Merkez Bankası doların ateşini düşürecek

Reel Sektör
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “2014 yılında para ve kur politikası” konusunda basın toplantısı yaptı. Erdem Başçı, yıl sonunda enflasyonun 7’ye yakın ama belki 7’nin bira...
EMOJİLE

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “2014 yılında para ve kur politikası” konusunda basın toplantısı yaptı.

Erdem Başçı, yıl sonunda enflasyonun 7’ye yakın ama belki 7’nin biraz üzerinde gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söyledi. AA’nın haberine göre Başçı, “2014 yılının başlarından itibaren oldukça belirgin ve hissedilebilir şekilde tüketici kredilerinin büyüme hızının kademeli bir şekilde önce yüzde 25’e, daha sonra yüzde 20’ye, daha sonra da yüzde 15’e indirilmesini amaçlıyoruz” dedi.

“Tüketici kredilerinin büyüme hızı gelecek sene içinde yüzde 15’e inerse hem enflasyon açısından sonuç almamız sağlanacak hem de dış denge açısından çok daha iyi bir noktaya geleceğiz” ifadelerini kullanan Erdem Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ticari kredilerin büyüme hızında çok hafif bir azalma olabilir ama yüzde 20’lere doğru o da büyüme hızında gerileme gösterebilir, 15-20 arasında bir seviye, orada sürdürülebilir görünüyor ama tüketici kredilerinin büyüme hızının mutlaka ticari kredilerin büyüme hızından daha yavaş olması şart.”

Günlük döviz satışı minimum 450 milyon dolar 

Başçı, “2014 hareketli bir yıl gibi görünüyor ama belli olmaz. Erken konuşmamak lazım” dedi.

Erdem Başçı, “Bugünden itibaren yıl sonuna kadar her gün minimum 450 milyon dolar düzenli olarak döviz satıyoruz, 500 milyon dolara da çıkabilir. Pazartesi-salı günü daha da yukarılara çıkabilir. Bu sayede yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar sisteme döviz likiditesi sağlayacağız. Karşılığı gelen Türk lirasını sistemden çekip sistemi fonlama ihtiyacını artırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Ocak ayında yine en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceklerini belirten Erdem Başçı, bunun için de her gün en az minimum 100 milyon dolar satış yapacaklarını söyledi.

Başçı, bunun karşılığında da yine ne kadar Türk lirası likiditesi çekiliyorsa çekmiş olacaklarını ve  sistemin fonlama ihtiyacının büyük ihtimalle 40-42 milyar lira seviyelerine kadar çıkacağını kaydetti.

Erdem Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ocak ayındaki cetvelden itibaren rezerv opsiyonlarıyla ilgili ilk adım olarak yüzde 40-60 arası dilimler için ROK’lar 0,4 puan artırılıyor. Dolayısıyla burada en yüksek olan dilim katsayı olarak 2,8’den 3,2’ye çıkıyor ve katsayısı artmış oluyor. Türkiye, özellikle döviz kuru ve bir miktar da faiz oynaklığı açısından, cari açık veren ülkeler arasında daha düşük oynaklığa sahip bir ülke ve bu böyle olmaya devam ediyor.”

Döviz satışlarını da kademeli olarak düşürebileceklerini kaydeden Erdem Başçı, “Önümüzdeki dönemde sıfır oynaklığa devam ediyoruz. Bankalar arası piyasa da yüzde 7,75’te oluşmaya devam ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama faiz oranını da kademeli olarak sıfıra doğru indiriyoruz” şeklinde konuştu.

En son Kurul toplantısında 6,75 ve belki üzerinde bir ifade olduğunu belirten Başçı, “Dolayısıyla Kurul, eğer 6,75 derse, arkadaşlar likiditeyi öyle bir ayarlayacaklar ki 4,5’tan, 6,75’ten ve 7,75’ten verdikleri likiditenin kompozisyonunu öyle ayarlayacaklar ki tam 6,75 ağırlık ortalamada fonlama oluşacak ve oynak olmayacak” dedi.

Erdem Başçı, “Tüketici kredilerinin büyüme hızını mutlaka ticari kredilerinin büyüme hızından daha yavaş olması şart ki enflasyonla mücadelede ve dış dengede sonuç alalım” ifadelerini kullandı.

Sınırlı yükselme var

Merkez Bankası Başkanı Başçı, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Faiz oranlarıyla ilgili bir soru üzerine Başçı, bu konuda daha önce önemli bir ayarlama yaptıklarını ve enflasyonu baz aldıklarını söyledi. Enflasyon beklentisinde sınırlı bir yükselme olduğuna dikkati çeken Başçı, şöyle konuştu:

“O sınırlı yükselmeye karşı biz çok daha güçlü bir faiz oranlarında politika tepkisi verdik diye düşünüyoruz. Bunu önceden yapmak akıllıcaydı. Haziran, Temmuz aylarında bunu yapıp ondan sonra faiz oranlarıyla ilgili belirsizliği ve oynaklığı mümkün olduğu kadar azaltmak için perspektif verilmesi gerekiyordu. Onu da ağustos ayında yaptık. Dolayısıyla o dönem 6,75-7,75 söylemimiz gerçekten gerçekleşti.

Bundan sonraki dönemde ne olacak, yine enflasyon görünümüne Merkez Bankası ağırlıklı olarak bakacak ve enflasyon görünümünde tedbir alınması gereken bir durum ortaya çıkarsa burada gereken tedbirleri yine faiz oranlarıyla ilgili de alabiliriz. Şu anda önceliği sistemin fonlama ihtiyacının artırılmasına veriyoruz. Sistemin fonlama ihtiyacı 45 milyar liraya gelir daha sonra biraz daha artabilir ve öyle bir noktaya gelebilir ki burada tüketici kredilerinin büyüme hızı yeterince yavaşlamış olur, enflasyon üzerinde herhangi bir risk kalmaz, o zaman bizim de ilave bir tedbir almamıza gerek kalmaz.”

“Kurdaki yükseliş ve piyasalardaki hareketlenmede ABD Merkez Bankası (FED) açıklamalarının etkisi var mı?” şeklindeki soruya da Başçı, “Çok abartıldığı kadar, korkulduğu kadar bir etki yapmadı diye düşünmek gerekir. İç belirsizlikler salı gününden bu yana daha fazla etki yaptı gibi görünüyor” yanıtını verdi.