Can Gürkan: “En çok biz mağduruz”

Hukuk
Soma’daki faciaya ilişkin soruşturma kapsamında Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik ile birlikte 20 maden mühendisiyle 13 tekniker hakkında şüpheli olarak işlem ya...
EMOJİLE

Soma’daki faciaya ilişkin soruşturma kapsamında Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik ile birlikte 20 maden mühendisiyle 13 tekniker hakkında şüpheli olarak işlem yapılmış, bu şüphelilerden 3’ünün öldüğü açıklanmıştı. İşçiler, sendikanın hiçbir haklarını korumadığını ve Küçükgencay’ın patron Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru’nun istekleri doğrultusunda hareket ettiğini savunmuştu. İşçilerin iddiaları bizzat patron Can Gürkan’ın tutuklanmadan önce Soma Cumhuriyet Savcılığı’nda verdiği ifadeyle ete kemiğe büründü. Takvim’in haberine göre olayı kendisine yaklaşık 1 saat sonra Türk Metal İş Sendikası Başkanı Tamer Küçükgencay’ın haber verdiğini söyleyen Gürkan’ın ifadesi şöyle: “13/05/2014 günü saat 16.00-16.30 sıralarında İstanbul’da bulunduğum sırada Soma’da bulunan Soma Maden-İş Sendikası’nın Başkanı Tamer Bey beni kendi telefonundan arayarak, ‘Kömür İşletmeleri A.Ş.’de çok büyük bir yangın var, anlayamıyorum’ dedi. Bu şekilde kazadan haberdar oldum.” 

SERMAYEMİZİ VERDİK

İfadesinde, iş güvenliği ve denetimler konusunda şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun sorumlu olduğunu belirten Gürkan’ın şu sözleri ise vicdanları yaraladı: “Biz bu işe gerek ben gerekse babam olsun bütün sermayemizi verdik, emeğimizi ortaya koyduk. 6 bin 400 kişiye ekmek kapısı açtık. Meydana gelen kazada en çok biz mağduruz. Bütün yatırımlarımızı güvenlik önlemlerine harcadık. Bütün işçilerimize üst düzey amir ve mühendislerimize gerekli eğitimleri verdik.” 

SABOTAJ İDDİASI 

Sabotaj iddialarını da dile getiren Gürkan, “Kazanın sabotaj olma ihtimalini düşünüyorum. Beş dakika içinde bütün madene sirayet eden yangına sebebiyet verecek aşağıda bir durum ve koşul bulunmamaktadır. Söz konusu kaza bir kömür yangını değildir” dedi. Can Gürkan’ın, savcılıktan tutuklanma istemiyle sevk edildiği Soma Sulh Ceza Mahkemesi’nde ise şu ifadeleri şaşırttı: “Benim meydana gelen olayda hiçbir kusurum yoktur. Ayrıca yaşanan bu olaydan sonra sorumluluğum artmıştır. Geri kalan 6 bin 200 çalışanımın ve vefat eden çalışanlarımın ailelerine ilişkin finansal tedbir alma ve mağduriyetin giderilmesi hususunda sorumluluğum artmıştır. Tutuklanmam durumunda çalışanlarım ve vefat eden çalışanlarımın aileleri daha da mağdur olacaklardır.” 

SUÇLU İŞVEREN

Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği ölüm madeninin örgütlü sendikası Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın Başkanı Nurettin Akçul, iddialarla ilgili olarak “İlk açıklamalarımızda işyerini koruyan bir sendika gibi göründük ama hata yaptık. Asli sorumluluk işverendedir. Sendika olarak görevimiz işçinin haklarını savunmaktır. Birçok kişi madenden başka işi olmadığı için durdurma istemiyor. Ama biz o işyeri güvenlikli hale gelene kadar işçilerimizi sokmayız. Bu sürede kısa çalışma ödeneğinden yararlanırlar” diye konuştu.