Yeni girişimler günden güne artsa da pek çok girişimci bir iş koluna atılırken bazı endişelere sahiptir. İş hayatında başarının en önemli noktalarından biri iyi bir planlama ve işle ilgili detaylara hakim olmaktır.
Bir işe başlarken bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de ön muhasebedir. İş alanınız ne olursa olsun ön muhasebe hakkında bilgi sahibi olmak hem bir eleman bulana kadar şirketinizi ayakta tutmanıza hem de ön muhasebeci bulduğunuz zaman işin doğru ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmeniz noktasında oldukça önemlidir. Aynı zamanda doğru ön muhasebe programı kullanımı da önemli. Bizlerde yeni girişimciler için çok faydalı olacak ön muhasebeye giriş kılavuzu hazırlayarak bilmeniz gereken en temel konulara değindik.
Ön muhasebe konusunda bilinmesi gereken temel noktalar
Yeni bir işin başarılı olması için girişimcilerin resmi düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olması ve bunları düzenli bir şekilde yönetmesi önemlidir. Bu nedenle ön muhasebe hakkında bilgi sahibi olmak işlerinizi düzene sokmanızda size büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Örneğin ERP muhasebe programının nasıl kullanıldığını bilmek pek çok işinizi yönetebilmenizi ve rahat bir şekilde takip edebilmenizi sağlayacaktır.
Girişimcilerin mutlaka bilmesi gereken muhasebe terimleri
1- Faturalar
Fatura kesmeyi bilmek her girişimcinin bilmesi gereken bir işlemdir. Yapmış olduğunuz her alım, satım işlemi için yasal olarak fatura kesme zorunluğunuz bulunmaktadır. Fatura kesmek ticari işlemlerinizi resmi kurumlara beyan etmenizi sağlamaktadır.
2- Bankalar
Bankacılık, her hizmetin iletişim halinde olduğu bir kurumdur. İlk hesaplama bankaya yatırılan para, çekilen para, yapılan veya alınan para transferi, çek ödendi gibi birçok konuyu kapsar. Bu nedenle bankacılığı iyi anlayabilmelisiniz.
3- Cari Hesap
Cari hesap ilk hesaplama için çok önemlidir. Bir şirketin müşteri ve tedarikçi hesaplarının birleşimi, cari hesabıdır. Makbuz ve ödemelerinizi artık Hesap Yönetimi ile kolayca takip edebilirsiniz.
4- Bordrolar
İlk muhasebenin en önemli unsurlarından biri şirket çalışanlarının maaşlarının toplamıdır. Çalışan maaşının doğru hesaplanması şirketler ve çalışanlar için en önemli şeylerden biridir.
5- Çek Senet İşlemleri
İşletmeler her zaman nakit veya havale ile ödeme yapmazlar ve çek/senet yöntemini tercih edebilirler. Şirket hesaplarındaki çek ve faturaların işlenmesi de ön muhasebe alanına dahildir.
6- Stok takibi
Ürün alıp satan işletmelerin, işletme gelir ve giderlerini belirlemede doğru muhasebe bilgilerini tutmaları çok önemlidir. Bu nedenle işletmeler birincil muhasebelerinde stok takibi yapmalıdır.