Tohumlar artık sadece fidana değil, takıya da dönüştü…
Çiftçi düğünlerinde fiyatları ile altını sollayan biber, soğan, domates tohumları takılmaya başlandı. Son dönemde karşılaşılan bu manzaralar işin magazin kısmı olsa da birkaç yıl öncesine kadar yabancı firmaların egemenliğinde olan tohumculuk sektörünün sessiz sedasız yaptığı atılımın en çarpıcı göstergesi.
Yaptığı Ar-Ge yatırımları ile hibrit tohumda yabancı devlere kafa tutmaya başlayan Türk firmalarına karşı tohumculuğun kalesi olarak ün yapan İsrail bile gardını aldı.
Çok değil birkaç yıl öncesine kadar ihracatı olmayan sektör 100 milyon dolarlık ihracata ulaştı. 500 milyon dolarlık ihracatın da ‘tohumları’nı attı.
Türk tohum piyasasında 480’e yakın firma faaliyet gösteriyor. Yerli firmaların yüzde 75’ine hâkim olduğu sektör, 1.5 milyar dolarlık bir hacme ulaştı.
Sektörün 2023 hedefi ise bu rakamı 5 milyar dolara taşımak. Tohum sektörünün 40’a yakın ülkeye ihracat yaptığını açıklayan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Aygun, “Geliştirdiğimiz ürünlerle artık İsrail amatör, biz süper ligdeyiz. İsrail, Türk firmalarına gizli ambargo uyguluyor” dedi.
Yabancı firmaların güçlü yerli firmaları satın almak için harekete geçtiğini açıklayan Aygun, son bir yılda uluslararası firmaların 4-5 Türk şirketini satın aldığını anlattı.
Soğan tohumu olan köşeyi döndü
Tohum piyasası, borsayı ve altın piyasasını aratmıyor. Hibrit sebze tohum fiyatlarındaki artış dudak uçuklatıyor. Son yılın gözdesi ise soğan, salatalık, domates ve biber.
Özellikle elinde soğan tohumu olan firmaların bu yıl 3 kat fazla kazandığı belirtiliyor. Küresel ısınmanın fiyatları arttırdığını belirten İntfa Tarım yetkilisi Cihat Akar, tohumlar için aylar öncesinden rezervasyonlar yapıldığını söylüyor.
Sektörden notlar:
Bir tohum çeşidi için en az 10-15 yıl Ar-Ge faaliyeti yapılıyor.
Sektördeki en eski firma 25 yaşında.
Sektörde 5 bine yakın ziraat mühendisi, 30 bin de ara eleman istihdam ediliyor.
Türkiye şu anda dünya tohum üretiminde ilk 15 içinde.
Radikal