanların avukatları itirazda bulundu.
 
Avukat Fikret Babaoğlu, ”Darbeciler hastanelerde kuyruk olmaya başladılar. Haklarında dava açıldı mı? Ergenekon’da, Balyoz’da da böyle oldu, ya Pinochet gibi tekerlekli sandalyeyle ya da Mübarek gibi kafeste gelecek. Yüz yüze olmadan duruşmayı yapamayız” dedi.
 
Avukat Aydın Erdoğan da savcılığın ve mahkemenin yetkilerine yönelik itirazların yersiz olduğunu ifade etti.
 
Evren’in avukatı: Bu mahkeme yetkisiz
 
12 Eylül darbesine ilişkin davada sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın avukatı Bülent Acar, savcılığın dava konusuyla ilgili soruşturma yapma, mahkemenin de davaya bakma yetkisi olmadığını savunarak, ”iddianamenin yok hükmünde olduğuna karar verilmesini” ve ”iddianamenin kabul kararının okunmamasını” istedi.
 
Mahkeme, bu talebin reddine karar vererek, duruşmaya devam etti.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada salondakilerin tespitinin ardından sanıkların avukatı Bülent Acar söz aldı.
 
Acar, ”Beğenilsin ya da beğenilmesin, 1982 Anayasası’nın yürürlükte olduğunu” ifade ederek, bu Anayasa’nın dikkate alınmaması durumunda, Türkiye’nin 11 Eylül 1980’e dönmesi gerektiğini kaydetti.
 
Acar, ”O zaman bu devletin hukuku 11 Eylül 1980’de kalmıştır. O tarihten bu yana kurulan bütün hükümetler de gayrimeşrudur. Eğer böyleyse, TBMM adına başvuruda bulunanlar da Cumhuriyet Senatosu’nu kurmalıdır. 1982 Anayasası’nın hala yürürlükte tutulan maddeleri, sayın iddia makamını ve mahkemenizi bağlar. Hiç kimse Anayasa’nın bu hükümlerini yok sayamaz” dedi.
 
Mahkemenin de 1961 Anayasası’na göre değil, 1982 Anayasası’na göre karar vereceğini belirten Acar, ”Cumhuriyet savcısının böyle bir soruşturma yapma yetkisi yoktur. Soruşturmasız dava olamaz. Dolayısıyla yüksek mahkemenizin de hukuken yok olan böyle bir davaya bakma yetkisi yoktur. Her türlü mahkeme işlemi erksizlik nedeniyle yok hükmündedir. İddianamenin yok hükmünde olduğuna karar verilmesini istiyoruz. İddianamenin kabul kararının da yok hükmünde olduğunu düşünüyoruz. İddianame kabul kararının okunmamasını ve belirttiğimiz hususlarda karar verilmesini talep ediyoruz.”

– Müdahil avukatları, duruşmanın neden daha büyük bir salonda yapılmadığını sordu.
 
– Sanık avukatı Bülent Acar, 82 Anayasasını göstererek ‘Darbe yargılanamaz. bu mahkeme yetkisizdir’ dedi.
 
– Kenan Evren’in avukatı ile mahkeme başkanı arasında, konuşmaların kayda geçmesi ile ilgili olarak tartışma yaşandı.
 
– Müdahil avukatlar, sanıklar olmadan davanın başlamasına itiraz etti.
 
– TBMM Başkanlığı duruşmaya gözlemci gönderdi.
 
– Müdahil avukatları salona sığmayınca izleyivci koltuklarına oturdu.
 
– BDP milletvekili Kürkçü ile Mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı.
 
– Duruşma salonunda AK Parti, CHP ve MHP’den 5’er milletvekili bulunuyor.
 
– Ayakta kalan avukatlar, boita kalan sanık koltuklarına oturmayı reddetti.
 
– Davaya 8 siyasi parti ve 9 sivil toplum kuruluşu müdahil oldu.
 
– Duruşmaya 60 müdahil avukatı ile 3 sanık avukatı katılıyor.
 

SALONA SIĞMADILAR
 
Dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı 12 Eylül davasının ilk duruşması 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkeme salonu davayı izlemek için gelenlerle tıka basa doldu. Avukatlar ve davaya müdahil olanların bir kısmı salonda yer kalmadığı için ayakta kaldı.
 
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
 
12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava öncesinde, Ankara Adalet Sarayı önünde çeşitli gruplar toplanırken, geniş güvenlik önlemleri alındı.
 
Ankara Adalet Sarayı önüne sabah saat 08.30’a doğru gelen çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, adliye önünde toplanmaya başladı.
 
”12 Eylül’ü Unutmadık, Affetmiyoruz” ve ”Paşalar da Maşalar da Yargılanacaklar” yazılı pankartlar ile 12 Eylül darbesi döneminde, işkence gören ve hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşıyan gruplar, ”Darbecilerden hesap sorulsun” şeklinde slogan attı.
 
Bazı siyasetçiler ve darbe döneminde hayatını kaybeden kişilerin yakınları toplananlara hitaben konuşma yaptı.
 
BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI
 
Ankara Adalet Sarayı çevresindeki bazı yollar trafiğe kapatılırken, adliyeye girenler kimlik ve üst araması yapılarak içeri alındı.
 
Adliye önünde yer alan bahçeye 12 Eylül askeri darbesinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını konuldu. Davayı takip etmek için Sivil Toplum Kuruluşları Ankara Adliye önüne geldi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın ve BDP milletvekili Leyla Zana davayı izlemek üzere Ankara Adliyesi’ne gelenler arasında bulunuyor.

Haber 7

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/