Kredi kartlarına yeni düzenleme

Reel Sektör
Ercan Baysal’ın haberi  Kredi kartı ve tüketici kredisinde şartlar zorlaşıyor. Yeni düzenlemeyle kredi kartlarında bir yılda asgari ödeme tutarı üst üste 3 kez ödenmezse dönem borcu kapanan...
EMOJİLE

Ercan Baysal’ın haberi 

Kredi kartı ve tüketici kredisinde şartlar zorlaşıyor. Yeni düzenlemeyle kredi kartlarında bir yılda asgari ödeme tutarı üst üste 3 kez ödenmezse dönem borcu kapanana kadar nakit çekimin yanı sıra kredi kartı kullanımı da kapanacak.

Hükümet, Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımını kısması ve Ortadoğu’daki gerginlikler nedeniyle ekonominin 3 yıllık yol haritası yeniden belirledi. Orta Vadeli Plan (OVP) hedeflerini revize eden ekonomi yönetimi yıl sonu büyüme hedefini yüzde 3.6’ya çekti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le açıkladığı yeni OVP, revizyonun yanında tüketicilere dönük önemli düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. ‘Kredi kartına tek limit’in yanında kredilere fren tedbirleri de uygulanacak. Konut kredilerindeki asgari peşinat uygulaması diğer bireysel kredilere de getirilecek. Kredi kartındaki borç/gelir oranı diğer kredilere de genişletilecek. Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde taksit sayısı da sınırlanacak.

Kredi kartına bin TL limit

Toplam yurt içi tasarrufların milli gelire oranının yüzde 12.6’ya düştüğünü belirten Babacan, bu düşüşün birebir cari açığa yansıdığını belirterek tüketici kredileri ve kredi kartlarına dönük diğer tedbirleri şöyle açıkladı: “Kredi kartı limit tahsislerinin ve limit artırımlarının kart hamilinin gelirinin tespiti ve teyidine dayalı olarak yapılması, kredi kartlarında ilk yıl için gelirin 2 katı ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı için sınırlı olarak limit tahsis edilmesi, gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limitinin bin Türk Lirası ile sınırlandırılması ve kredi kartında asgari ödeme tutarlarının artırılması.”

Babacan’ın verdiği bilgilere göre asgari ödeme tutarını üç kez ödemeyenlerin dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kartı nakit kullanıma kapatılacak.

IMF yükseltti Babacan düşürdü

Yeni OVP’ye göre, yıl sonu için yüzde 4 olan büyüme hedefi yüzde 3.6’ya revize edilirken aynı gün Babacan’dan önce açıklama yapan IMF Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 3.4’ten yüzde 3.8’e çıkardı. IMF 2014’e ilişkin tahminini ise yüzde 3.7’den yüzde 3.5’e düşürdü. Hükümetin dün açıklağı OVP’de 2014 büyümesi yüzde 4 olurken, 2015 ve 2016 hedefleri ise yüzde 5 olarak belirlendi. Enflasyon beklentisi ise yıl sonunda yüzde 6.8 olarak revize edildi.

Star