E-Ticaret Nedir? E-Ticaret Paketleri Ne İşe Yarar?

Ekonomi
E-ticaret nedir? sorusunun en net cevabı: e-ticaret veya elektronik ticaret, mal ve hizmetlerin internet üzerinden ticaretidir. Şehir merkezinde işlek bir caddede çalışan bir mağaza gibi de düşünebili...
EMOJİLE

E-ticaret nedir? sorusunun en net cevabı: e-ticaret veya elektronik ticaret, mal ve hizmetlerin internet üzerinden ticaretidir. Şehir merkezinde işlek bir caddede çalışan bir mağaza gibi de düşünebilirsiniz. Dünya çapında tahmini olarak 2,14 milyar insan online olarak mal ve hizmeti online olarak satın almaktadır.

E-ticaret nedir? sorusunu biraz daha geniş açıklamak gerekir ise e-ticaret, insanların perakende veya toplu olarak bir ürün ya da hizmeti alıp sattığı alışveriş türlerinden birisidir. E-ticaretin gelişmesi ile birçok şirket ürünlerini yalnızca online olarak satmaktadır. Ancak çoğu işletme için e-ticaret, fiziksel mağazaları ve diğer gelir akışlarını içeren ek bir pazarlama imkânıdır. Her iki durumda da e-ticaret gerek yeni başlayanların, küçük işletmelerin ve büyük şirketlerin ürünlerini daha geniş kitlelere satmalarına ve dünya çapındaki müşterilere ulaşmalarına imkân sağlayan yeni nesil ticaret biçimidir.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

E-ticaret, online kanallardan alışveriş yapmanın çeşitli yollarından biri olarak ülkemizde henüz tam potansiyeline ulaşmamıştır. Ülkemizdeki vatandaşların henüz sadece %23’ü e-ticaret ile alışveriş yapmaktadır. Bu da e-ticarete girmek için hâlâ çok geç olmadığının göstergesidir.

E-ticaretin de kendi içinde türleri vardır. Bunları biraz açıklamak gerekir ise:

  • B2C – açılımı Business to Consumer olan Türkçesi ise işletmelerden tüketicilere yani son kullanıcılara satış yapılan ülkemizde en yaygın olan e-ticaret modelidir.
  • B2B – açılımı Business to Business olan işletmelerin diğer işletmelere satış yaptığı e-ticaret modelidir.
  • C2B – Consumer to Business e-ticaret yönteminde ise tüketiciler işletmelere satış yapmaktadır.
  • C2C – Tüketiciler diğer tüketicilere satış yaptığı e-ticaret modelidir. Ülkemizde Dolap, LetGo gibi uygulamalar bunlara örnektir.

E-Ticarete Başlamak İçin Gerekenler Nelerdir?

Ülkemizde e-ticarete girmeyi düşünen herkesin aklında bu sektöre giriş yaparken neler ihtiyacı olduğu gelmektedir. Kısaca açıklamak gerekir ise;

E-ticarete başlayacaksanız her şeyden önce bir şirket sahibi olmanız gerekmektedir. Bu şirketin anonim şirketi, limited şirketi ya da şahıs şirketi olması önemli değildir. Bu üç tür arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Ardından satışını yapmayı düşündüğünüz ürünün tedarik kısmı ve kargolamada kullanılacak paketleme malzemelerini ayarlamalısınız.

Ürünlerimizi kargolayabileceğiniz kargo şirketi ile bir anlaşma yapmalısınız.

Sonrasında ise işin en keyifli kısmı gelmektedir: bir e-ticaret sitesi açmak.

E-ticaret sitesi açmadan önce sitenizin ismine karar vermeniz gerekmektedir. Doğrudan ürünlerinizi ya da işletmenizi temsil eden bir isim ya da markalaşmaya açık bir domain yani alan adı satın almanız gerekmektedir.

Ardından ise sitenizi kurmak için bir e-ticaret yazılımı ihtiyacınız oluşacaktır. Seçeceğiniz e-ticaret yazılımının yanında sunulan e-ticaret paketlerinden işletme yönetiminizi en kolay yapabileceğinizi seçmeniz gerekmektedir.

Sitemizi açtıktan sonra artık geriye sadece pazarlama işlemleri kalmaktadır. Bunu birkaç farklı başlıkta ele alabiliriz.

E-Ticarette Reklam ve Pazarlamanın Avantajları

E-ticaret sitenizde satışlarınızı arttırmanın birden fazla farklı yolu bulunmaktadır. Bunların en başında ise sosyal medya reklamları gelmektedir. Instagram, Facebook, Twitter ve TikTok gibi sosyal medya platformlarını kullanarak sitenizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz gibi aynı zamanda doğrudan satış da gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Instagram ve TikTok günümüzde e-ticaret siteleri için oldukça etkili reklam araçlarının başında gelmektedir.

Ardından ise arama motoru reklamları yani Google reklamları gelmektedir. Google Ads ile sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını biraz ücret ödeyerek sağlayabilirsiniz. Ayrıca, Google Shopping reklamları sayesinde Google görsel arama sonuçlarında direkt ürünlerinizin sergilenmesini sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra ülkemizde aktif olarak kullanılmasa da globalde oldukça popüler olan e-posta pazarlama yöntemi de satışları oldukça arttıran bir reklam modelidir. Müşterilerinizin e-posta adreslerini toplayarak onlara siteniz hakkında düzenli olarak kampanya kodu, yeni ürünler hakkında bilgiler ve avantajlar sağlayarak yeniden satış gerçekleştirebilirsiniz.

E-Ticaret Yazılımları Ne İşe Yararlar?

E-ticaret yapmak için nelerin gerekli olduğunu anlattığımız bu yazımızda sizlere e-ticaret yazılımı diye bir tabirden bahsettik. Bunu biraz açıklamak gerekir ise;

E-ticaret yazılımı, internet üzerinden ticaret yapmak için gerekli olan tüm araçları ve özellikleri sunan bir yazılım çeşididir. E-ticaret yazılımı; ürünlerinizin yönetimi, sitenizin yönetimi, stok ve sipariş takibi gibi birçok işlemi tek bir ekrandan yapmanızı sağlayan, e-ticaret sitesi sahiplerinin işlerini oldukça kolaylaştırmak için üretilmiş bir yazılım çeşididir.

E-ticaret yazılımı, yazılım şirketleri tarafından ya da hizmet sağlayıcıları tarafından üretilmektedir. İnternet üzerinde ücretli ya da ücretsiz birçok e-ticaret yazılımı bulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise güvenlik açığı olmayan, satış sonrası destek hizmeti bulunan, kaliteli referanslara ve güzel temalara sahip bir internet sağlayıcısı tercihidir. Bu hususta önerebileceğimiz firmaların başında ise ProTicaret gelmektedir.

E-ticaret yazılımı işletmeler için önemli bir seçimdir. Çünkü ürünlerinizi online satmak ve dünya genelinde müşterilerle iletişim kurmak istiyorsanız ihtiyacınız olan tüm araçları sağlar. E-ticaret yazılımının seçimi, işletmenizin büyüklüğüne, ihtiyaçlarına ve bütçesine göre değişebilir. Ancak internette kurduğunuz bu işletmenin en büyük parçası olan e-ticaret yazılımı konusunda ucuza kaçmamanızı öneririz. ProTicaret’i önermemizin başında ise birçok farklı paket ve fiyatlandırmaya sahip olması gelmektedir. Her bütçeye uygun e-ticaret paketleri sunan ProTicaret; sektördeki tecrübesi, kaliteli referansları ve satış sonrası destek gibi hizmetleri ile de ön plana çıkmayı başarmış başarılı bir e-ticaret yazılım firmasıdır.

E-Ticaret Paketleri Nedir?

Yine e-ticaret yapmak için neler gerekli yazımızda sizlere e-ticaret paketleri, e-ticaret yazılımı ile birlikte sunulan hizmetler çeşitlerinden oluşan paketler bütünüdür. E-ticaret paketleri kullanıcılarına e-ticaret sitesini kurmak ve yürütmek için gereken her şeyi sunmaktadır. E-ticaret paketleri genellikle e-ticaret yazılımı, barındırma, güvenlik, pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi detayları bir arada sunmaktadır.

E-ticaret paketleri, işletmelerin site yönetimini oldukça kolaylaştıran bir servistir. Bu sebeple doğru paketin seçimi yapmak oldukça önemlidir. Bunun temel sebebi ise işletmelerin e-ticaret işlerini kurmak ve yürütmek için gereken tüm hizmetleri tek bir pakette almalarına olanak tanınmasıdır. E-ticaret paketleri, işletmeler için daha az stresli ve daha az zaman alıcı bir yol sunar. Yine yazımızda bahsettiğimiz ProTicaret e-ticaret yazılımlarından birisini alacak kişi sitede bulunan paketlerden bütçesine ve işletmesine en uygun olan e-ticaret paketini tercih edip tam donanımlı bir e-ticaret yazılımına sahip olabilir.

5 farklı fiyata ve özelliklere sahip e-ticaret paketleri bulunan ProTicaret bünyesinde satın alacağınız e-ticaret paketlerinde; pazaryeri entegrasyonu, mobil uygulama, canlı destek modülü, kargo modülü, banka-sanal pos modülü gibi harika ek özellikler sunulmaktadır.

ProTicaret’i paketleri ve yazılım kalitesi dışında önermemizin bir diğer sebebi ise gerçekten kaliteli ve kurumsal referanslara sahip olması ve yıllardır sektörde müşteri memnuniyetini üst seviyede tutarak hizmet vermesidir. Gerek satış anında gerekse de satış sonrasında oldukça ilgili olan bir personel ekibi bulunan ProTicaret e-ticarete başlayacak kişiler için ideal bir iş ortağı olarak öne çıkıyor.

ProTicaret’in e-ticaret paketleri hakkında daha fazla bilgi almak için resmi internet siteleri olan www.proticaret.org adresini ziyaret edebilirsiniz.