Tarafların mahkemeye gitmeden aralarındaki hukuk uyuşmazlıklarını çözmesi için görev yapacak arabulucular 15 Kasım’dan itibaren levhalarını asıp işbaşı yapacak.
Sabah’ın haberine göre, Yargının hızlanmasına yardımcı olacağı için “umut” olarak görülen, kimilerine göre “arabozuculuk”, kimilerine göre de “kadılık” olarak adlandırılan arabuluculuk sistemi bu hafta sonu yaşama geçiyor. Tarafların mahkemeye gitmeden aralarındaki basit hukuk uyuşmazlıklarını, tarafları anlaştırarak, çözüme kavuşturacak olan arabulucular, 15 Kasım’dan itibaren levha asmaya başlayabilecekler. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’na, yazılı sınavlarda başarılı olmuş bin 638 kişi başvuruda bulundu. Sözlü mülakata giren bin 360 adaydan başarılı olanlara “Arabuluculuk Belgesi” verilecek. Belgeyi alanlar 15 Kasım’dan itibaren arabuluculuk faaliyetlerine başlayabilecekler. Arabuluculuk için başvuruların çoğunluğu avukatlardan geldi. Bin 560 avukat yazılı sınavı kazandı. Adayların cinsiyete göre dağılımı ise erkek 848, kadın 790 olarak gerçekleşti. Arabulucular; boşanma davaları, nafaka, velayet, miras gibi uyuşmazlıkları, işçi işveren anlaşmazlıkları, telif alacakları, ticari uyuşmazlıklarla ilgili konularda tarafları uzlaştıracak. Taraflar, arabulucunun uzlaştırdığı konuda bir sözleşme yapacak. Taraflardan biri, sözleşmedeki taahhütlerini yerine getirmezse, karşı taraf bu kez dava açma yoluna gidebilecek. Sözleşme mahkemelerde veri olarak da kullanılabilecek. Arabulucular, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Arabuluculuk Daire Başkanlığı’na bağlı olarak görev yapacaklar. Arabuluculuk belgesi alan kişi bunu bürosuna asacak. Aynı şekilde bu kişiler avukatlar gibi büroların dış cephelerine arabuluculuk levhası da asabilecek. Ücretleri ise arabulucuya ne zaman başvurulduğuna bağlı olarak değişecek. Dava açıldıktan sonra arabulucuya gidilirse bunun ücreti dava açılmadan öncesine göre farklı olacak. Arabulucuların 2013 asgari ücretlerinden bazıları şöyle:
ÜCRET TARİFESİ
Aile hukuku ile ilgili, nafaka, velayet, miras gibi konulardaki uyuşmazlıklar: Dava açılmadan önce saati 80 TL olacak. Bu ücret dava açıldıktan sonra 100 TL’ye çıkacak.
Alacak-verecek, telif hakkı gibi ticari uyuşmazlıklar: Asgarisi 160 TL’den başlayacak. Dava açıldıktan sonra arabulucuya gidilmişse bu ücret 200 TL’ye kadar çıkacak.
İşçi-işveren arasındaki konularda asgari arabulucu ücreti saatlik 80 TL olacak. Yine aynı şekilde bu ücret dava açıldıktan sonra arabulucuya başvurulduysa 100 TL olacak.
Trthaber